Ресторантът на бъдещето: украинецът Дмитрий Костик създава глобална мрежа от заведения с интерактивни маси за хранене.

SN2_iCafe_Animation

Ресторантьорският бизнес е високорисков: около 70% от заведенията се закриват още на първата година от съществуването си. В същото време, този бизнес е един от най-консервативните в света. Иновациите проникват в него постепенно, но по своята същност моделът на работа с клиентите – сядаш на масата, правиш поръчка, хапваш и плащаш – е непроменен от вече стотици години. Украинският предприемач и изобретател Дмитрий Костик, основателят на Kodisoft и реализирал редица други проекти, не се примирява с това и решава да създаде ресторанта на бъдещето. През 2011 година започва проекта IRT – Interactive Restaurant Technology, който става участник в програмата Microsoft BizSpark. 

Към настоящия момент, по технологията IRT в света работят три ресторанта – в Кипър, в Дубай и в Абу-Даби, но вече се строят още няколко нови – в Европа, в Северна Америка и в Азия. Кое е особеното в тях? Посетителите се разполагат около големи интерактивни плотове, с тяхна помощ дават поръчката си, извършват покупки онлайн и също така общуват с останалите посетители. Даже самият интериор на ресторанта може да се променя, тъй като на сензорните панели може да бъде показано всякакво изображение. А сензорните панели се произвеждат в Киев. Независимо от значителните инвестиции, два от ресторантите, открити в рамките на проекта Interactive Restaurant Technology вече са ги изплатили – единият за пет, а другият за 11 месеца и вече реализират печалба. А самата компания IRT, основана едва преди три години, се оценява вече на десетки милиони долара.

Ще ви запознаем с част от интервюто, в което Дмитрий разказва как му е дошла идеята за интерактивните маси в ресторанта, как заради нея са променили съществуващата вече технология на сензорните панели и как интерактивните маси влияят на схемата на работа в съвременния ресторант.

„За да проверим жизнеспособността на тази идея, през 2011 година избрахме Кипър като локация и открихме ресторант Oshi.

 

Подробно разказвам за това при участието си в TEDxKyiv

Сега имаме вече три работещи ресторанта: един в Кипър, един в Дубай и един в Абу-Даби, като последните два открихме в партньорство с човек, който е посетил нашия кипърски ресторант, възхитил се и сам предложи да работим заедно. Два от ресторантите – в Кипър и в Дубай вече напълно са покрили вложената в тях инвестиция.

iCafe_Team
iCafe_Team

Инвестицията в Кипър беше 460 000 евро, а след пет и половина месеца ресторантът излезе вече на печалба. В Дубай – инвестицията беше 970 000 долара и за 11 месеца я избихме. Как стана това ли? Първо, увеличихме продажбите с 32%, банално продавайки с помощта на интерактивните маси повече храна и напитки. Второ, както всеки ресторантьор ще потвърди, в един ресторант за всеки 100 седящи места са нужни 8-9 сервитьори. А при нас сервитьорите са двама. Сервитьорската заплата в Кипър е 1 000 евро и вместо 8 000 – 9 000 евро на месец за заплати, ние плащаме 2 000.

Ресторант Oshi в Кипър
Ресторант Oshi в Кипър

За бъдещите планове
„Нямаме за цел задължително да търсим инвестиции в проекта, макар че често получаваме предложения от различни VC- фондове и ангели да им продадем 1-2%, до 30-40% от бизнеса. Средната оценка на цената на компанията, ако се ориентираме по входящите предложения, е около $70-120 млн. Не съм сигурен, че искам да увеличавам инвестициите. Би ми било интересно да пробвам, но никога не съм работил с външен партньор и не зная до колко това ще забави оперативната дейност и вземането на решения. Все пак, появява се алтернативно мнение и вместо да вървим напред и да реализираме идеите и вижданията си, ще губим достатъчно много време в търсене на компромисни решения.“

През 2012 Oshi е признат за най-добрия ресторант в Кипър и оттогава редов получава тази награда
През 2012 Oshi е признат за най-добрия ресторант в Кипър и оттогава редов получава тази награда

В София беше проведен украинско-български бизнес форум

бизнес форумКакто съобщава на сайта си Посолството на Украйна, в София е проведен украинско-български бизнес форум, в откриването на който е участвал и Посланикът на Украйна в Република България Микола Балтажи. Проявата е организирана от Търговско-промишлените палати на двете страни със съдействието на украинското посолство и Българо-украинската индустриална камара.

Сред най-важните теми, подложени на обсъждане, са били развитието на търговско-икономическото и инвестиционното сътрудничество, участието на български и украински бизнесмени в съвместни програми на ЕС («Хоризонт 2020»), както и предоставянето на финансова, хуманитарна и техническа помощ на Украйна.

