Юрий Думанский

Донецки ректор отказва да бъде в подчинение на ДНР

Юрий Думанский
Снимка: dsmu.edu.ua/

Юрий Думанский – ректор на Донецкия национален медицински университет „М. Горки” (ДонНМУ) – отказва да бъде в подчинение на самопровъзгласената власт в така наречената „Донецка народна република”, съобщава донецкият сайт „Остров”.

Ректорът заявява това в Обръщение към преподавателите и студентите в навечерието на конференцията на колектива на ДонНМУ, която трябва да реши въпросите, свързани с организацията на работата на университета през учебната 2014-2015 година. Текстът на Обръщението на Ю. Думанский е публикуван на официалния сайт на университета.

Ю. Думанский подчертава, че се обръща към колегите и студентите „в един сложен момент, когато се решава съдбата не само на Донецкия национален медицински университет, но и на цялата държава“.

Ректорът напомня, че сега университетът се намира на територия, която не се контролира от украинските власти. Във връзка с това държавното ръководство на ниво министерски съвет е препоръчало на профилните министерства да организират преместването на всички висши училища, които се намират в тази зона.

„При преместването на ново място учебното заведение трябва да получи нов юридически адрес и да оформи съответните документи за използване финансовите средства на университета, за начисляване на заплати, стипендии и за други плащания, а също така за организиране на учебния процес и издаване на дипломи по украински държавен образец“, акцентира Ю. Думанский.

„Несъмнено, ще бъде доста трудно веднага да бъдат решени битовите проблеми на служителите и студентите, както и да бъде организиран учебния процес. Но според мен това е възможно при наличието на сподвижници, готови да поемат цялата тежест на тази трудна дейност“, отбелязва ректорът на ДонНМУ.

„Получих разбиране и конкретни предложения по този въпрос и в гр. Мариупол, и в гр. Краматорск. Получено е принципното съгласие на Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката на Украйна“, съобщава Юрий Думанский.

Той също така обръща внимание на това, че „както следва от изявленията на ръководителите на съответните държавни ведомства, а така също от писмо на Министерството на здравеопазването на Украйна от 10.10.2014 година – на вузовете, оставащи на територията, която не се контролира от украинските власти, ще им бъдат отнети лицензите с всички последици, които произтичат от това (забрана за издаване на дипломи по украински държавен образец, липса на бюджетно финансиране, спиране на заплати и стипендии и т. н.)“.

„Аз като ректор не мога да се съглася с това, че нашия университет ще бъде в подчинение на правителството на ДНР, че ще получава от него заплати, че ще издаваме невалидни дипломи. Между другото, искам да отбележа, че съответните органи на ДНР вече активно действат в тази посока. Бяха иззети гербовия печат и официалната документация на университета, както и бяха дадени указания до 30.10.2014 г. да открием нови счетоводни сметки и спешно да оформим нова документация“, констатира Ю. Думанский.

По думите му в университета са останали фактически около 1500-1700 студенти от почти 6000.

„Следователно ще възникне въпросът за съкращаването на повечето катедри и на около 70% от служителите, тъй като броят на ставките се определя от броя на студентите“, отбелязва Думанский. Същевременно той съобщава, че вече редица служители, преподаватели, завеждащи катедри са напуснали университета, а други се готвят да го напуснат.

„В тази ситуация най-много ме вълнува бъдещето на студентите и съдбата на преподавателите от нашия университет – един от най-добрите украински университети.

Искам още веднъж да подчертая, че аз никога няма да направя компромис със съвестта си. Аз съм и винаги ще бъда гражданин на Украйна“, казва в заключение ректорът на Донецкия национален медицински университет.