На газовия фронт: победа на Украйна над РФ.

газ-Късно вечерта в четвъртък Украйна, РФ и Еврокомисията подписаха документи, в които се предвижда възстановяване на доставките на руски газ в Украйна и безпроблемен транзит до Европа през зимата, съобщава „Европейска правда“.

Подписи под документа са поставили министрите на енергетиката на РФ и Украйна Александър Новак и Юрий Продан и вицепрезидентът на Еврокомисията, отговарящ за енергетиката, Гюнтер Еттингер.

Освен това, „Газпром“ и „Нафтогаз Украйна“ са подписали допълнения към договора, които фиксират условията за доставка на руския газ за периода до края на месец март. Този документ е подписан от президента на „Газпром“ Алексей Миллер и президента на „Нафтогаз“ Андрей Коболев.

Сред подписаните документи отсъства двустранният протокол между Еврокомисията и Украйна, който трябваше да дава финансови гаранции за заплащането на руския газ и на който настояваха преговарящите от руска страна.

Представителите от Европейския съюз приветстваха достигнатите споразумения за газа.

По думите на президента на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу, за него няма по-добър начин да завърши своето пребиваване на поста от този. Той изрази надежда, че всички страни ще се придържат към условията на постигнатите договорености.

Както отбеляза еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Еттингер, Украйна е готова веднага да заплати 1,4 млрд. от дълга си и още $1,65 млрд. – до края на годината. Според него, до края на март Украйна ще може да получава газ на цена от 385 долара за 1 хил. кубометра или по-ниска.

„Украйна ще получи помощ от ЕС и МВФ тази година. Също така ЕС и МВФ разглеждат нова програма за помощ на Украйна през 2015 година. Всичко това ще й позволи да заплати всичките си сметки за газ“ – каза Еттингер.

Присъстващият на подписването украински журналист Руслан Дейниченко в своя Twitter  цитира думите на украинския министър Юрий Продан: „Министър Продан: до края на годината цената на газа ще бъде $378 за хиляда куб. метра и няма да действа принципа „взимай или плащай.“

В своя Фейсбук известният украински блогър Карл Волох дава следната оценка на подписания договор: „Не знам, кого повече да хваля за договора за газа (правителството или Нафтогаз), но обективно, той е добър: практически получихме условия, много близки до желаните. Но все пак главното е това, че руснаците не постигнаха отзоваване на украинския иск от Стокхолм. А това означава, че за чекистите всичко тепърва започва.“

В Донбас екстремисти са завързали мъж за уличен стълб

Пленен украинец
Снимка: hromadske.tv

В град Зугрес, Донецка област екстремисти са завързали мъж за уличен стълб. Това съобщава на сайта си украинската телевизия „Громадське.ТВ„, като се позовава на страниците на сепаратисти в социалните мрежи.

Мъжът е бил завързан около 8 часа сутринта на кръстовището до културния дом в район Зугрес-2.

Екстремистите твърдят, че той е „член на наказателен отряд“. Заявяват, че задържаният от тях мъж е доброволец от батальон „Донбас“ с прякор „Зугрес“.

„Бил е задържан у тях, когато за пореден път си е дошъл през почивните дни да си почине и да си лекува крака. Бил е ранен още в боевете край Иловайск“, пишат на информационните страници на сепаратистите.

Преди време в Донецк екстремистите от батальон „Изток“ завързаха за стълб жена, обвинена, че помага за коригирането на артилерийската стрелба по Донецк.

 

 

В Донецк сепаратистите се забавляват, като стрелят с гранатомет по онова, което не е разрушила войната

В интернет се появи видео, на което се вижда как проруски настроени въоръжени хора за смях стрелят с гранатомет по неработеща бензиностанция до Донецк. От подписа към видеото следва, че стрелбата се осъществява от бойците на батальон „Восток“. Сменяйки се поред, те предават камерата един на друг.

На видеото присъства ненормативна лексика. Въоръжените хора възторжено коментират случващото се, като получават явно удоволствие от процеса на разрушаването.

https://www.youtube.com/watch?v=eM5oX7XG6hM

Военна хроника – 20.04.2015 г.

 

Tymchuk
Дмитрий Тимчук

Дмитрий Тимчук, военен кореспондент
8.40 часа, 20.04.2015 г.

Оперативни данни от организацията „Информационна съпротива“ (ИС):

През изминалите почивни дни (18-19.04.2015) руско-терористичните войски в Донбас донякъде намалиха своята активност.

Въпреки това, по протежение на украинските позиции терористите и руските наемници използваха видове въоръжение /танкове, артилерия (включително РСЗО „Град“), 120-мм минохвъргачки/, които би трябвало да са изтеглени от линията на разграничаване между страните.

През последното денонощие са регистрирани обстрели по силите на АТО в района на Пески, Опитное, Авдеевка и Широкино. Екстремистите използват главно стрелково оръжие и автоматични гранатомети АГС-17 „Пламя“, не толкова активно – минохвъргачки и голямокалибрени картечници.

Регистрирани са 2 случая на работа на вражески снайперисти. Също са регистрирани и 3 прелитания на БПЛА (безпилотни летателни апарати за разузнаване).

В района на Попасная са регистрирани няколко обстрела от страна на терористите с 120-мм минохвъргачки по опорния пункт на силите на АТО.
Същевременно е регистрирано активно придвижване на сили и средства на руско-терористичните войски между различните райони, както и извършване на интензивни инженерни дейности в няколко района.
По-специално, в района Донецк – Фрунзе противникът извършва прегрупиране на силите си. Прехвърля се партида бронирана техника (в това число 3 танка) в посока Новотошковка.

