Ресторантът на бъдещето: украинецът Дмитрий Костик създава глобална мрежа от заведения с интерактивни маси за хранене.

SN2_iCafe_Animation

Ресторантьорският бизнес е високорисков: около 70% от заведенията се закриват още на първата година от съществуването си. В същото време, този бизнес е един от най-консервативните в света. Иновациите проникват в него постепенно, но по своята същност моделът на работа с клиентите – сядаш на масата, правиш поръчка, хапваш и плащаш – е непроменен от вече стотици години. Украинският предприемач и изобретател Дмитрий Костик, основателят на Kodisoft и реализирал редица други проекти, не се примирява с това и решава да създаде ресторанта на бъдещето. През 2011 година започва проекта IRT – Interactive Restaurant Technology, който става участник в програмата Microsoft BizSpark. 

Към настоящия момент, по технологията IRT в света работят три ресторанта – в Кипър, в Дубай и в Абу-Даби, но вече се строят още няколко нови – в Европа, в Северна Америка и в Азия. Кое е особеното в тях? Посетителите се разполагат около големи интерактивни плотове, с тяхна помощ дават поръчката си, извършват покупки онлайн и също така общуват с останалите посетители. Даже самият интериор на ресторанта може да се променя, тъй като на сензорните панели може да бъде показано всякакво изображение. А сензорните панели се произвеждат в Киев. Независимо от значителните инвестиции, два от ресторантите, открити в рамките на проекта Interactive Restaurant Technology вече са ги изплатили – единият за пет, а другият за 11 месеца и вече реализират печалба. А самата компания IRT, основана едва преди три години, се оценява вече на десетки милиони долара.

Ще ви запознаем с част от интервюто, в което Дмитрий разказва как му е дошла идеята за интерактивните маси в ресторанта, как заради нея са променили съществуващата вече технология на сензорните панели и как интерактивните маси влияят на схемата на работа в съвременния ресторант.

„За да проверим жизнеспособността на тази идея, през 2011 година избрахме Кипър като локация и открихме ресторант Oshi.

 

Подробно разказвам за това при участието си в TEDxKyiv

Сега имаме вече три работещи ресторанта: един в Кипър, един в Дубай и един в Абу-Даби, като последните два открихме в партньорство с човек, който е посетил нашия кипърски ресторант, възхитил се и сам предложи да работим заедно. Два от ресторантите – в Кипър и в Дубай вече напълно са покрили вложената в тях инвестиция.

iCafe_Team
iCafe_Team

Инвестицията в Кипър беше 460 000 евро, а след пет и половина месеца ресторантът излезе вече на печалба. В Дубай – инвестицията беше 970 000 долара и за 11 месеца я избихме. Как стана това ли? Първо, увеличихме продажбите с 32%, банално продавайки с помощта на интерактивните маси повече храна и напитки. Второ, както всеки ресторантьор ще потвърди, в един ресторант за всеки 100 седящи места са нужни 8-9 сервитьори. А при нас сервитьорите са двама. Сервитьорската заплата в Кипър е 1 000 евро и вместо 8 000 – 9 000 евро на месец за заплати, ние плащаме 2 000.

Ресторант Oshi в Кипър
Ресторант Oshi в Кипър

За бъдещите планове
„Нямаме за цел задължително да търсим инвестиции в проекта, макар че често получаваме предложения от различни VC- фондове и ангели да им продадем 1-2%, до 30-40% от бизнеса. Средната оценка на цената на компанията, ако се ориентираме по входящите предложения, е около $70-120 млн. Не съм сигурен, че искам да увеличавам инвестициите. Би ми било интересно да пробвам, но никога не съм работил с външен партньор и не зная до колко това ще забави оперативната дейност и вземането на решения. Все пак, появява се алтернативно мнение и вместо да вървим напред и да реализираме идеите и вижданията си, ще губим достатъчно много време в търсене на компромисни решения.“

През 2012 Oshi е признат за най-добрия ресторант в Кипър и оттогава редов получава тази награда
През 2012 Oshi е признат за най-добрия ресторант в Кипър и оттогава редов получава тази награда

Военна хроника – 15.02.2015 г.

