Пореден взрив в Одеса

В Одеса е взривен офис на доброволческа организация, която събира помощи за украинската армия и доброволчески военни подразделения.

Както съобщава одеският информационен портал Думская, взривното устройство, поставено край входа на бизнес центъра, в който се намира офисът, се е взривило около 1:36 ч. през нощта. Офисът на организацията „Доброволческа сотня на Далия Северин“, която оказва помощ на бойците в АТО, е разположен на първия етаж на наскоро открития бизнес център.

Odesa1

 

По думите на ръководителя на организацията Далия Северин, камерите за наблюдение са регистрирали поставянето на взривното устройство:

„Една жена със закрито лице просто поставя накакъв пакет до входа на бизнес центъра и отминава – разказва Д. Северин. – Пострадали са много от вещите, но ние продължаваме да разчитаме на жителите на Одеса.”

Далия Северин споделя, че събраните в момента вещи са били приготвени за 28-а механизирана бригада, 14-и батальон за териториална отбрана и доброволчески батальон „Луганск-1“.

„Осигуряваме за бойците храна, хигиенни средства, медикаменти. Още не е ясно какви са точно пораженията, но ние въпреки всичко ще продължим дейността си – макар и с принудително забавяне – на друго място“ – казва Д. Северин.

Odesa2

 

Няма жертви и пострадали от инцидента.

По-рано „Украйна днес“ съобщи, че през нощта на 3 декември в Одеса беше взривен магазин, продаващ стоки с украинска национална символика.

 

Кой и как ще отмени „особения статут“ на Донбас – обосновка и процедури

В секретариата на украинския парламент е регистриран законопроект за отмяна на особеностите на местното самоуправление в отделни райони на Донецка и Луганска области
Петро Порошенко - президент на Украйна
Петро Порошенко – президент на Украйна

На днешното си заседание Съветът за национална безопасност и отбрана на Украйна подкрепи инициативата на президента Петро Порошенко за отмяна на закона „За особеностите на местното самоуправление в отделни райони на Донецка и Луганска области“ от 16 септември 2014 и е препоръчал на парламента да отмени дадения закон. Това е заявил заместник-секретарят на СНБО Александър Литвиненко след завършването на заседанието, съобщава Лига.нет.

Днес законопроектът е бил внесен във Върховната Рада от спикера на парламента Александър Турчинов.

Както вчера съобщи „Украйна днес“, в своето обръщение към съотечествениците си Порошенко заяви следното: „Един от въпросите, които ще внеса за разглеждане от СНБО е въпросът за отмяната на „Закона за особеностите на местното самоуправление в отделни райони на Донецка и Луганска области“. За времето си този закон изпълни извънредно важна роля за спиране на външната интервенция, за мобилизиране на световна подкрепа за Минските мирни договорености, за потвърждаване искреността на намеренията на Украйна за деескалация на ситуацията в Донбас. На жителите на Донецка и Луганска области и на останалия свят ние демонстрирахме искрения стремеж на Киев за политическо регулиране.“

Според информация на сайта „Украинска правда“ на днешното заседание на СНБО Петро Порошенко е подчертал: „Този закон не ни се получи лесно, но благодарение на него успяхме да избегнем заплахите, да мобилизираме подкрепата на своите партньори от другите страни“. „Аз съм убеден, че СНБО и Върховната рада ще подкрепят нашето решение да отменим закона за особеностите на местното самоуправление“.

„Ние сме готови да приемем нов закон, когато видим прекратяване на огъня, демаркационна линия, освобождаване на заложниците и отмяна на фарса от 2 ноември.“ – заяви Порошенко, имайки предвид псевдоизборите в Донбас на териториите, които са подконтролни на екстремистите.

Освен това, Порошенко подчерта, че „Украйна е била, е и ще бъде твърд привърженик на мира.“

Също така Президентът на Украйна предположи, че може да бъде въведен по-строг икономически режим в Донецка и Луганска области заради проведените там „избори“, съобщава сайтът Украинска правда.

„Аз не изключвам, че в резултат от днешното заседание може да се усили режимът за преминаване на блок-постовете, да се ограничи движението на тези, които ни подлагат на потенциална заплаха чрез изпращането на разузнавателно-диверсионни групи. Не изключвам, че ще бъдем принудени да направим икономическия режим по-строг.“ – заяви Порошенко.

Той напомни, че Украйна продължава да обезпечава териториите, които се контролират от сепаратистите с електричество и газ.

