Мариупол е Украйна (видео)

През пролетта на 2014 г. град Мариупол е сред градовете на Донбас, завладени от проруските терористични формирования. За щастие, благодарение на успешно проведената антитерористична операция, градът е освободен и отново заживява свободно.

На фона на преживените събития жителите и на този град решават да се избавят от паметника на Ленин като символ на миналото.

Този късометражен документален филм е снет на 7 ноември 2014 г., когато  въпреки годишнината на болшевишкия преврат през  1917 г., жителите на града се събират на централния площад („площад на сваления Ленин”), за да подкрепят държавата си и да покажат, че Мариупол е Украйна.

Американският Конгрес с проектозакон за оръжието за Украйна

Камарата на представителите предложи предоставяне на екипировка и въоръжение на украинската армия на сума 1 милиард долара. В изготвянето на закона са участвали републиканци и демократи. 

 Конгрес_САЩ
Полицай на фона на Конгреса на САЩ / Снимка:  DW

На 10 февруари във Вашингтон председателят на комисията по въоръжените сили към Камарата на представителите – републиканецът Мак Торнбъри и демократът Адам Смит представиха законопроект за предоставяне на огнестрелно отбранително оръжие за Украйна, съобщава Associated Press.

Според законопроекта САЩ трябва да окажат на Украйна военна помощ за защита на „нейната суверенна територия от чуждестранния агресор“ във вид на екипировка, оборудване, въоръжение, както и подготовка на украинските военни – общо на сума 1 милиард долара за срок до 30 септември 2017 година.

По думите на конгресмена Торнбъри, при работата над законопроекта той „не е забелязал ни най-малки разногласия по въпроса, че ние трябва да направим това“.

Неговият колега Адам Смит е заявил пред журналисти, че „Русия е решила да се върне към времената на студената вoйна“.

Известният републиканец Джон Маккейн, който ръководи комисията по въоръжените сили в Сената, заяви, че работи в координация с Мак Торнбъри и че Сенатът „ще се постарае да направи същото“. Наскоро Торнбъри и Макейн бяха заедно в Мюнхен на международната конференция по безопасност.

Експертите предполагат, че този законопроект би трябвало да повлияе на позицията на Барак Обама. Съгласно действащия закон за предоставяне на въоръжение на Киев, който беше приет през декември 2014 година, само президентът на САЩ може да реши въпроса за започването на доставка на огнестрелно оръжие.

www.dw.de

 

Румъния се отказва от потреблението на руски газ

Украйна и Полша започват нов газов проект, който няма да хареса на Русия.

През април тази година Румъния за първи път се отказва изцяло от руския газ, съобщават румънските медии, цитирани от УНИАН.

Изданието Economica съобщава, че отказът от вноса на руски газ е станал възможен благодарение на намаляването на специфичното потребление в промишлеността, както и на инвестициите в енергийната ефективност.

„За първи път от десетки години Румъния успява да се откаже от потреблението на руски газ. През април 2015 г., както и през следващите месеци, потребностите на населението ще бъдат покрити за сметка на вътрешните ресурси“, съобщава Economica.

В момента годишното потребление на Румъния е 10-11 милиарда кубически метра, като 400 милиона от тях се внасят от Русия.

През 2007 година потреблението беше 18 милиарда, от които 4-5 милиарда се доставяха от Русия. /За сравнение, България консумира 2,86 млрд. куб. метра годишно – бел. ред./.

Изданието отбелязва, че докато цената на руския газ в момента е 380 долара за хиляда кубически метра, румънският струва само 200 долара.

Румъния се е ангажирала пред МВФ и ЕС да либерализира газовия пазар до 2018 година.

Военна хроника – 13.03.2015 г.

тимчук

Дмитрий Тимчук, военен кореспондент
9.00 часа, 13.03.2015 г.

Оперативни данни от организацията „Информационна съпротива“:

Руско-терористичните войски в Донбас продължават открито и грубо да нарушават условията на мирните споразумения от Минск. През последното денонощие най-активни бяха стрелбата по позициите на украинската армия и опитите за настъпателни действия на приморското (Мариуполското), Донецкото и Луганското направления.

Противникът многократно атакува позициите на силите на АТО и обстрелва както със стрелково оръжие, така и с въоръжение, което би трябвало да е изтеглено от линията на съприкосновение на страните – минхвъргачки с калибър 120-мм и артилерия (по-специално, широко използваните 152-мм САУ 2С3 „Акация“).

13.03.2015

 

На приморското направление се отбелязва маневриране на бронетехника на руско-терористичните войски пред предните позиции на украинската армия (регистрирано е прехвърляне на 4 танка на предната линия и още 2 танка и 4 ББМ дълбоко в разположението на бойните подразделения).