 

АТО

Дмитрий Тимчук, военен кореспондент
18:20 часа, 15.02.2015 г.

Оперативни данни от организацията „Информационна съпротива за 15 февруари 2015 г.

Руско-терористичните сили продължават грубо да нарушават Минското споразумение за прекратяване на огъня, като през деня са откривали огън над 60 пъти.

Терористи, руски наемници и военнослужещи на Руската федерация обстрелват позициите на украинските войски и цивилни обекти с почти всички видове оръжие – стрелково оръжие, артилерийски оръдия и реактивни системи за залпов огън. Правят се опити за атаки от страна на противника.

На Дебалцевското направление са най-активните вражески обстрели. По-специално, от 00.00 до 15.00 часа (15.02. 2015) в този район са регистрирани 42 случая на обстрел, от тях:
– 16 – с минохвъргачки (районите на Золотое, Чернухино, Луганское, Каменка, Дебалцево, Олховатка, Горское);
– 4 – със стрелково оръжие и гранатомети (районите на Санжаровка, Чернухино);
– 11 – с артилерийски оръдия (Попасная, Золотое, Чернухино, Санжаровка, Нижняя Лозовая, Дебалцево, Миус ( артилерийският обстрел продължи 3 часа 35 мин.), Луганское);
– 5 – с танкове (Чернухино, Дебалцево);
– 6 – с реактивни системи за залпов огън – РЗСО – (Дебалцево, Чернухино, Санжаровка).

Освен това, през същия този период на Дебалцовското направление врагът извърши 4 опита за настъпление, като атакува позициите на украинските войски в района на с. Чернухино.

По-малко напрегната е ситуацията на Донецкото и Луганското направления, където руско-терористичните войски също грубо нарушават режима за прекратяване на огъня.

По-специално в района на Донецк от 00.00 до 15.00 (15.02.2015) са регистрирани 3 обстрела по позициите на украинските войски (1 – със стрелково оръжие и граномети в района на Донецкото летище, 1 – със стрелково оръжие в района на Пески; 1 – артилерийска атака в района на Опитное).

Освен това са регистрирани 2 обстрела от бойците на „ДНР“ и наемниците на Руската федерация по цивилни обекти в района на Донецк (8.25 ч. и 15.10 ч. – минометна стрелба по квартали на града). Терористите от „ДНР“ нанесоха също и удари по цивилни обекти в Попасная в 00:15 часа с РЗСО. И трите случая са в райони, където няма украински войски.

На Луганското направление са регистрирани 8 обстрела (3 с минохвъргачки – в района на селата Тошковка и Новотошковское, 4 – със стрелково оръжие и 1 – с РЗСО в района на Счастие, Новотошковское, Жолобок).

На Мариуполското направление се наблюдава активно въздушно разузнаване от страна на противника. В района на с. Саханка  е наблюдавана танкова стрелба от страна на руско-терористичните войски.

Дмитрий Тимчук
Ръководител на Център за военно-политически изследвания

 sprotyv.info

На кого е нужна войната в Украйна, методите на руската пропаганда, кой свали малайзиският „Боинг“ и друго – публикуван е започнатият от Борис Немцов доклад „Путин. Война“

В Москва е представен докладът „Путин. Война“.

В Москва се състоя презентацията на доклада „Путин. Война“, подготвен от съратниците на убития в края на февруари руски опозиционер Борис Немцов въз основа на събраните от него материали.

Както предава кореспондентът на УНИАН в РФ, докладът се състои от 12 глави и описва всички аспекти на руското военно присъствие в Украйна.