„Ние продължаваме да влачим ярема без да получаваме и копейка – нито за електричеството, нито за газа. Продължаваме да осигуряваме отопление в Донецк и Луганск в условията на минусови температури. Въпреки, че според закона вече отдавна трябваше да сме изключили и отоплението и енергозахранването.“ – каза Порошенко.

При това президентът обеща да направи всичко възможно мирните граждани да не пострадат, въпреки, че признава, че псевдоизборите в Донбас „са ни дръпнали назад в решаването на тези изключително важни социални въпроси.“

Сайтът на Върховната рада съобщава, че в секретариата на украинския парламент са регистрирани два законопроекта за признаване за невалиден Закона на Украйна „За особеностите на местното самоуправление в отделни райони на Донецка и Луганска области“ от 16 септември 2014 година. Вносител на единия законопроект е сегашният спикер на парламента Александър Турчинов, а на другия – лидерът на Радикалната партия и депутат Олег Ляшко.

В историята на украинския парламентаризъм съществува печалната практика фактически да се саботира приемането на даден закон чрез регистрирането на няколко проекта от различни вносители. След съгласувания, поправки и допълнения, гласуване на първия, втория, третия и т.н. законопроекти на първо и второ четене, може да се сложи кръст дори на най-добрия закон.

В същото време сайтът не съобщава кога ще бъде проведено следващото пленарно заседание на парламента, на което евентуално може да се гласува предложението на президента. Сегашният състав на парламента се събира само в изключителни случаи и след изрично обявяване на датата и все още не е известно кога ще бъде първото заседание на новата Рада. ЦИК на Украйна така и не е обявила резултатите от парламентарните избори от 26 октомври, тъй като не е получил всички протоколи от окръжните комисии. Вървят дела, на които се оспорват резултатите в отделни секции, срещу няколко председателя и членове на избирателни комисии са заведени дела, заради забавяне на преброяването на гласовете.

На фона на всичко това изниква въпросът, какво цели с дадения законопроект президентът на Украйна. Дали това е открит шантаж или тънка политическа игра, ще разберем много скоро .

Почти четвърт от украинците се занимават с доброволческа дейност

Момичета-волонтери от военната болница в Днепропетровск / Снимка: Gazeta.ua
Момичета-волонтери от военната болница в Днепропетровск / Снимка: Gazeta.ua

Почти четвърт (23%) от населението на Украйна се занимават с доброволческа дейност, показват данни на социологическо изследване, проведено от GFK Ukraine.

„Почти една четвърт от украинците (23%)  имат опит в доброволческата дейност, а 9% от украинците започнали да се занимават с това през последната година“,  –  каза директорът на социологичната служба Глеб Вишлинский.

Той също така каза, че „основното направление на дейността на доброволците през 2014 г. стана оказването на помощ на украинската армия и на ранените – с това се занимават 70% от доброволците.  Преди събитията на Майдана най-актуалните направления на дейността на доброволците беше оказването на помощ за социално слабите групи население и облагородяване на територии.“

Според проучването, повече от половината от доброволците са с висше образование.

Генерал-лейтeнант Ленцов – „бивш тракторист“ според Путин

В Дебалцево е забелязан действащият заместник-командващ на Сухопътните войски на РФ Ленцов
В Дебалцево е забелязан действащият заместник-командващ Сухопътните войски на РФ Ленцов

 

Сред лидерите на сепаратистите в района на Дебалцево е забелязан действащият заместник-командващ на Сухопътните войски на РФ генерал-лейтенант Александър Ленцов.

На снимката горе е генерал-лейтенант Ленцов (отляво) с един от бунтовниците.

Руските медии и журналистите на бунтовниците са заснели видео на наемниците в района на Дебалцево.

Сред тях в кадрите попада и руският генерал-лейтенант Ленцов.

На видеото на интернет ресурса на бунтовниците той е наречен „командир на подразделение на народната милиция на ЛНР“.

На видеото Ленцов разказва на руските журналисти, че украинските военни се предават на бунтовниците, защото са попаднали в обкръжение. При това, на военната униформа на Ленцов няма никави отличителни знаци на руската армия, той е облечен в обикновен камуфлаж и шапка-ушанка като и останалите бунтовници.

На видеото Ленцов се появява след 10-та минута.

Генерал-лейтенант на РФ Александър Ленцов / сайт на Министерството на отбраната на РФ
Генерал-лейтенант на РФ Александър Ленцов / сайт на Министерството на отбраната на РФ

Следва да се отбележи, че на 31 юли 2013 г. Александър Ленцов е назначен за заместник-командващ Сухопътните войски на ВС на РФ. До назначението си той е бил заместник-командващ на Въздушно-десантните войски на РФ.

