Военна хроника – 21.04.2015 г.

Tymchuk
Дмитрий Тимчук

Дмитрий Тимчук, военен кореспондент
8.30 часа, 21.04.2015 г.

Оперативни данни от организацията „Информационна съпротива“ (ИС):

През последното денонощие руско-терористичните войски активно обстрелваха украинските позиции с използване и на уж „изтегленото“ тежко въоръжение в района на Авдеевка, Пески, Опитное, Широкино.

В районе на Счастие позициите на украинските войски (опорен пункт на силите на АТО) бяха обстреляни със зенитна система ЗУ-23-2 и СПГ-9 „Копие“.

Обстрелите със ЗУ-23-2 и минохвъргачките се извършваха със смяна на огневите позиции и прехвърляне на огъня по целите и позициите. При това екстремистите започнаха да използват нова тактика за минохвъргачен огън – редуване на огън от 82-мм „разрешени“ ротни минохвъргачки с уж „изтеглени“ 120-мм батальонни минохвъргачки. Очевидно, дадената тактика е предназначена за страничния наблюдател (мисията на ОССЕ) с цел да се затрудни идентификацията на използваните от терористите минохвъргачки.

Противникът не прекратява активните си разузнавателни действия. По-специално, през последното денонощие са регистрирани 4 опита за въздушно разузнаване с помощта на БПЛА (на Приморското направление и северно от Мариупол).
Също така в района на Кримское е регистриран опит за „промъкване“ в тактическия тил на украинските войски от страна на диверсионно-разузнавателна група на терористите.

21.04.2015

 

В района на Светлодарският плацдарм и на Северодонецкото направление екстремистите извършиха интензивно радиотехническо разузнаване (регистрирани са минимум 2 радиостанции за РТР).

Преди 2 дена екстремистите демонстративно изтеглиха от Широкино танково подразделение (5 танка), но на следващия ден в този район бяха прехвърлени 4 танка и 4 ББМ (3 БМП-2 и 1 БТР-80).

Също така в района на Широкино пристигнаха 4 военни камиона от Новоазовск с друга партида екстремисти (около 45-50 души), със стрелково и тежко пехотно въоръжение, включително гранатомети. Североизточно от Широкино екстремистите промениха огневите позиции на минохвъргачните си подразделения.

В Донецк екстремистите продължават формирането на бронирани групи. Всяка бронирана група включва 2-3 танка, 4-5 ББМ, 2-3 зенитни системи ЗУ-23-2 в камиони, може да е присъединена и батарея от минохвъргачки или гаубици Д-30, 2-3 военни камиона „с общо предназначение“ и 60-70 души личен състав. Специално за тези групи противникът е складирал гориво и боеприпаси в Петровски, Куйбишевски и Киевски райони на Донецк.

През последното денонощие е регистрирано прехвърлянето на 33 транспортни единици (7 от тях се придвижват поединично, останалите – в колона), превозващи материално-технически ресурси от РФ за подразделенията на руско-терористичните войски.

Продължава масовото снабдяване по „северния“ маршрут с материално-технически ресурси за терористичните групировки, съсредоточени в триъгълника Горловка –Ясиноватая – Енакиево, а също и за подразделенията, разгърнати в района на Первомайск – Стаханов – Фрунзе.

Освен това е налице редовно движение на транспорт (предимно малки колони от 3-4, по-рядко до 6 транспортни единици) през Снежное и Амвросиевка за Старобешево, Телманово и по-нататък до Еленовка и Степное. Разгърнатите в дадения район 2 тактически групи на екстремистите са разсредоточени и извършват оперативна маскировка.

В ремонтните бази, организирани в Перевалск и Снежное, екстремистите извършват активно ремонт и техническо обслужване на артилерийско въоръжение (основно САУ /самоходни артилерийски системи/, в Снежное се ремонтират и танкове). Повечето от повредената в района на Дебалцево бойна техника в момента е съсредоточена в Перевалск и Горловка.

Дмитрий Тимчук

Ръководител на Център за военно-политически изследвания

 

Германия предостави 500 милиона евро за инфраструктурата на Донбас

Flags of Germany Ukraine EUНа 7 януари правителствата на Германия и Украйна се споразумяха за предоставянето на кредитни гаранции в размер на 500 милиона евро. Това съобщава пресслужбата на украинския Министерски съвет.