Конкретно, авторите на документа обясняват защо на президента на РФ Владимир Путин е нужна войната в Украйна, също така о тях са описани методите на руската пропаганда.

Отделно авторите разказват за това как Русия анексира Крим, представят доказателства на участието на руски военни в боевете в Източна Украйна.

В документа се обяснява, че руските участници в конфликта на са доброволци, тъй като получават пари за участие във военните действия.

В доклада са представени данни за много руски военни, загинали в Украйна, както и доказателства за доставката на въоръжения и военна техника на екстремистите в Донбас.

Отделно авторите на доклада публикуват глава „Кой свали „Боинга““, където се посочва, че малайзиският авиалайнер през лятото 2014 г. е свален над Донецка област от ракетния комплекс „Бук“, който е докаран от Русия и се намира под контрол на сепаратистите.

Освен това, авторите съобщават кой реално ръководи окупирания Донбас, описват хуманитарната катастрофа, възникнала като резултат от руското навлизане.

В отделна глава „Колко струва войната с Украйна“ се съобщава за разходите на РФ за водене на военни действия.

В предговора към доклада се отбелязва, че идеята принадлежи на Немцов, който веднъж е заявил: „Аз измислих какво да правя. Трябва да се напише доклад  „Путин. Война“, да се издаде с голям тираж и да се раздава на улиците. Ще разкажем как Путин започна войната. Само така ще победим пропагандата“.

„От началото на 2015 г. Немцов започва да събира материали за доклада. Той много работи с открити източници, намира хора, които биха могли да предоставят информация. Немцов вярва, че опитът да се спре войната представлява истински патриотизъм… Войната с Украйна е подло и цинично престъпление, за което нашата страна плаща с кръв на собствените граждани, икономическа криза и международна изолация. На никого в Русия тази война не е нужна, освен на Путин и неговото обкръжение. Борис не успява да напише текста на доклада. На 27 февруари той е убит на Големия Мосворецки мост, точно под стените на Кремъл. Завършване на делото на Немцов се поема от съратниците му, приятелите и хора, смятащи тази работа за важна. В основата на доклада са онези материали, които са били подготвени от Борис“, – се говори в документа.

Съдържанието, ръкописните бележки, документи, – всичко, оставено от Немцов, – е използвано при подготовката на текста. „Задачата ни е да разкажем истината за намесата на Кремъл в украинската политика, която доведе до война между нашите народи. Доведе до война, която трябва незабавно да се спре“, – се подчертава в доклада „Путин. Война“.

Докладът е представен от руските опозиционни политици Иля Яшин, Михаил Касянов и Олга Шорина

УНИАН

Пълният текст на доклад може да намерите тук: Putin_Voyna.pdf

Още по темата: Какво знаем за недовършения доклад на Борис Немцов

България осъжда анексията на Крим и предлага ОССЕ да излезе с декларация за Украйна

Министърът на външните работи на България Даниел Митов заявява, че осъжда руската анексия на Крим и предлага на страните-членки на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа да приемат декларация относно ситуацията в Украйна.

Даниел Митов. Снимка: sustainablepulse.com
Даниел Митов. Снимка: sustainablepulse.com

 

Това е станало по време на 21-то министерско заседание на ОССЕ в Базел, съобщава УНИАН.

„В съответствие с принципите и задълженията на ОССЕ България подкрепя суверенитета, единството и териториалната цялостност на Украйна в пределите на нейните граници, които са признати от международната общност. Ние осъждаме незаконната анексия на Крим и не признаваме незаконните избори, проведени на териториите на Донецка и Луганска области, които не се съгласуват с международното право и Минските съглашения“, – е заявил Митов.

Заедно с това, по неговите думи, България „е уверена, че дългосрочното и надеждно разрешаване на кризата в Украйна може да бъде осигурено с политическа воля за пълна имплементация на всички съответни многостранни ангажименти и задължения“.

