Порошенко и Абът са обсъдили закупуването на австралийски уран и въглища

Австралия
Снимка: timesunion.com

В допълнение към енергийното сътрудничество Австралия ще предостави помощ за въоръжените сили на Украйна за повече от 2 милиона щатски долара. 

На 11 декември по време на посещението си в Австралия украинският президент Петро Порошенко е имал среща с австралийския премиер Тони Абът, съобщава ЛIГАБiзнесIнформ.

Според информация от пресслужбата на президента, Порошенко и министър-председателят на Австралия са обсъдили редица въпроси, включително в областта на енергетиката. „Ние се споразумяхме да започнем сътрудничество в енергийния сектор. Обсъдихме възможността за използване на австралийски уран за нашите атомни електроцентрали “ – съобщава президентът на Украйна.

Страните също така са се споразумели в най-близко време да оценят възможностите за доставка на австралийски въглища в Украйна. „Що се отнася до потенциала за износ на уран и въглища за Украйна. Австралия е енергийна суперсила, а енергийната сигурност е от голямо значение за Украйна. Това е една добра възможност за Австралия и Украйна “ – отбелязва Абът.

Освен това, по време на срещата страните са обсъдили координацията на действията на многостранно равнище, по-специално в рамките на ООН. Порошенко е благодарил за финансовата помощ от страна на Австралия в размер на 100 милиона щатски долара, която ще бъде предоставена на Украйна в рамките на МВФ, както и за помощта за украинската армия.

Тони Абът е съобщил за решението на Австралия да предостави на въоръжените сили на Украйна помощ за повече от 2 милиона щатски долара. Също така по време на срещата страните са обсъдили възможността Австралия да участва в конференцията на донорите, която трябва да се проведе в началото на 2015 г.

Преговорите са включвали и обсъждане на въпроса за активизиране на сътрудничеството в областта на селското стопанство.

Тони Абът е дал висока оценка на визитата на Порошенко, която е първо посещение на президент на Украйна в Австралия за цялата история на двустранните им отношения. Той е потвърдил намерението на австралийските власти да продължат активно да подкрепят Украйна. „Австралия е солидарна с украинския народ. През последните месеци Австралия оказва морална подкрепа и икономическа помощ на Украйна“ – отбелязва Абът.

Порошенко е благодарил на държавното ръководство на Австралия за активната подкрепа на суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Президентът е отбелязал, че украинците съчувстват на австралийския народ във връзка с катастрофата на самолета на Малайзийските авиолинии, в който е имало 38 австралийски граждани. „Украйна прави всичко възможно разследването на тази трагедия да бъде независимо, прозрачно и ефективно “ – казва Порошенко, като добавя, че виновните за катастрофата трябва да понесат отговорност за деянията си.

Порошенко е отправил покана към австралийския премиер да посети Украйна в началото на следващата година. Абът е съобщил, че е планирано през февруари в Киев да бъде открито посолство на Австралия. „Сигурен съм, че откриването на посолството ще засили сътрудничеството между нашите страни „, е заявил президентът на Украйна.

Лвов е прекрасен… както винаги

 

Роман Юхновец, руски блогър, siapress.ru

LvivИ така – да разкажа за Лвов. Жив съм и дори нахранен. Това първо.

Второ – моят паспорт с двете орлови глави и големия надпис „Россия“ през двата дни не предизвика никаква емоция нито от страна на персонала на хотела, нито на служителите на банката.

Трето – като започваш да разговаряш с местните, отначало масово започват да говорят на местния украински език, който доста се различава, да речем, от киевския украински. Въпреки това, като чуят руска реч, хората свободно преминават на руски без никакви проблеми.

Четвърто – вчера вечеряхме в един еврейски ресторант, където в менюто няма цени и в крайна сметка трябва да се пазариш с келнера. Това е за тези, които разказват за тукашните фашисти.

2015_04_17_051048
Пето – по стените на вековните сгради в Лвов нито веднъж не видях някакви реакционни лозунги,  още повече – свастики, или някакви техни интерпретации.

Шесто – във всички институции надписите се дублират на полски, английски, украински и руски.

Седмо – тук страшно не харесват Владимир Путин и това се вижда главно по сувенирите, които гостите от Европейския съюз купуват активно.

Осмо – в Лвов има много туристи. На всяка крачка се чува английска, германска и полска реч.

2015_04_17

Девето – театрите и музеите в Лвов са пълни с посетители- както туристи, така и местни жители.

Десето – цените в Лвов са с 30 % по-ниски от тези в Киев.

Единадесето – единственият момент, когато бях в опасност, бе изкачването на кулата на местното кметство. Десет минути се изкачвах и наистина едва не умрях.

1.4
Дванадесето – Кметството е отворено за всички желаещи, а кметът на Лвов спокойно се разхожда по улиците и разговаря с хората.

Тринадесето – в Лвов вероятно е въведено смъртно наказание за безразборно застрояване и за саботиране на реставрацията на паметниците на архитектурата. Не мога да си обясня външния вид на жилищните сгради по друг начин.

И последно – Лвов е прекрасен, иска ти се да се разхождаш из него без никаква почивка, да ядеш местната храна без прекъсване, да пиеш местните напитки без спиране и да похапваш местния шоколад без всякакви ограничения.

И да, за пореден път си помислих, че телевизорът е един сандък, който трябва да изхвърля през прозореца. Съветвам ви да направите точно това – след като си купите билети за Лвов.

lviv-market-square-ploshcha-rynok-2-lviv

 

Украинското МВР установи кои са били „наблюдателите“ на псевдоизборите в „ДНР“ и готви санкции

Магдалена Ташева
Магдалена Ташева

Министерството на вътрешните работи на Украйна е установило обстоятелствата на участието на редица чуждестранни граждани като „наблюдатели“ на така наречените избори в самопровъзгласената „ДНР“ и готви санкции, съобщава официалният сайт на министерството.

