ФИФА

FIFA премахна от YouTube скандалното видео с „руския Крим“

ФИФА
Снимка: zn.ua

Международната футболна федерация (FIFA) премахна официалната презентация на видео клипа на Световното първенство по футбол през 2018 г. с кадрите, на които Крим е показан като част от Руската федерация.

Това съобщава прессекретарят на организацията Дейвид Ноеми в четвъртък, 30 октомври, предава украинската информационна агенция УНИАН.

„За съжаление, не бяхме обърнали внимание на картата на Русия, избрана и използвана от местна агенция. Съмнителния кадър беше премахнат“, пише той в отговор на запитване от страна на украинската агенция.

Представителят на организацията уточнява, че презентацията на видеото е била поръчана от FIFA на руска криейтив агенция.

Така по време на лазерното шоу върху фасадата на Болшой театър при представянето на емблемата на предстоящото Световното първенство по футбол през 2018 г. картата на Руската федерация се появява заедно с анексирания Крим.

Маркиян Лубкивский, съветник на председателя на украинската служба за сигурност СБУ, се е обърнал към Украинската футболна федерация и Министерството на младежта и спорта с настояване незабавно да бъде подаден иск и протест по повод появата на видеоматериала, „в който картата на Руската федерация се представя заедно c територията на Автономна република Крим (Украйна)“.

Той също така отправя предупреждение към всички чуждестранни медии, картографски и геодезически организации, в частност тези, които се занимават с издаването на карти, за отговорността, която носят, като изобразяват картата на Руската федерация заедно с част от украинската територия.