Една московчанка в Киев: Защо не вярвам, че в Русия е възможен Майдан

Anna Golland

Снимка: Анна Голланд / Facebook

Ами защото бях на украинския. Видях хора, които излязоха – всъщност какво „излязоха” – те направо тичаха да защитават своята чест и достойнство. Наизскачаха, защото възприеха насилието срещу студентите като насилие лично срещу себе си. Всъщност това беше в основата на целия украински майдан – противопоставянето на гражданите срещу насилието от страна на властите.

Разбирате ли – отначало тръгнаха за честта и достойнството, а след това вече – за портмонетата и хладилниците.

Тогава те ни викаха „Русия, вдигай се!“, а ние се усмихвахме криво и ги съветвахме да подскачат още по-високо, че да се сгреят, наричахме ги „укропи” и се наслаждавахме на разни подробности, като например как ще им спрем доставките на газ и тогава ще запеят друга песен. 86% – мамка му, 86 процента – подкрепяха това, което нашата власт правеше с Украйна.

Тези, които казваха „опомнете се, разбирате ли изобщо какво става и как всичко това ще ни се отрази на нас“ ги съветваха да се махат при украинските националисти, обещаваха им да ги пратят да копаят в мините, да ги намерят във всяка една точка на необятните родни простори, за да се изгаврят с тях по всички възможни начини. Някаква „състрадателна лелка“ в коментарите в един сайт ми разказа с всички подробности какво ще направят лично с мен бендеровците, когато дойдат на власт.

Ами като гледам, Русия все още не се надига, но някак си се събужда. Вчера пропуснах срива на рублата, видях го чак през нощта и ми стана интересно, че на сайта на „Эхо Москвы“ в коментарите изчезнаха троловете. Курсът на рублата ги отнесе, както изчезнаха и мордорските орки, когато падна Саурон. А може просто още да не са си получили опорните точки. Останалите се разделиха в спектъра от „Ама как така, защо?“ и „Баси бързината“ до „Нали ви казвахме“.

Днес гледам, че се появяват призиви към опозицията да извежда несъгласните по площадите. Опа, а ако се вгледаме – опозиция просто липсва – няма кой да извежда хората. Майната му, че няма кой да поведе – доларът ще скочи още и тогава няма какво да ги спре. Няма кой да ги възпре, а това е много, много по-сериозно.

Ние се хилехме, че в украинската Рада се бият, и се гордеехме какво единодушие цари в нашия парламент. А трябваше да ни ужасява всякакво парламентарно единодушие. Каквито и да бяха политическите лидери на Майдана, те можеха да сдържат тълпата. Тълпата им диктуваше условията, но ги признаваше за легитимни преговарящи. У нас теренът отдавна е разчистен, разравнен и покрит със собянински плочки (Собянин е кмет на Москва – б. ред.).

Ние имаме най-голям брой полицаи на глава от населението, да не говорим изобщо за частните охранителни фирми. Така че като начало ще бъдат пометени онези с белите лентички (символ на руската опозиция – б. ред.), разните либерали и демократи. Жалките остатъци от интелигенция и средна класа. Точно тях ще вземат на мушката и ще викнат „дръж!“. Ами разбира се, че всичко става по тяхна вина – те предвиждаха всичко, те викаха „Крим НЕ Е НАШ“.

Но на икономиката това няма да помогне по никакъв начин. И ще наизскачат по трибуните разни дугини, проханови и кургиняни (идеолози на т.нар. „руски свят” – б. ред.). Разни кисельови и соловьови (руски журналисти – б.ред.) ще намерят поредния враг… а си имаме и едно такова прекрасно нещо като Лугандон (презрително за тази част от Донбас, която е под контрола на руските терористи – б. ред.), създаден от кремълската власт. Оттам ще тръгне като лавина всякаква въоръжена измет, вече опитала кръв, озверяла от своята безнаказаност, получаваща наслада от изтезания и убийства.

Защото трябва да се надигнеш не когато червата ти куркат от глад и не когато не можеш да си платиш кредита за колата или апартамента, а когато убиват свободната преса, когато възхваляват сталин, когато чекистите завземат властта, когато всеки чиновник, помислил се за цар, може да променя конституцията за лични нужди. Защото първо са честта и достойнството, а след това и с портмонетата и хладилниците се нареждат нещата.

Така че не вярвам в някакъв руски Майдан.
А в какво вярвам?
В руския бунт, безпощаден и кървав, и в един последващ още по-кървав терор. Това не ме радва, това просто ме ужасява, аз просто очаквам кога историческият цикъл ще се затвори отново.

Анна Голланд,

московчанка, от четири години в Киев, а вече сякаш цял живот…

novaukraina.org


Гарантираме правата на българите - МВНР на Украйна
Във връзка с нашумелия наскоро случай на пострадал българин в град Белгород-Днестровский в Украйна, публикуваме официалната позиция на ...
Край на руските социални мрежи в Украйна
Президентът на Украйна Петро Порошенко е подписал решението на Съвета за национална безопасност за блокиране на сайтове на руските ком...
Европейският парламент предостави на Украйна безвизов режим
                      Европейският парламент подкрепи позицията на Европейската комисия за пре...
Австрия екстрадира в САЩ украинския олигарх Фирташ
Австрийски съд постанови един от най-богатите украинци – Димитро Фирташ, да бъде екстрадиран в САЩ, за да се изправи пред обвинения в кор...
Посолство на Украйна с открито писмо до Българска национална телевизия във връзка с репортажа за ескалацията на събитията в Донбас
Публикуваме текста на откритото писмо до Генералния директор на Българската национална телевизия г-жа Вяра АНКОВА във връзка с репорт...
21-годишна украинка елиминира шампионката Серина Уилямс
Американската тенисистка сензационно претърпя поражение от Елина Свитолина с 4-6, 3-6 и от отпадна от олимпийския турнир по тенис в 1/8 ф...