„Ние изразяваме своя твърд ангажимент да се приемат политическа декларация относно Украйна и декларация относно процеса „Хелсинки 40+“ тук в Базел“, – е казал българският министър.

Според Митов такива действия трябва да дадат сигнал на всички граждани на страните от ОССЕ, че тази организация може адекватно да реагира  на основните проблеми, които касаят въпросите на сигурността.

МиниНАТО: защо Украйна, Полша и Литва създават обща военна бригада

Въоръжената агресия на Русия срещу Украйна накара Източна Европа да преразгледа плановете си за отбрана и да се върне към някои стари идеи

Анализ на украинския журналист Пьотр Шуклинов за ЛIГАБiзнесIнформ

21ada989a9e2badcafda2f763e1d1daa

Идеята за създаването на съвместна военна бригада на Украйна, Полша и Литва възниква през първите години след 2000 г., но към практическия етап на реализацията ѝ се пристъпва едва през 2007 г. Предвижда се съвместната бригада да участва в миротворчески операции в целия свят. Сегашните руски военни действия срещу Украйна могат сериозно да променят приоритетите. Вече може да става дума за подготовка на съвместни сили, способни да сдържат агресора без прякото участие на НАТО. След анексирането на Крим на Киев не са му оставили избор – или украинците създават бързо истинска армия, или губят страната си. А след Украйна може да дойде ред на страните в Източна Европа, в които също има големи руски общности.

История

Решението за създаване на многонационална формация е взето през юни 2007 година на съвещание на министрите на отбраната на страните от Европейския съюз и Украйна. През есента на 2008 г. е взето решение за създаването на бригада. Предвижда се, че трите страни ще обединят своите миротворчески контингенти в единна формация. През ноември 2009 година на ниво министри на отбраната  страните подписват  протокол за намерения. Тогава обединението получава названието си – ЛитПолУкрБриг (LitPolUkrBrig). Главната му цел е да съдейства за международното сътрудничество в името на мира и укрепването на военното сътрудничество в региона.

След президентските избори, които доведоха на власт Виктор Янукович, преговорите продължават, но само като евроинтеграционен  параван за бившия президент. Обсъждането на необходимостта от създаването на такава бригада продължава на срещите на министрите на отбраната и секретарите на съветите за национална сигурност. На по-ранен етап е планирано бригадата да е достигне ниво на оперативна готовност през 2011 г. Но през посочената година се достига единствено до прогнозата, че проектът ще бъде реализиран през 2013 г. По това време на експертно ниво е разработено фактически всичко необходимо – внесени са предложения за организационната структура и щатовете, както и за механизма на финансиране и поддръжка; обсъдени са ротациите на личния състав и на командването на всички нива. Но украинските власти така и не правят следващите реални стъпки за реализирането на проекта.

С идването на новата власт в Украйна и след военната агресия на Русия въпросът за създаването на бригадата отново става актуален… На 20 март се провежда специална среща, посветена на тази тема. И трите държави са сериозно настроени да завършат процеса на създаването на съвместната бригада в най-кратки срокове.

Какво се създава

Идеята е да бъдат създадени максимално мобилни сили, които действат в тясно сътрудничество и координация. Предвижда се националните части на отделните държави да са дислоцирани в самите страни, като се провеждат редовни съвместни учения и тренировки, както и съвместно планиране при постоянна координация на командно ниво. Работният език е английски. Предвижда се щабът на бригадата да е в Люблин (Полша). Длъжностите командир на бригадата и заместник-командири се заемат от представители на трите страни с ротация по азбучен ред на всеки две години.

Предвижда се бригадата да включва 4500 войници и офицери. По времето на Янукович цифрата е намалена на 3 хиляди. Но в новите условия на агресия от страна на Москва контингентът отново може да бъде увеличен вследствие на потенциалната заплаха. През 2007-2009 г. украинската страна в преговорите обсъжда участие на около двадесет офицери за бригадното командване и петстотин войници – десант, екипи за поддръжка и ремонт, артилерия, инженери и сапьори, взвод за радиационна, химическа и биологическа защита, други подразделения.

