Дмитрий Тимчук: Руснаците няма да успеят да превземат Мариупол

Дмитрий Тимчук, ръководител на Центъра за военно-политически изследвания
Дмитрий Тимчук, ръководител на Центъра за военно-политически изследвания

 

Координаторът на организацията „Информационна съпротива“ и народен депутат Дмитрий Тимчук нарече настъплението към Мариупол „съмнително мероприятие“ от военна гледна точка. Той направи своя коментар пред Gazeta.ua.

„Руснаците няма да успеят да превземат Мариупол с фронтални атаки. Те пробваха вече много пъти. Но градът е укрепен много добре. Сега там създават допълнителна отбранителна линия. Съществуват три отбранителни линии, за които министерският съвет отпусна 850 милиона гривни (за строителството на инженерни съоръжения – Gazeta.ua).

Да допуснем, че някои подразделения се придвижат от север или от запад към Мариупол и се стигне до блокада на града. Теоретично това е възможно. Но трябва да е ясно, че блокада още не означава наличие на някакъв плацдарм, на който да бъдат разположени личен състав и военна техника.

За тази цел те трябва да държат един район от около 50 км около Мариупол, за да блокират пътищата към града и същевременно да се намират непрекъснато под огъня на украинската артилерия. А ние ще използваме артилерия, ако те започнат широкомащабни настъпателни действия. Това заяви и президентът. Те не разполагат с такива сили в момента“ – каза Тимчук.

Според него настъплението към Мариупол е една авантюра: „От военна гледна точка това е съмнително мероприятие, авантюра. Ако започнат да настъпват, то ще е по целия фронт. Казано най-общо – от Донецк до Мариупол. Или на север – от Горловка до Станица Луганская и Счастие“.

Тимчук допълни, че в момента екстремистите се опитват да изтласкат украинската армия: „Това са няколко района по фронтовата линия – Широкино, Авдеевка, Пески, Станица Луганская. Опитват се да създадат такава конфигурация на разграничителната линия, която да им е удобна за по-нататъшно настъпление. Създават всички условия това настъпление да бъде за тях максимално ефективно.“

Напомняме, че според военни експерти Русия вероятно се готви за настъпление, като цял месец струпва войски.

Екстремистите качиха в интернет  снимки на военна техника край Луганск. На снимките ясно се вижда, че всичко е в състояние на пълна бойна готовност. Журналистът Юрий Бутусов отбелязва, че руско-терористичните войски продължават подготовката си за настъпление. В същото време Андрей Иларионов, бивш съветник на руския президент, смята, че Владимир Путин е отложил настъплението към Мариупол за септември.

1_226
Изграждане на системата за отбрана около Мариупол от местни и командировани от Одеска и Волинска област строителни фирми  / Снимка: Новий регион

 

2_153
Строителство на опорен пункт в системата на отбрана на Мариупол / Снимка: Новий регион

 

4_61
След приключване на работата около Мариупол, укрепителните и инженерни съоръжения ще бъдат предадени на командирите на подразделения на силите на АТО / Снимка: Новий регион