Регистрирана е концентрация и съсредоточване на руско-терористичните войски в района Степное – Гранитное. Прехвърлянето се извършва главно през Старобешево, както и през Донецк. При прехвърлянето на въоръжение на друг участък артилерийските системи се събират на групи и предварително се концентрират в дълбочина в бойните формации (демонстрират предполагаемо изтегляне). Регистрирано е и прехвърлянето в дадения район на повече от 300 екстремисти. По линията Амвросиевка – Комсомолское, както и в района Снежное – Шахтьорск е регистрирано прехвърляне на малки групи на общо до 35 танка, 44 ББМ и до 30 други транспортни единици (камиони, МТ-ЛБ /многоцелеви леки бронирани транспортьори/ и др.).

В района на Ясиноватая и Авдеевка се отбелязва не само концентрация на руско-терористичните войски, но и разгръщането на редица специални подразделения от типа мобилни командни постове, станции за радиоелектронна борба(РЕБ), системи за противовъздушна отбрана (ПВО).

Както вече съобщи организацията ИС, в района Майорский – Авдеевка е разгърната разнородна ударна тактическа група на руско-терористичните войски с базов тилов район в Горловка. През последните две денонощия личният състав на дадената тактическа група нарасна от 3 500 до 5 000 души.

Наблюдава се прехвърляне към предната линия на малки тактически групи от състава на дадената ударна група (обикновено няколко танка, около 15-20 ББМ и няколко подразделения с противотанкови оръдия МТ-12 или военни автомобили с противотанкови ракетни комплекси – ПТРК).

В Петровския район на Донецк завърши разгръщането на тактическа група на руско-терористичните войски, снабдена с бронетехника – общо около 45 единици бронирана техника, от които 11 танка (цялата техника е разсредоточена и замаскирана). Очаква се в дадения район да пристигнат артилерийски подразделения на екстремистите.

На направлението Станица Луганская – Счастие също продължава съсредоточаването на подразделения на руско-терористичните войски. На даденото направление прехвърлянето на сили и средства на противника се извършва на отделни ротни тактически групи през източните райони на Луганска област, контролирани от „ЛНР“, и през Краснодон (Луганск се използва като транспортна база, преден пункт за материално-техническо снабдяване). През последното денонощие е отбелязано прехвърляне на даденото направление на минимум 600 души (на групи по 100 -150 души) и около 30 единици бронирана техника (основната част – 8 танка и 13 ББМ – са продължили в посока към Весела гора).

Край шосето Луганск – Донецк терористите продължават да оборудват огневи позиции за артилерията. Отбелязва се концентрацията на общо 3 тактически групи в района Первомайск – Стаханов (общо 28 танка, 45 ББМ и няколко мобилни подразделения противотанково въоръжение). Увеличаването на тази групировка продължава включително за сметка на ремонтирана техника от Перевалск, Алчевск и Луганск (през последните 3 дни са предадени минимум 6 единици техника, повредена по-рано по време на бойните действия).

Противникът активно създава тактически резерви и във втория ешелон – преди всичко от руски наемници (местните екстремисти фактически изцяло са в първия ешелон).
Руско-терористичните войски съсредоточават своите тактически и оперативни резерви минимум в 4 района – южно от Луганск и в районите Красний Луч – Снежное, Старобешево – Амвросиевка, Енакиево – Макиивка.

Дмитрий Тимчук

Ръководител на Център за военно-политически изследвания

 

Меркел, Оланд и Путин се договориха да прецизират Минските съглашения

Лидерите се договориха да продължат работата върху „възможен съвместен план“, в който да бъдат взети предвид предложенията на Германия, Франция, Русия и Украйна.

1423296055-2669
Снимка: REUTERS

 

Договореностите за уреждане на конфликта в Източна Украйна, постигнати през септември миналата година в Минск, ще бъдат финализирани.

За това се договориха канцлерът на Германия Ангела Меркел, президентът на Франция Франсоа Оланд и руският президент Владимир Путин след дълги преговори в петък, 6 февруари, в Москва, пише Deutsche Welle.

Лидерите се съгласиха да продължат работата над „възможен съвместен план“, в който да бъдат взети под внимание предложенията на Германия, Франция, Русия и Украйна.

По думите на представителя на германското правителство Щефан Зайберт, канцлерът на германия и президентът на Франция са обменили мнения в дух на конструктивност с президента на Русия. На основата на предложението на Меркел и Оланд ще се работи над „възможен съвместен документ“, който да отрази Минските договорености.

„Работата над този документ ще продължи“, каза Зайберт.

В неделя лидерите на четирите държави ще проведат конферентен телефонен разговор.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков също определи преговорите като конструктивни и съдържателни. По думите му, новият съвместен документ, който ще приложи Минските споразумения, ще включва предложенията на Петро Порошенко и Владимир Путин, направени по време на преговорите с Ангела Меркел и Франсоа Оланд.

Дмитрий Песков потвърди плановете за конферентен разговор в „нормандски формат“ в неделя, 8 февруари.

www.unian.net