20-04
Ситуацията в Донбас към 00:00 ч. на 20.04.2015 г. / Министерство на отбраната на Украйна

 

Продължава окомплектоването и ротацията на тактическите групи на екстремистите, водещи боеве за Широкино и в района на Павлопол. В района на Широкино е прехвърлена тактическа група на терористите от около 120 души.

Днес Луганск е превърнат от терористите в един голям военен лагер. В момента там се дислоцират 6 големи отделни формирования с обща численост 5 500 – 6 000 души (включват както военнослужещи на ВС на РФ, маскирани като „опълчение“, така и руски наемници и местни екстремисти). Още около 3 000 руски военнослужещи, наемници от РФ и екстремисти на „ЛНР“ са забелязани в селата в близост до Луганск (най-вече в Каменобродски район и района около Станица Луганская). Южно от Луганск се наблюдава струпване на артилерия на терористите.

През последното денонощие е регистрирано прехвърляне на 38 транспортни единици, превозващи материално-технически ресурси от РФ за нуждите на екстремистите, включително цистерни с гориво и автомобили със специално оборудване.

На отсечката между Алчевск и Стаханов е регистрирана колона от 6 военни камиона, 2 специални автомобила и 1 автобус със затъмнени стъкла, придружени от 1 УАЗ-469 и 2 БТР-80.

В района на Красний Луч в посока към Фашчеевка и Дебалцево е регистрирано прехвърляне на 4 закрити камиона, придружени от 1 БМП-2.

Колона от 8 военни камиона е преминала през Куйбишевски район на Донецк на север към Ясиноватая. През Углегорск за Горловка е преминала колона бронирана техника (1 командно-щабен автомобил, 8 танка, 2 БМП-1, 3 БТР-80 и 1 БТР-70).

В района на Лутугино на местната разпределителна база за военна техника пристигна поредната партида БТР-и (12 бр.) за окомплектоване на нова бойна тактическа група. В същата база се подготвят за прехвърляне на северното направление 6 танка (3 от тях – Т-72Б3).

В промишлената зона на Донецк екстремистите ликвидират временната си база за техническо обслужване и ремонт на бронирана техника. Ръководството на терористите е взело решение за преместването й в посока Макиивка, по-далече от „фронтовата линия“.
В зоната между Мариинка и Авдеевка към днешна дата терористите са съсредоточили общо към 50 танка от различни типове и модификации (12 от тях не са боеспособни, намират се на различни етапи на ремонт).

Дмитрий Тимчук

Ръководител на Център за военно-политически изследвания

Армията на РФ е загубила в Донбас около 4360 човека – Василиева

Елена Василиева
Елена Василиева / Снимка от личната ѝ страница във Фейсбук

Загубите на руската армия по време на бойните действия в Донбас достигат 4360 военнослужещи.

Такива  данни е публикувала руската правозащитничка , основателката на интернет проекта „Товар 200 от Украйна в Русия“ Елена Василиева.

«Цифрите са приблизителни, тъй като няма никаква отчетност на военнослужещите в този тюрлю гювеч, наречен руска войска. Централизирано управление също няма, както няма нито военно образование, нито стаж Шойгу /министърът на отбраната на РФ/.

Може дори да се твърди, че повечето от руските военнослужещи в Украйна вече не са сред живите. Тук президентът Путин е почти прав: за това чест и хвала на него от военнослужещите на Русия и особено от майките», отбелязва Василиева.

По думите ѝ Министерството на отбраната на РФ е признало само за 900 загинали.

Засега няма независими потвърждения или опровержения на тези данни от други източници.

Киев и Западът обвиняват Москва, че доставя оръжие и бойци в Източна Украйна, а също и че е въвела там свои войски. Русия отхвърля обвиненията и отрича да има нейна редовна войска в Донбас.

Таблицата на правозащитничката Елена Василиева с данните за жертвите сред военните от РФ на територията на Украйна 

„Да видим броя на загубите по родове войски:

Название на частта/бригадата Брой на загубите
 1. Каменка – официално признати от септември насам 187 – «товар 200», 84 – «товар 300» /ранени/ и 103 безследно изчезнали
 2. «Спутник», Мурманска област повече от 180 «200»
 3. 45-и отделен полк на специалните части на Въздушно-десантните войски (планира се да бъде преобразуван в бригада), действащи са останали около 150 човека около 850 «200», възможно и повече
 4. 15 миротворческа бригада – само за септември-октомври повече от 150 «200»
 5. 22 бригада на специалните части (средно в една бригада има от 2 до 8 хиляди човека), останали са около 180 човека разгромена е почти напълно
 6. Отделен батальон на специалните части от Екатеринбург – от две оперативни групи с обща численост 100 човека са оцеляли по-малко от 30. Основните загуби са при щурма на летището в Донецк около 70 „200”
 7. 23 мотострелкова бригада от Кряж – участвала е в боевете заедно с 15 миротворческа загубите са около 90 човека
 8. Артилерийска бригада от Луга – почти всички са обслужвали самоходните минохвъргачки „Тюлпан” загубите са повече от 150 човека
 9. 24 бригада на специалните части (погрешно ги наричат „омски спецназ”), подразделението в дадения момент е практически небоеспособно. Основните боеве са за донецкото летище, Мариупол и Дебалцево. загубите са повече от 300 човека
 10. Реактивен артилерийски полк от Бузулук (Тоцкое) – в началото на септември батареята е била напълно унищожена в резултат на нападението на диверсанти от ДНР загубите са около 50 човека
 11. Вътрешни войски за охрана на важни държавни и специални товари загубите са 230 човека
Всичко: Около 4360 човека