FIFA премахна от YouTube скандалното видео с „руския Крим“

ФИФА

Снимка: zn.ua

Международната футболна федерация (FIFA) премахна официалната презентация на видео клипа на Световното първенство по футбол през 2018 г. с кадрите, на които Крим е показан като част от Руската федерация.

Това съобщава прессекретарят на организацията Дейвид Ноеми в четвъртък, 30 октомври, предава украинската информационна агенция УНИАН.

„За съжаление, не бяхме обърнали внимание на картата на Русия, избрана и използвана от местна агенция. Съмнителния кадър беше премахнат“, пише той в отговор на запитване от страна на украинската агенция.

Представителят на организацията уточнява, че презентацията на видеото е била поръчана от FIFA на руска криейтив агенция.

Така по време на лазерното шоу върху фасадата на Болшой театър при представянето на емблемата на предстоящото Световното първенство по футбол през 2018 г. картата на Руската федерация се появява заедно с анексирания Крим.

Маркиян Лубкивский, съветник на председателя на украинската служба за сигурност СБУ, се е обърнал към Украинската футболна федерация и Министерството на младежта и спорта с настояване незабавно да бъде подаден иск и протест по повод появата на видеоматериала, „в който картата на Руската федерация се представя заедно c територията на Автономна република Крим (Украйна)“.

Той също така отправя предупреждение към всички чуждестранни медии, картографски и геодезически организации, в частност тези, които се занимават с издаването на карти, за отговорността, която носят, като изобразяват картата на Руската федерация заедно с част от украинската територия.


Руска следа в подготвяните за "Евро 2016" атентати.
След появилите се вчера, 5 юни, във френски медии съобщения за заловения при опит да пренесе през границата на Украйна оръжие и боеприпас...
Надежда Савченко излетя за Украйна
Пленената от руските власти украинска гражданка Надежда Савченкко излетя от Ростов-на-Дон за Украйна на борда на президентския самолет...
До часове Надежда Савченко може да е освободена
Самолетът на президента на Украйна Порошенко в момента е на път за руския Ростов-на-Дон, където е доставена и пленената украинка Надеж...
Какво ни разказва песента на Джамала „1944“
Музикалният конкурс „Евровизия-2016“ бе спечелен от представителката на Украйна – Джамала, която е украинка с кримскотатарски произх...
Украйна обстрелвана над 300 пъти от територията на Руската федерация - "ARD"
Екипът на международната група Bellingcat е установила по безспорен начин, че украинската армия е била нееднократно обстрелвана с установки ...
Украинска фирма-млекопроизводител с първата си доставка в България
Групата компании „Млечен Алианс“ е доставила на своите български партньори млечна продукция – предава Інтерфакс-Україна.