Европейският парламент прие Резолюция за Украйна

След приключилата преди малко пленарна сесия, на която бе обсъдена ситуацията в Украйна, Европейският парламент публикува на своя сайт прессъобщение за резултата от обсъжданията и приетата Резолюция.

European ParliamentВ прессъобщението се посочва, че в приетата днес Резолюция парламентът заявява, че санкциите на ЕС срещу Русия трябва да останат в сила, докато Русия не промени агресивната си политика в Украйна, не спази примирието, не оттегли войските си и не спре да подкрепя сепаратистите.

Посочва се също така, че европейските депутати осъждат терористичните актове в Украйна и призовават ЕС да излезе с план за противодействие на руската „информационната война“, както и да помогне на Украйна в осъществяването на реформите, в преодоляването на хуманитарната криза и засилването на отбранителните си способности.

Депутатите заклеймяват „агресивната и експанзионистична политика“ на Русия и „актовете на тероризъм и престъпно поведение от страна на сепаратистите и други нерегламентирани войски в Източна Украйна“.

В текста на резолюцията се казва още, че политическите и дипломатически канали спрямо Русия трябва да останат отворени.

Членовете на ЕП призовават ЕС да обърнe специално внимание на информационната война, която води Русия.

В прессъобщението се отбелязва още, че в приетата Резолюция членовете на ЕП призовават ЕС да предостави „по-съществена техническа помощ“, включително експертна, за да се помогне на Украйна да осъществи необходимите реформи.

И не на последно място, в прессъобщението се посочва, че във връзка с хуманитарната криза, Европейският парламент е поискал от Европейската комисия до два месеца да представи план за хуманитарната дейност в Украйна.


Количеството на руската бойна техника в Донбас е по-голямо от това на цялата немска армия
Русия е разположила 700 танка и 1000 артилерийски единици в окупираните територии. По съобщение на News.
"Газпром" осъден да плати $2.6 млрд. на украинския "Нафтогаз"
Руският монополист «Газпром» загуби и ще трябва да плати на украинската компания «Нафтогаз» $2,6 млрд.
Гарантираме правата на българите - МВНР на Украйна
Във връзка с нашумелия наскоро случай на пострадал българин в град Белгород-Днестровский в Украйна, публикуваме официалната позиция на ...
Край на руските социални мрежи в Украйна
Президентът на Украйна Петро Порошенко е подписал решението на Съвета за национална безопасност за блокиране на сайтове на руските ком...
Европейският парламент предостави на Украйна безвизов режим
                      Европейският парламент подкрепи позицията на Европейската комисия за пре...
Австрия екстрадира в САЩ украинския олигарх Фирташ
Австрийски съд постанови един от най-богатите украинци – Димитро Фирташ, да бъде екстрадиран в САЩ, за да се изправи пред обвинения в кор...