Украйна с референдум ще решава дали да влиза в НАТО

НАТОРешението за възможното влизане на Украйна в НАТО ще се взема на общоукраински референдум.

За това заяви президентът на Украйна Петро Порошенко по време на общата пресконференция с президента на Литва Даля Грибаускайте.

„Решението за влизането на Украйна в НАТО е изключително от компетенцията на украинския народ. Ние формирахме критериите, с които Украйна ще отговаря на изискванията на НАТО. Само след постигането им украинският народ с референдум ще може да реши дали да встъпва в НАТО или не“, – добави Петро Порошенко.

Украйна е избрана за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН

Украйна е избрана за непостоянен член на Съвета за сигурност на Организацията на обединените нации за 2016-2017 години.

Генерална Асамблея на ООН
Снимка: REUTERS

„За“ гласуват 177 страни. Общо са гласували 192 страни. Една от бюлетините е призната за недействителна.

Необходимото количество гласове трябва да е равно минимум на 118.

Украйна е подкрепена от 177 страни, 14 се въздържат.

Също така за непостоянни членове на Съвета за сигурност на ООН са избрани Египет, Сенегал, Уругвай и Япония. Те, заедно с Украйна, ще заместят Йордания, Нигерия, Литва, Чад и Чили.

Справка

В Съвета за сигурност на ООН влизат 15 страни. Постоянни членове на организацията са само пет от тях, изиграли ключова роля в създаването на ООН: Великобритания, Китай, Русия (като правоприемник на СССР), САЩ и Франция. Те също така имат право на вето по време на гласуването.

Останалите десет места се променят всяка година наполовина. Изборите за непостоянни членове протичат всяка есен в Генералната асамблея на ООН. Страната трябва да получи подкрепата на две трети от страните членки на ООН от 193 общо, в началото след като преминат процедурата за утвърждаване в своите регионални групи: азиатско-тихоокеанска, африканска, източноевропейска, латиноамериканска и групата на западноевропейските и други държави.

Непостоянни членове на Съвета за сигурност на ООН през 2015 година са Ангола, Венецуела, Испания, Йордания, Литва, Малайзия, Нова Зеландия, Нигерия, Чад и Чили. За последно Украйна е била непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН преди 15 години.

УНИАН

Русия е оттеглила 70% от войските си от източната граница на Украйна

Poroshenko
Президентът на Украйна Петро Порошенко

Русия е оттеглила 70% от войските си от източната граница на Украйна. Това е съобщил президентът на Украйна Петро Порошенко на заседание на министерския съвет в сряда, 10 септември. „По последна информация от нашето главно разузнавателно управление 70% от войските на Руската федерация са оттеглени зад граница. Това е още един повод за надежда, че мирните инициативи ще имат добра перспектива“ – е казал той.

Порошенко подписа закон за доброволчеството

kgdgdgdg

Президентът на Украйна Петро Порошенко подписа законопроект №1408 за доброволческото движение в Украйна.

Според пресслужбата на президента, законът определя направленията и сроковете на доброволческата дейност, премахва ограниченията за извършване на доброволческа дейност от страна на организации и институции, уточнява правата и задълженията на доброволците, разяснява особеностите за възстановяване на разходите, свързани с предоставената доброволческа помощ.

В документа също така се посочва, че доброволци могат да бъдат дееспособни граждани на Украйна, както и чужденци и лица без гражданство, които се намират в Украйна на законно основание.

Чужденците и лицата без гражданство извършват доброволческа дейност чрез организации и институции, които използват в дейността си доброволци. Информация за тях е публикувана на официалния сайт на централния орган на изпълнителната власт, който реализира държавната политика в областта на доброволчеството.

На 5 март законопроект №1408 беше приет от Върховната рада.

ru.krymr.com

Новорусия отпразнува първия си „юбилей“

Новорусия
Снимка: segodnya.ua

Почитателите на Новорусия в Донецк отпразнуваха първия си „юбилей“ – 6 месеца от обявяването на ДНР.

Пред сцената до паметника на Ленин се събраха около 300 души със символиката на сепаратистите.

В концертната програма участва с песен един от лидерите на ДНР Губарев. Голям интерес предизвика и танцът, в който изпълнителите, облечени в черно, изпъваха ръце за фашистки поздрав „зиг хайл“ и символично разчленяваха Украйна.

https://www.youtube.com/watch?v=XQUzTtQgV0Y