Докладчик на ПАСЕ: В Украйна няма гражданска война, а има широкомащабно участие на РФ

ПАСЕ

 

Докладчикът на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) по въпросите на политическите последици от конфликта в Украйна Кристина Зеленкова съобщи за значително участие на Русия в конфликта в Донбас. 

Кристина Зеленкова, докладчик на ПАСЕ
Кристина Зеленкова, докладчик на ПАСЕ

„Руското участие не се ограничава с доставката на тежко въоръжение и бойци (на „доброволна“ основа,  напуснали армията или в отпуска, редовна армия). То се наблюдава и при командния състав и в процеса на вземане на политически решения“, се казва в публикуваната на 17 март информационна записка на Зеленкова за резултатите от посещението й в Украйна на 15-18 февруари тази година.

По думите й, руското участие се проявява и под формата на „широкомащабна пропагандна война“, която е не по-малко опасна от конвенционалната война, тъй като пречи на примирението и изграждането на доверие.

„В Донбас няма украински медии, а руската пропаганда показва как неонацисти воюват срещу мирното население“, пише в документа.

Зеленкова напомня, че силите, които са обвинявани в неонацизъм, не са били подкрепени на предишните парламентарни избори в страната.

„Съвършени ясно е, че в източните региони на Украйна няма гражданска война. Не са идентифицирани религиозни или етнически основания за конфликта, както е ставало в други части на света“, се казва още в документа.

Що се отнася до годишнината от референдума в Крим, проведен на 16 март, вследствие на който миналата година Русия анексира полуострова, докладчикът заявява, че засега незаконното анексиране на Крим не е преразгледано и не може да става въпрос за връщане към обичайните отношения с Русия, и в частност не могат да бъдат премахнати санкциите срещу Москва.

Зеленкова ще подготви проектодоклад,  който ще бъде разгледан на заседание на Комисията по политически въпроси и демокрация на ПАСЕ през май или юни.

Русия отрича участието на руски военни в конфликта в Източна Украйна, в което я обвиняват Западът и Киев.

Радио „Свобода“