ЕС потвърди готовността си да въведе безвизов режим за украинците

vizaЕвропейският съюз е потвърдил, че е готов да въведе безвизов режим за гражданите на Украйна, след като бъдат изпълнени изискванията на Плана за действие относно либерализирането на визовия режим на ЕС.

По информация на UA-TODAY това е равносметката от работата на групите на ЕС за експертна оценка, които са работили в Украйна през периода 15-26 септември.

Резултатите от тяхната работа съобщи на брифинг във вторник, 30 септември, говорителят на украинското външно министерство Евгений Перебийнис:

“ЕС от своя страна потвърди готовността си да въведе безвизов режим на пътуване за украинските граждани, след като Украйна изпълни изискванията на Плана за действие. Резултатите от работата на експертите свидетелстват за значителния напредък на Украйна при изпълнението на съответните критерии.”

Перебийнис също така съобщава, че експертите са направили оценка на готовността на Украйна за въвеждане на биометрични документи за пътуване, на това как се контролира държавната граница, на ефективността на управлението на миграцията и държавната политика в областта на предоставянето на убежище.

По думите му в Украйна се очаква, че експертните групи, които трябва да дадат оценка за изпълнението на следващите раздели от Плана за действие (охрана на обществения ред и сигурност, както и на основните права и свободи на човека) ще пристигнат в Украйна скоро, през ноември или декември. “Според резултатите от тези мисии Европейската комисия ще изготви Доклад за изпълнението от страна на Украйна на втория етап на Плана за действие” – добавя говорителят на МВнР.

Ако се реши, че Украйна е изпълнила всички критерии от втория етап на Плана за действие, Европейската комисия е задължена да представи за разглеждане в Европейския съвет и Европейския парламент законодателно предложение за изключване на Украйна от списъка на страните с визов режим и присъединяване към страните, чиито граждани могат без виза да посещават за кратко (за срок до 90 дни) държавите от Шенгенската зона.

ua-today.com


Руска следа в подготвяните за "Евро 2016" атентати.
След появилите се вчера, 5 юни, във френски медии съобщения за заловения при опит да пренесе през границата на Украйна оръжие и боеприпас...
Надежда Савченко излетя за Украйна
Пленената от руските власти украинска гражданка Надежда Савченкко излетя от Ростов-на-Дон за Украйна на борда на президентския самолет...
До часове Надежда Савченко може да е освободена
Самолетът на президента на Украйна Порошенко в момента е на път за руския Ростов-на-Дон, където е доставена и пленената украинка Надеж...
Какво ни разказва песента на Джамала „1944“
Музикалният конкурс „Евровизия-2016“ бе спечелен от представителката на Украйна – Джамала, която е украинка с кримскотатарски произх...
Украйна обстрелвана над 300 пъти от територията на Руската федерация - "ARD"
Екипът на международната група Bellingcat е установила по безспорен начин, че украинската армия е била нееднократно обстрелвана с установки ...
Украинска фирма-млекопроизводител с първата си доставка в България
Групата компании „Млечен Алианс“ е доставила на своите български партньори млечна продукция – предава Інтерфакс-Україна.