Фейк: край Красноармейск са намерени телата на 286 жени

Сайтът Stopfake.org продължава да разобличава лъжливата информация на руските медии за Украйна

На 31 октомври няколко руски медии («Интерфакс», «РИА Новости») разпространяват недостоверно заявление на Александър Захарченко, когото наричат «премиер-министър на ДНР».

Според тези съобщения в град Красноармейск, Донецка област по време на силовите специални операции на украинските военни са изчезнали почти 400 жени на възраст от 18 до 25 години, а наскоро там са намерени 286 женски тела.

Изданията твърдят, че Захарченко е съобщил тази информация на среща със студенти в Донецк.

«До 14 октомври 382 момичета на възраст от 18 до 25 години са изчезнали безследно. 286 простреляни в тила тела  са намерени в горите край Красноармейск със следи от изнасилване — това е батальон «Днепр-1″, град Красноармейск», е заявил Захарченко.

 Скриншот сайта ria.ru

 

Тази информация е опровергана от Министъра на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков. Той също така напомня, че и по-рано не веднъж е имало подобни заявления, но нито едно от тях не е било потвърдено.

Скриншот сайта Interfax.com.ua
Аваков: твърденията на Захарченко са поредната лъжа.

 

По-късно и Захарченко сам опровергава своите думи. «Не съм казвал такова нещо», твърди той пред кореспондент на LifeNews на уточняващ въпрос за телата.

Захарченко е добавил, че всъщност той е съобщил: през периода на конфликта от Красноармейския район на «ДНР» властите на така наречената република са получили около 300-400 заявления за изчезването на млади момичета и жени.

Скриншот сайта LifeNews.ru

 

Всъщност на срещата със студентите в Донецк Захарченко е казал следното: «382 момичета на възраст от 18 до 25 години до 14 октомври тази година са изчезнали безследно, 286 тела застреляни в главата са намерени в горите край Красноармейск със следи от изнасилване».

По този начин Захарченко е излъгал два пъти. Първият път, когато е дал недостоверна информация. Вторият – когато е заявил, че той не е казвал тези думи.