Контролът върху дейността на бригадата трябва да се извършва от  координационна група, в която влизат по трима представители от министерствата на отбраната на страните участнички. Подобен принцип е доказал ефективността си в Косово, където като част от мултинационалната група „East” на Международния контингент KFOR действа украинско-полският миротворчески батальон УкрПолБат.  

Цели

Официално властите на трите държави заявяват, че бригадата се създава с цел участие в миротворчески операции. Обаче именно агресията на Русия подтиква страните да форсират решаването на въпроса. Днес дори може да се говори за създаване на европейски отбранителен пояс извън рамките на НАТО за защита при евентуална агресия. Не е изключено, че към проекта могат да се присъединят и други страни от Източна Европа, които също могат да станат жертва на териториалните претенции на Москва. Първоначално е планирано бригадата да е отворена за всички, които желаят да станат част от нея.

fe1809f05507ab95848de9e4e788a013

„Създаването на подобни съвместни многонационални подразделения и части изпълнява едновременно три функции“ – разказва пред ЛІГАБізнесІнформ военният експерт Дмитрий Тимчук. Според него проектът преди всичко ще позволи на украинските военни да се учат от опита на армиите от НАТО и да преминават към техните стандарти. „С всичките си недостатъци НАТО днес е най-ефективната система за сигурност, стандартите на Алианса са най-напредналите в света, при това проверени в много горещи точки.“ – казва Тимчук.

Второ, това не е проект „на хартия“, а напълно реален механизъм за военно сътрудничество, разбираем абсолютно за всички. „За разлика, например, от всякакви различни консултации. Освен това – с абсолютно практичен смисъл: тренирането на взаимната съвместимост на различни подразделения на нашите армии е важно предвид едно по-нататъшно участие в съвместни операции – стабилизационни и миротворчески – с мандат от международни организации.“

„Трето, това е политически инструмент, който демонстрира стремежа на нашите държави към тясно сътрудничество по така актуалния днес въпрос за сигурността.“ – отбелязва експертът.

Заплахата от изток

Кризата в Украйна във връзка с анексирането на Крим създаде всички предпоставки за ускоряване на създаването на единна военна бригада с участието на Литва, Украйна и Полша. Според полския депутат от Европейския парламент Павел Ковал, дошло е времето идеята за създаване на единна бригада не само да се актуализира, но и да бъде осъществена. Заместник- министърът на отбраната на Украйна също говори за това при посещение в офиса на НАТО в Брюксел. Освен това, в литовското министерство на отбраната заявяват, че създаването на бригадата за тях е приоритет и че на експертно ниво преговори по този въпрос са се водили постоянно.

На политическо ниво идеята за координиране на силите на своите страни подкрепят със съвместно заявление и председателите на парламентите на Украйна, Литва и Полша. На 17 март те провеждат в Киев среща, на която осъждат нахлуването на Русия в Украйна. Трите страни призовават Москва да оттегли войските си, да седне на масата за преговори, да спре разпространението на пропаганда и лъжи за съседните страни, както и разпалването на вражда. „Ние осъждаме акта на агресия от страна на въоръжените сили на РФ и фактическата окупация на част от територията на Украйна. Тези действия са в нарушение на Устава на ООН и Заключителния акт от Хелзинки на ОССЕ, както и на задълженията на Русия да зачита суверенитета и териториалната цялост на Украйна, залегнали в Меморандума от Будапеща.“ – се казва в заявлението.

Украйна и партньорите ѝ са убедени, че обединена Европа повече не може да си позволи да игнорира заплахата от изток и трябва да намери нови и ефективни методи за възпиране на агресора. ЛитПолУкрБриг е един от тях.

Пьотр Шуклинов
ЛIГАБiзнесIнформ
Информационна агенция
www.liga.net