Заявлението за отпускане на кредита бе подписано от украинския министър на икономическото развитие и търговията Айварас Абромавичус и от германския държавен секретар на федералното министерство на икономиката Матиас Махник.

„Средствата ще бъдат изразходвани за възстановяване на мостове, болници, пътища и обекти на гражданската инфраструктура (на източните области)“, съобщи украинският премиер Арсений Яценюк.

По думите му кредитът е отпуснат за срок до 20 години и е с много нисък лихвен процент.

Премиерът отбеляза, че на ниво министерства на двете страни ще бъдат проведени всички процедури относно бенефициентите на тези кредити.

Украинска правителствена делегация начело с Яценюк беше на двудневно официално посещение в Берлин.

Делегацията включваше министъра на финансите Наталия Яреско, Абромавичус, министъра на външните работи Павел Климкин и председателя на управителния съвет на държавното акционерно дружество „Нефтегаз Украины“ Андрей Коболев.

Източник: ukranews.com

В Украйна отмениха ДДС за украинските книгоиздатели

knizhkiВъв вторник, 3 март, президентът на Украйна Петро Порошенко подписа Закон за изменение и допълнение на Данъчния кодекс на Украйна (относно подготовката, изготвянето и разпространението на издаваните в Украйна книги и периодични издания на печатните средства за масова информация), съобщава пресслужбата на Върховната рада.

Съгласно подписания от президента закон, от ДДС се освобождават операциите, свързани с абонамента и доставката на периодичните издания на украинските печатни средства за масова информация (освен изданията с еротичен характер).

Също така няма да се облагат с данък подготовката (литературно, научно и техническо редактиране, коректиране, дизайн и страниране), kazkaизготвянето (печатане върху хартия или записване на електронен носител) и разпространението на издаваните в Украйна книги, включително електронни (освен изданията с еротичен характер), както и ученически тетрадки, учебници и учебни пособия, речници от и на украински.

NV.UA

Засега примирието в Украйна като цяло се спазва

По данни на щаба на АТО, в 05:00 ч. на 15 февруари като цяло се спазва режимът на прекратяване на артилерийския огън в зоната на АТО.

Цеголко
Святослав Цеголко / Снимка: uainfo.org

Това съобщи Святослав Цеголко, прессекретар на президента на Украйна, информира Цензор НЕТ.

„Регистрирани са общо 10 случая на обстрел на украинските военни позиции, 6 от тях – на блокпостовете в района на Чернухине и Золоте.

Първите часове се много важни. Затова ние наблюдаваме ситуацията заедно с военнослужещите. Засега е рано да се правят изводи. Но от това, дали Русия ще изпълни споразуменията от Минск, зависи дали ще успеем да спрем войната или не“, се казва в съобщението.

 

 

 

Руски военен съд осъди на 20 години затвор украинския режисьор Олег Сенцов по обвинение в тероризъм

Олег Сенцов
Олег Сенцов

Сенцов е признат за виновен, че е оглавявал терористична организация, извършила нападения в Крим след анексирането му от Русия.

Александър Колченко, който е другият обвиняем по делото, получи присъда от 10 години затвор.

След обявяване на присъдата Сенцов и Колченко запяха химна на Украйна.

Припомняме, Сенцов беше арестуван през май миналата година в дома си в Крим. Той е обвинен, че е координирал група активисти, свързани с „Десен сектор“, които имали за задача да нападнат проруски организации и инфраструктура на полуострова.

Един от адвокатите на Сенцов заяви, че не храни особена надежда за справедлив процес и разчита в най-добрия случай клиентът му да бъде пратен в Украйна в рамките на размяна на затворници.

Министерството на външните работи на Украйна осъди съдебното решение на руския съд, като го нарече неправомерно и основано на фабрикувани следствени материали, получени и чрез психологичен и физически натиск върху украински граждани.

Вижте още по темата: Последното слово на украинския режисьор Олег Сенцов по време на съдебното заседание в Ростов на Дон