В рамките на форума председателят на БТПП Цв. Симеонов и първият вицепрезидент на ТПП на Украйна В. Яновский са подписали споразумение за сътрудничество между търговските палати на двете страни.

Напомняме, че актуални въпроси на българо-украинското икономическо сътрудничество са били обсъдени и по време на септемврийската среща на украинския посланик със служебния министър на икономиката и енергетиката В. Щонов. На срещата Посланик Микола Балтажи е предоставил информация за мерките, които взима украинското ръководство за мирното разрешаване на ситуацията в Източна Украйна на фона на военната агресия от страна на Русия, за изпълнението на Протокола на тристранната Контактна група от Минск и др.

Министър Щонов е потвърдил позицията на българското правителството за подкрепата на териториалната цялост и суверенитета на Украйна,  както и на усилията на украинските власти за възобновяването на мира и стабилността в Донбас.

Били са обсъдени актуални въпроси на енергийната сигурност, както и конкретни проекти за развитие на сътрудничеството в сферата на енергетиката.

Четири проблема на АТО

АТОАвтор: Подполковник Константин Машовец, координатор в организацията „Информационна съпротива“

Днес имаме 4 актуални проблема:
– Промени в системата на отбраната:
Оборудваните днешни сили на АТО във взводни и ротни опорни пунктове (ВОП и РОП) в ситуации, когато противника НЕ е скован в маневрата и съсредоточването на сили и средства, и не сте в състояние да осигурите даже огневи контрол на линията на съприкосновение с противника, очевидно е неефективно. Съзнателното отхвърляне на „активната отбрана“ в такава ситуация не може да се счита за особено правилно.
Освен това, бих добавил и необходимостта съществено да се засили тактическата грамотност на командирите на съответните звена. Време е, да се разбере, че способността да се оборудва взводен (ротен) опорен пункт, с тактическата грамотност на командира е не изчерпаема.
– Техническо оборудване на войските:
Без сериозни усилия в тази област, с вече ясен „пожарен“ ред, зараждащото се пролетно „влошаване“ на Путин, очевидно има всички шансове за успех. И дивите изкривявания в оборудването на войските, взети прибързано, често необмислени решения, в основата на „ето, ето започна се“ доставка на митичните Джавелини (Javellin – американско оръжие) само изостря ситуацията в тази сфера.
Време е да се разбере, че ние съществено отстъпваме на врага в няколко ключови „точки“ на техническото оборудване, което съществено влияе на нашите боеви възможности, като ги ограничава. На първо място, това се отнася за – мобилността.
PR –акциите от типа предаване на войските поредните „100 единици техника“, в реалността ситуацията НЕ се е променила. Достатъчно е да се анализира, например, възможността за водене на бой на украинските подразделения, въоръжени с танкове Т-64Б1, Т-64БВ1 или даже с Т-64А, и руските, въоръжени с танкове Т-72БА или Т-72Б3, да сравните характеристиките на танковите им боеприпаси, които се използват от двете страни и тн.
Закупуването за нуждите на Националната гвардия няколко десетки „спартан – ци“, със сигурност изглежда добре по телевизията, но още по-добре щеше да изглежда новината по телевизията за снабдяването на украинската бойна техника със съвременно оборудване за водене на бой в тъмните часове или масово приемане на оръжия със съвременни управляеми боеприпаси.
– Качество на управлението, планиране и организация на водене на бойни действия. Особено в областта оценка на обстановката и оперативност на взетите решения.
Технологично, времето за получаване на разузнавателни данни и тяхното прилагане в днешните структури на управление на АТО отнема прекалено голямо значение. В качеството си на „изостаналост“, да се спечели съвременната война е невъзможно, дори и в защита ..(щях да си помисля за сериозна децентрализация на управлението).
– Морално-психологическо състояние на войската.
И тук бих включил въпросите от потребностите на тиловото осигуряване на войските. Тази област днес се нуждае от МНОГО сериозни промени.
Например, ако за 5 месеца в АТО, боец има възможност да се изкъпе 2 (два) пъти в мобилната армейска баня, то неговото морално-психологическо сътояние явно няма да е високо.
Освен това, ние ясно трябва да разберем, че „полевия“ му вестник, разбира се, ще го сгрее, но още по-добре би се сгрял в съвременен спален чувал, който може да издържи нощните замръзвания до минус 9 – 10 градуса (лично проверено).
Подполковник Константин Машовец, координатор в организацията „Информационна съпротива“

http://sprotyv.info/ru

 

Яшин: Докладът на Немцов „Путин. Война“ ще бъде публикуван

Радио Свобода, http://www.radiosvoboda.org/
Митинг в памет на Борис Немцов

Руският опозиционер Иля Яшин обеща, че докладът за конфликта в Донбас „Путин. Война“, над който работи Борис Немцов непосредствено преди смъртта си, ще бъде публикуван.

