Донецкото летище или ще се обезлюди, или ще се превърне в гробище на терористите

През изминалата нощ украинските „киборги“ напуснаха летището в Донецк. Инфраструктурният обект, за чиято реконструкция бяха похарчени 875 милиона долара при подготовката за Евро-2012, сега е превърнат в купчина камъни.

В известна степен решението да се напусне летището беше очаквано, тъй като украинските „киборги“ успяваха да се задържат там само благодарение на учудващо издръжливата конструкция на сградата на новия терминал, която удържа многобройните обстрели на тежката артилерия.

Но железобетонът не е вечен и с всеки нов обстрел местата, които биха могли да се използват за прикритие, ставаха все по-малко. През последните няколко дни беше унищожена диспечерската кула и беше обстрелван втория етаж на новия терминал, сградите бяха подложени на пряк огън и стана безсмислено да се води борба за тях, понасяйки загуби. Още повече, че летището много отдавна няма стратегическо значение и поради разрушенията там не могат да кацат самолети.

Каквото и да се е случило, отбраната на летището в Донецк завинаги ще остане в историята като образец на украинското мъжество.

Защитата на летището продължи от 26 май 2014 година до 22 януари 2015 година – 242 дни. Това е повече от дните на отбрана на градовете-герои в СССР по време на Втората световна война.

Украинските киборги отбраняваха летището, докато имаше какво да се отбранява. Ето защо терористите няма да извлекат полза от завладяването на разрушените сгради.

Отбраната на летището се усложняваше най-вече от това, че сградите се намират на абсолютно равна местност, която се обстрелва прекрасно от всички страни, и единствените места, от които то можеше да се удържи дълго време, бяха сградите на новия терминал и диспечерската кула, от които вече не остана почти нищо.

След 242 дни напрегнати боеве терористите получиха накрая купчина камъни, които могат да се обстрелват от украинските позиции. Ако нашите военни задържат селата Пески, Опитне и Авдиивка, могат и оттам да обстрелват летището, както това правеха терористите от Донецк в продължение на 242 дни. Още повече, че от околните села това е доста по-лесно.

Така единствената полза за терористите от завзетите останки са някакви ярки фотосесии, които ще трябва да направят доста бързо, за да не попаднат под обстрел. После почти няма да се появяват там, защото е неразумно откритата за обстрел писта да се използва като плацдарм за настъпление.

Ето защо след отстъплението на украинските военни летището в Донецк трябва да стане или неутрална зона, където няма да има повече сериозни боеве, или просто да се превърне в гробище на терористите.

В момента „киборгите“ трябва да се съсредоточат върху организирането на отбраната на околните населени места, най-вече Пески и Авдиивка. Сега това е по-важно, отколкото да се върнат и да защитават купчината разбит бетон, която едно време беше Международното донецко летище „Сергей Прокофиев“.

ТАРАС КЛОЧКО

Превод Райна Камберова


Количеството на руската бойна техника в Донбас е по-голямо от това на цялата немска армия
Русия е разположила 700 танка и 1000 артилерийски единици в окупираните територии. По съобщение на News.
"Газпром" осъден да плати $2.6 млрд. на украинския "Нафтогаз"
Руският монополист «Газпром» загуби и ще трябва да плати на украинската компания «Нафтогаз» $2,6 млрд.
Гарантираме правата на българите - МВНР на Украйна
Във връзка с нашумелия наскоро случай на пострадал българин в град Белгород-Днестровский в Украйна, публикуваме официалната позиция на ...
Край на руските социални мрежи в Украйна
Президентът на Украйна Петро Порошенко е подписал решението на Съвета за национална безопасност за блокиране на сайтове на руските ком...
Европейският парламент предостави на Украйна безвизов режим
                      Европейският парламент подкрепи позицията на Европейската комисия за пре...
Австрия екстрадира в САЩ украинския олигарх Фирташ
Австрийски съд постанови един от най-богатите украинци – Димитро Фирташ, да бъде екстрадиран в САЩ, за да се изправи пред обвинения в кор...