САЩ ще продължат да инвестират в проекта за реформиране на украинската милиция

Новата милиция ще има нова униформа / снимка: Униан
Новата милиция ще има нова униформа / снимка: Униан

САЩ ще продължат да инвестират в проекта за реформиране на украинската милиция, заяви посланикът на САЩ в Украйна Джефри Пайет, предава BBC.

„Планираме да продължим инвестициите в този проект. Участието ни няма да се ограничи с първия му етап в Киев, искаме да работим с МВР и след успешното въвеждане на реформите в Киев и да ги разширим и в други големи градове като Харков и Одеса“ – каза той.

По думите на посланика целта на общия проект на САЩ и украинското МВР е „създаване на нова украинска полиция, която да не е корумпирана и да служи на народа си, с нова униформа и нови начини на работа“.

По-рано първият заместник министър на вътрешните работи на Украйна Ека Згуладзе съобщи, че от 19 януари започна конкурсът за избор на кандидати за ново патрулно подразделение на киевската милиция, което цели да замести ведомството на КАТ.

Както „Украйна днес“ вече писа, целият персонал на ДАИ ще бъде уволнен и заместен с кадри на новото ведомство.

Путин е заявил, че би могъл да въведе войски в Рига, Вилнюс, Талин, Варшава и Букурещ

Президентът на Русия Владимир Путин е заявил в телефонен разговор с президента на Украйна Петро Порошенко, че може за два дни да окупира едновременно няколко европейски столици, съобщава немското издание „Зюддойче Цайтунг“.

Снимка: ЕРА
Снимка: ЕРА

Руският президент Владимир Путин в телефонен разговор с украинския президент Петро Порошенко е заявил, че може в рамките на два дни да въведе войски не само в Киев, но и в Рига, Вилнюс, Талин, Варшава и Букурещ. Това е станало известно в четвъртък, 18 септември от записа на разговора на двамата президенти, съобщава немският вестник Süddeutsche Zeitung.

Изданието твърди, че разполага със запис на разговора между президентите на Украйна и Европейската комисия Петро Порошенко и Жозе Мануел Барозу, в което Порошенко цитира думите на Путин: „Ако исках, щях за два дена да въведа войски не само в Киев, но и в Рига, Вилнюс, Талин, Варшава и Букурещ.“

Според изданието Путин също така е посъветвал украинския президент „да не разчита много на ЕС“, тъй като на него нищо не му струва „да окаже влияние и да блокира приемането на решения на ниво Съвет на Европа.“

На 1 септември италианският вестник La Repubblica писа, че в разговор с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, запитан за нахлуването на Русия в Украйна, Путин е заявил: „Проблемът не е в това. Проблемът е, че ако поискам, за две седмици ще превзема Киев.“

 

gordonua.com

Украинският пилот Надежда Савченко е изпратена в Москва за психиатрична експертиза

Надежда Савченко
Надежда Савченко / снимка от открит източник

Надежда Савченко е изпратена от затвора във Воронеж в Москва.

За това съобщава руската телевизия „Дождь“ като се позовава на адвоката й Марк Фейгин.

По думите му, Савченко е била изпратена в понеделник, но за това се съобщава едва в сряда сутринта. Тя, най-вероятно, е изпратена в Москва. „Други варианти аз не виждам“, – каза Фейгин.

Адвокатът добави, че Савченко е изпратена в столицата за провеждане на психологическа и психиатрична експертиза.

Справка

Украинската жена пилот Надежда Савченко е пленена от про-руските сепаратисти в източна Украйна в средата на юни. По-късно стана ясно, че тя се намира в затвор във Воронеж.

Там тя беше обвинена в причастност към смъртта на руски телевизионни журналисти около Луганск, които нелегално са влезли на територията на Украйна, и заедно с група сепаратисти са правили репортажи за нападенията им над украинските военнослужещи.  Руските следователи твърдят, че Савченко е била задържана след като тя самата е преминала границата на Русия „без документи и като бежанка“.

Украинските власти заявиха, че Савченко е отвлечена от сепаратистите в Донбас и след това е предадена на Русия. В Украйна е заведено криминално производство във връзка с отвличането на Савченко. На 25 юли Воронежкият областен съд отхвърли жалбата на защитата и оставя Савченко в ареста до 30 август, като отказа да я пусне под гаранция.

На 27 август Съветският районен съд на Воронеж удължи задържането на Савченко до 30 октомври. На 28 август беше обявено, че защитата на Савченко е обжалвала постановлението на Съветския районен съд.

По материали на www.unian.ua

Всички служители на украинската Държавна автоинспекция ще бъдат уволнени

След реформите всички настоящи служители на Държавната автоинспекция (ДАИ) ще бъдат уволнени.

Ека Згуладзе, Първи заместник-министър на вътрешните работи на Украйна
Ека Згуладзе, първи заместник-министър на вътрешните работи на Украйна

Това заяви заместник-министърът на вътрешните работи на Украйна Ека Згуладзе на брифинг, излъчен по „5 канал“.

По думите й ДАИ ще бъде изцяло реорганизирана, а на мястото на инспекцията ще бъде създадена патрулна служба с по-големи правомощия.

За заместването на уволнените служители ще бъде обявен конкурс, в който ще могат да участват всички желаещи.

Заявления за участие в конкурса ще се приемат до 6 февруари, а обучението ще започне през първата седмица на март. Времето за обучение ще е около три месеца, през които е предвидено да бъде изплащана месечна стипендия в размер на 2 хиляди гривни.

Реформирането на Държавната пътническа агенция ще започне от Киев на 20 януари.

Справка

Екатерина Згуладзе е родена в град Тбилиси, Грузия, през 1978 г. От 2005 до 2012 г. е първи заместник-министър на вътрешните работи на Грузия. Участва активно в съкращаването и реструктурирането на грузинската полиция при президента Михаил Саакашвили. През декември 2014 г. Згуладзе получава украинско гражданство и е назначена за първи заместник-министър на вътрешните работи на Украйна.

Източник: 5 канал

Град Стаханов в Луганска област излиза от състава на ЛНР

1410797258_d5a47ebd8edd19c4ee08508f439dab5cd91322d0Стаханов вече не е под юрисдикцията на «Луганската народна република». Това е било заявено на срещата на стахановските екстремисти с местни бизнесмени.

Според новите «ръководители» на града, Стаханов вече не е част от «Луганската народна република», а ще съществува автономно, като  новата териториална единица ще се нарича «Казачество на народната гвардия на гр. Стаханов». «Автономният» град ще формира самостоятелно своя бюджет. Впрочем, дълго време бюджетът на град Стаханов се е формирал за сметка на държавни субсидии.

По думите на един от присъствалите на срещата, на поканените бизнесмени веднага е било предложено «да участват във формирането на бюджета» –  да заплатят на новите «ръководители» на града по 150-200 гривни (около 10 евро).

В Стаханов преди дни беше «избран» «народен» кмет – бившия председател на Градския съвет, члена на Партия на регионите Сергей Жевлаков.

ua-ru.info