„Мониторинг“ на „изборите“ е бил извършван от „представители“ на страни като САЩ, Сърбия, Унгария, Словакия, Гърция, Автрия, Италия и за най-голямо съжаление – от България.  

Експертната оценка показва, че така наречените „наблюдатели“ са представители на най-одиозните антидемократични политически сили в своите държави, се казва в съобщението на МВР на Украйна.

Следва списък на чуждестранните граждани, които с присъствието си е трябвало да легитимират псевдоизборите в окупираните региони с описание на тяхната политическа принадлежност:

1. Магдалена Ташева, България, журналистка, политическа партия от националистически тип “Атака”, която се бори за излизането на България от НАТО и Европейския съюз;

2. Олександр Гегалчий, Чехия, роден в Закарпатието, Западна Украйна, живее в Чехия, поддръжник на самопровъзгласената република „Пидкарпатска Рус“, активно общува със сепаратистите от Закарпатието и терориста Петро Гецко;

3. Ярослав Дуброва, Чехия, сенатор  от чешкия парламент, партия «NorthBohemians.Cz», бивш комунист;

4. Алесандро Мусолино, Италия, член на дясноцентристката партия «Forza Italia!», свързана със Силвио Берлускони;

5. Бела Ковач, Унгария, партия “Jobbik Magyarországért Mozgalom (Йобик)” – унгарска националистическа партия;

6. Еволд Щодлер, Австрия, бивш член на Австрийската партия на свободата. Австрийската партия на Свободата е популистка партия с антиислямска позиция;

7. Сотурос Зарянопулос, Гърция, член на комунистическата партия на Гърция, която проповядва идеалите на сталинизма;

8. Георгиос Ламбрулес, Гърция, член на комунистическата партия на Гърция, която проповядва идеалите на сталинизма;

9. Фабрицио Бертот, Италия, бивш кмет на предградие в Торино, през 2012 година е отстранен от длъжност заради разследване на връзките му с мафията (групировката Ндрагета, една от най-могъщите в света);

10. Мартон Дьондьоши, Унгария, член на националистическата партия «За по-добра Унгария», депутат от унгарския парламент, националист, антисемит;

11. Франк Крейелман, Белгияпредставен от властите в ДНР като депутат от Европарламента, въпреки че не е такъв; участник във Фламандския блок, фашистка партия, която насърчава сепаратизма и която през 2004 година е обявена от белгийския съд извън закона;

12. Владимир Джуканович, Сърбия, член на Сръбската прогресивна партия, създадена през октомври 2008 година от бившия лидер на сръбските радикали Томислав Николич;

13. Владимир Кршлянин, Сърбия, член на партията “Общосръбски народен фронт“, сръбски националист;

14. Ладислав Земанек, Чехия, чешки журналист, заместник на лидера на чешката партия „Народна демокрация“, която е против обединена Европа;

15. Уилям Лонгауер, Словакия, секретар на словашкия Съюз на борците против фашизма, който тясно сътрудничи с правителството на РФ;

16. Жан-Люк Шафхаузер, Франция, участник в крайнодясната коалиция Rassemblement bleu Marine, един от депутатите на Европарламента, който се противопоставя на ратифицирането на Споразумението за асоцииране с Украйна;

17. Франк Абернати, САЩ, адвокат, американски бизнесмен с бизнес в Украйна;

18. Фабрис Баур (Beaur), Белгия, член на национал-болшевишката партия Le Particommunautaire national-européen.

МВР заявява, че е недопустимо участието на чуждестранни граждани в незаконни действия в районите, временно контролирани от бандитски формирования и чуждестранни наемници.

МВР определя споменатите действия на чуждестранните граждани като противоправни и предава получените материали на Службата за сигурност на Украйна СБУ като упълномощен държавен орган.

Министерството на вътрешните работи се обръща към СБУ с молба да квалифицира действията на посочените чуждестранни граждани и да им даде съответната правна оценка.

Освен това МВР се обръща към Министерството на външните работи на Украйна с молба да бъдат предприети необходимите мерки тези чуждестранни граждани да бъдат обявени за персони нон грата на територията на Украйна, както и информацията за тяхното участие в противозаконни действия на територията на Украйна да бъде предадена на съответните правителствени институции в техните държави.

Гарантираме правата на българите – МВНР на Украйна

Общинският съветник КашчиВъв връзка с нашумелия наскоро случай на пострадал българин в град Белгород-Днестровский в Украйна, публикуваме официалната позиция на украинското Министерство на външните работи.

Министерството на външните работи на Украйна с безпокойство наблюдава опитите за използването на българското малцинство за дестабилизация на ситуацията в Одеска област.

Скорошните инциденти с участието на отделните предтавители на българската общност по никакъв начин не са свързани с етническата им принадлежност, но бяха провокирани от заявленията на участниците, които, в условията на руската агресия, се възприемат извънредно чувствително от гражданите на Украйна.

В същото време, МВнР на Украйна осъжда каквото и да било насилие за разрешаването на междучовешките отношения. Служителите на правоохранителните органи на Украйна вече провеждат следствени действия и виновниците ще понесат наказание.

Бихме искали да подчертаем, че от момента на получаването на независимост Украйна гарантира и осигурява реализацията на национално-културните права и нужди на българското малцинство.

Продължаваме да полагаме усилиля за предотвратяване на отделни сили и държави да нарушават междунациолния мир и благополучие в Украйна и да влошават отношенията на Украйна с приятелските страни.