Това заяви съратникът на Немцов в ефира на радио Свобода.

В нощта на убийството на Немцов от жилището му в Моска следователи изземат компютъра, който вероятно е съдържал единствения екземпляр на доклада.

Според думите на Яшин, информацията, която е събирал Немцов, в това число показанията на родителите на загиналите в Украйна руски войници, е защитена и ще бъде публикувана.

Напомняме, че един от лидерите на руската опозиция Борис Немцов бе убит късно през нощта на 27 февруари в центъра на Москва. На 1 март в Москва и други големи градове в страната се състояха траурни шествия в памет на Борис Немцов. На 3 март, в деня на погребението на Немцов, хиляди московчани се стекоха да му отдадат последна почит.

Руските следователи твърдят, че работят по няколко версии за смъртта на Немцов: политическа провокация, отмъщение на екстремисти, “украинска следа”, лична вражда.

 

radiosvoboda.org

Лустрация: висшите държавни чиновници от времето на Янукович ще бъдат отстранени от властта за 10 години

Окончателната версия на Закона за изчистване на властта ще позволи да бъдат затворени всички „дупки“, от които могат да се възползват чиновниците, за да избегнат лустрацията, съобщава украинското интернет издание „Украинска правда“, като се позовава на пресслужбата на депутата от Върховната рада Юрий Деревянко.

По думите му окончателната версия на закона ограничава правото на високопоставените чиновници, работили за режима на Янукович, да заемат длъжност в органите на държавната власт за десет години, като за някои срокът е пет години.

 

 

Киев, 19.12.2013 г. Лустрацията беше едно от главните искания на Майдана
Киев, 19.12.2013 г.
Лустрацията беше едно от главните искания на Майдана

 

За разлика от представената на първо четене редакция на закона, в окончателната версия значително е разширен списъкът на чиновниците, за които е валидна забраната да заемат публична длъжност в държавния апарат в рамките на 10 години.

„Например, 10-годишната забрана за държавна служба ще се прилага към лицата, които са заемали длъжност (длъжности) общо не по-малко от една година през периода от 25 февруари 2010 година до 22 февруари 2014 година включително“ – отбелязва Деревянко.

Той уточнява, че в списъка са включени следните лица: президент, министър-председател, първи вицепремиер, всички вицепремиери и министри, заемалите ръководни длъжности в централния орган на изпълнителната власт освен членовете на правителството, председателите на Националната банка, на Антимонополния комитет, на Фонда за държавното имущество, на Комитета за телевизия и радио, както и техните първи заместници.

Списъкът се допълва от председатели или членове на държавни комисии, извършващи държавно регулиране на естествените монополи, както и в сферата на съобщенията и информатизирането, пазарите за ценни книжа и финансови услуги.

Включени са и генералният прокурор, ръководителите на украинската служба за сигурност СБУ и на службата за външно разузнаване, началникът на Управлението за държавна охрана.

Забраната се отнася и за ръководителите на централните данъчни и митнически органи на изпълнителната власт и данъчната милиция, както и за първите им заместници. Заместниците на министъра на вътрешните работи, секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана и първият му заместник, ръководителят на президентската администрация, ръководителят на държавната администрация, ръководителят на секретариата на министерския съвет, правилственият представител по въпросите на антикорупционната политика и техните първи заместници също попадат в списъка.

В него са включени и членовете на Висшия съдебен съвет (освен председателя на Върховния съд), членовете на Висшата съдебна квалификационна комисия, ръководителят на Държавната съдебна администрация и всичките му заместници.

Забраната се отнася също така и за началника на Генералния щаб – главнокомандващ на Въоръжените сили на Украйна, за командващите на сухопътните войски, военновъздушните сили, военноморските сили, както и за първите им заместници.

За 10 години ще бъдат отстранени от държавна служба също областните управители и всичките им заместници, всички председатели на районни държавни администрации, които по времето на президентството на Янукович са заемали такава длъжност общо не по-малко от една година, както и онези, които са работили през периода на Майдана и не са напуснали по собствено желание.

Същото се отнася и за ръководителите на държавни учреждения, които според законодателството имат предмет на дейност, свързан с предоставянето на административни услуги.

Както вече стана известно, на 25 септември председателят на Върховната рада Олександър Турчинов е подписал закона за лустрацията и го е предал за подпис на президента.