Вчера президентът на РФ, коментирайки украинската армия в Донбас, каза: „Разбира се, да губиш винаги е лошо, особено ако губиш от вчерашни миньори и трактористи…“, съобщава Russia Today.

Източник: УНИАН

200 години от рождението на създателя на украинския държавен химн

 

verbickiyНа 4 март 2015 година се навършват 200 години от рождението на Михайло Вербицкий – украински свещеник, композитор, диригент, общественик, автор на музиката на държавния химн на Украйна.

На 12 януари 2015 г. украинският президент Петро Порошенко подписа указ относно отбелязването на юбилея на композитора, както и на 150 години от първото публично изпълнение (на 10 март 1865 г.) на песента, станала по-късно химн на Украйна.
В указа се дават указания за провеждането на тържествени културни и артистични прояви в Киев, областните градове и всички населени места, свързани с живота и творчеството на Михайло Вербицкий. Програмата на юбилейните чествания включва също така научно-практически конференции, издаване на творбите на М. Вербицкий (като нотни издания и компактдискове), телевизионни и радио предавания.

verbickiy_monetaСъгласно президентския указ, на 4 март 2015 г. Националната банка на Украйна пусна в обръщение юбилейна монета с номинал 2 гривни, посветена на 200-годишнината на композитора, а Националната пощенска компания01  „Укрпошта” пусна марка „Михайло Вербицкий 1815-1870”, плик и специаленverbickiy_shtempelпощенски щемпел (художник Сергий Горобец).

С Решение на 37-то заседание на Генералната конференция на ЮНЕСКО 200-годишният  юбилей на украинския композитор Михайло Вербицкий е включен в Календара на паметните дати за 2014–2015 г., които се отбелязват под егидата на ЮНЕСКО.

Биографична справка:

Михайло Вербицкий е роден на 4 март 1815 г. в с. Яворник Руский в района на Перемишл (днес Пшемисл, Полша) в семейството на свещеник от гръко-католическата църква. Учи в музикалното училище към катедралата в Перемишл (1829-1833 г.).

18-годишен постъпва в Лвовската гръко-католическа духовна семинария. През 1850 г. е ръкоположен за свещеник.

В Лвов Михайло Вербицкий продължава музикалното си образование, учи се да свири на китара, съставя учебно пособие с музикални пиеси, преподава музика, пее в различни хорове, дирижира, започва да композира.

Михайло Вербицкий се нарежда сред основателите на украинската композиторска школа, като съчетава най-доброто от тогавашните европейски образци и традициите в украинската класическа музика. Огромно влияние върху него имат украинските композитори Дмитро Бортнянский и Максим Березовский. Вербицкий си разделя с Бортнянский славата на най-добър украински композитор на духовна и църковна музика.

verbitskyi
Гробът на М. Вербицкий в с. Млини, Пидкарпатске воеводство, Полша / Снимка: Украина молода

Михайло Вербицкий умира на 7 декември 1870 г. в с. Млини в района на Перемишл, където е бил погребан.

 

Безспорен връх в творчеството му става мелодията на песента по стихове на Павло Чубинский, която по-късно става държавен химн на Украйна. Песента е написана през лятото и есента на 1862 година и за първи път е изпълнена пред публика на 10 март 1865 г. в гр. Перемишл на първия в Западна Украйна концерт, посветен на Тарас Шевченко.

Песента е утвърдена като украински държавен химн през 1918 г. от правителството на Украинската народна република. Скоро след това със създаването на Украинската съветска социалистическа република  химнът е заместен отначало с „Интернационала”, а след това – със „социалистически химн”.

Познатият ни днес украински химн зазвучава отново след седем десетилетия – на 24 август 1991 година с него във Върховната рада завършва церемонията по обявяването на суверенитета и независимостта на Украинската държава. Официално е утвърден като национален химн на 15 януари 1992 г. с решение на украинския парламент.

Съвременният украински композитор Валентин Силвестров казва за химна следното: „Химнът на Украйна е някакво чудо. Създава го Михайло Вербицкий – църковен композитор от средата на 19 век… И макар че пише патриотична песен – той я сътворява също като църковен композитор. Това е алилуя, възпев!… Уникално произведение: това е държавен химн, в който е заложено едно литургийно начало.”

 

По материали от украинския интернет