Украинският парламент обяви Русия за страна-агресор и призова международната общност да обяви „ДНР” и „ЛНР” за терористични организации

rada1
Снимка: Владислав Содель

В приета днес декларация Върховната рада призовава парламентите на всички страни и международните организации да признаят РФ за страна-агресор и да усилят натиска срещу нея, както и да признаят „ДНР” и „ЛНР” за терористични организации.

За приемането на решението на извънредното парламентарно заседание са гласували 271 от 289 регистрирани в залата депутати.

„Върховната рада обявява Руската федерация за държава-агресор и призовава международните партньори на Украйна да не допуснат да останат ненаказани престъпленията срещу човечеството, извършени от начало на руската агресия срещу Украйна”, се казва в декларацията на парламента, която от парламентарната трибуна обяви председателят на Комисията по външните работи Анна Гопко.

В декларацията се отбелязва, че украинският парламент обявява Русия за държава-агресор, която подкрепя тероризма и блокира дейността на Съвета за сигурност на ООН, което поставя под заплаха международния мир и сигурност.

Украинският парламент се обръща към международните партньори на Украйна и с призив „ДНР” и „ЛНР” да бъдат обявени за терористични организации.

Освен това Върховната рада призовава международните партньори да засилят натиска срещу  Русия, „включително чрез въвеждане на нови секторни ограничения и санкции, за да бъде спряна агресията на РФ, а нейното ръководство да бъде принудено да изпълни изцяло Минските споразумения, да прекрати незаконната окупация на Крим, да освободи всички заложници и незаконно арестувани на територията на РФ украински граждани, респективно члена на украинската делегация в ПАСЕ, народния депутат на Украйна Надежда Савченко”.

Украинският парламент също така призовава ПАСЕ да ограничи  пълномощията на  руската делегация, докато Русия престане да игнорира международните изисквания на демократичната общност.

Върховната рада се обръща международните партньори и с призив да бъде  предоставена на Украйна необходимата военна помощ за укрепване на отбранителната й способност, хуманитарна помощ за пострадалото мирно население и вътрешно разселените лица, както и помощ за възстановяването на инфраструктурата на Донбас.

„Призоваваме международната общност да признае съществуването на агресия срещу Украйна и окупирането на нейни територии, както и да засили изискванията за връщане към международно признатите граници”, се казва в декларацията.

 

interfax.com.ua

 

Какво недоизрича Наришкин

Анализ на Виталий Портников* за liga.net

Изявлението на Сергей Наришкин – Председател на Държавната дума (бел. прев.: долната камара на парламента) на Русия за „фактическата анексия“ на Крим от страна на Украйна в началото на 90-те на пръв поглед изглежда обикновен публицистичен прийом – опит да се защити руската окупация на многострадалния полуостров и тя да бъде изведена извън рамките на преговорния процес, призван да смекчи санкциите срещу потъващата в икономическото небитие Русия.

Ни най-малко не се съмнявам, че Председателят на долната камара на руския парламент говори всъщност това, което мисли. Това, което чувства не само той, но и средностатистическият руснак – от президента Владимир Путин до последния фашист – „доброволец“, изтезаващ украински пленници в някое мръсно мазе, което руските спецслужби са взели под наем от „ДНР“.

Всъщност идеята за „фактическата анексия“ на Крим за първи път е изразена на 24 август 1991 година в изявлението на прессекретаря на руския президент. След като научава за обявяването на независимостта на Украйна, Павел Вошчанов незабавно поставя „кримския въпрос“ – но темата не получава реализация в действията на руското ръководство, ако и въпросът за териториалната принадлежност на Крим и Севастопол да продължава да се обсъжда на сесиите на Върховния съвет на Русия чак до разтурването му от Борис Елцин през 1993 година. А развитието на руско-украинските отношения неизменно е поставяно в зависимост от споразуменията относно Черноморския флот.

През 1991 година в обкръжението на Елцин пробладава друга тема – не Крим трябва да е наш, а цяла Украйна. Провъзгласяването на независимостта на съседната съюзна република, както и последвалият парад на декларациите за независимост, се възприема от Елцин като възможност да се отърве окончателно от губещия подкрепа свой конкурент – Михаил Горбачов. Няколко дни преди украинския референдум от 1 декември Елцин убеждава съветничката си Галина Старовойтова, че Горбачов ще възпрепятства отделянето на Украйна. Когато обаче настъпва 1 декември, а Горбачов се ограничава само с пространно интервю за украинската телевизия, Елцин разбира, че неговият час е настъпил и отлита в Минск да се договаря с Леонид Кравчук и Станислав Шушкевич за новата, „безгорбачовска“ форма на съществуване на съюза.

Споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС, възприемано от руската власт като юридическа спънка пред бъдещото поглъщане на Украйна и присъединяването на цялата й територия към РФ.

Това, което за Кравчук и по-голямата част от съгражданите му е само инструмент за развод, за Елцин и повечето руснаци е промяна на името на държавата: било е СССР, станало е СНГ. Претенциите на бившите съветски републики за независимост се възприемат като глупава шега: ще се наиграят и ще се върнат обратно с подвити опашки. С времето в Москва започва да зрее усещането, че са излъгани от бившите си партньори – макар да е очевидно, че Русия лъже сама себе си. Така заедно със СНГ възниква още една концепция – идеята за разноскоростната интеграция, съюзната държава Русия-Белорусия, Евразийската икономическа общност, и най-накрая – Митническият съюз. Но всичко това има една-единствена посока – към съюзна държава със столица Москва и руски президент за суверен.

В Русия отдавна са решили, че „разчленяването на държавата“ през 1991 година е било в резултат на значителното ѝ отслабване и на заговор на Запада, а когато страната укрепне, ще си възвърне загубените територии. Вероятно Кремъл не би се задействал точно сега, а би изчакал окончателното съсипване на икономическата, военната и политическата инфраструктура на съседните страни – с което всъщност се занимават високопоставените му агенти в Украйна през последния мандат на управлението на Янукович. Но Споразумението за асоцииране на ЕС и Украйна, възприето от руските власти като юридическа спънка за бъдещото поглъщане на Украйна и присъединяването на цялата ѝ територия към РФ, както и Майдана, квалифициран от същата тази руска власт като успешно продължение на „онзи“ заговор на Запада, насочен към разчленяване на „живото тяло на Русия“, принуждават Владимир Путин да вдигне войската.

В този смисъл в Кремъл възприемат Крим като „очевидно“ руска територия, предадена за управление на по-малките братя – просто защото така е по-удобно, пък и само временно – докато малките братя се завърнат у дома. И тъй като възникна опасност, че ще се наложи завръщането на малките братя да става „на порции“ – първо Новорусия, после Малорусия, а след това и всичко останало, Крим просто беше изведен от този процес, за да бъде превърнат във военна база, обезпечаваща това завръщане. Путин и по-голямата част от неговите поданици са абсолютно убедени, че никой и никъде, включително и Украйна, не се съмнява в правото на Русия да отмъкне Крим и тези, които оспорват това, са просто платени от Държавния департамент.

Това, че през последните 23 години Крим е бил в състава на Украйна, не означава, че Русия се е съгласила с „фактическата му анексия“ – самата Русия се е готвила за „фактическо анексиране“ на останалата част от територията на Украйна.
Точно това е нещото, което Наришкин не изрича докрай и то не защото го крие. А защото е абсолютно сигурен, че никой не се съмнява, че Украйна е също Русия и рано или късно ще „се завърне у дома“. Дори и за целта да се наложи да бъдат изравнени със земята нейните градове и села.

А тези, което твърдят друго – ами те просто са платени от Държавния департамент.

* Виталий Портников е украински журналист и публицист. Политически наблюдател на радио «Свобода» и постоянен автор на аналитични статии за украински и руски издания.

Лукашенко: Беларус ще прави всичко възможно за установяване на мир в Украйна

Президентите на Украйна и Беларус / Снимка: пресслужба на президента на Беларус
Президентите на Украйна и Беларус / Снимка: Пресслужба на президента на Беларус

 

Президентът на Беларус Александър Лукашенко посети Украйна в неделя.

По време на визитата си Лукашенко увери, че Беларус винаги ще помага на Украйна. „Аз искам в Украйна всичко да бъде наред. Мнозина възприемат сегашното положение като някакви игри и т.н. Знам, че Вие не го възприемате точно така. Вие сте президент, Вас ви боли. И мен ме боли. Това е основният ми мотив.“

„Затова, ако ви потрябва нещо, аз и по-рано съм го казвал: ако Беларус трябва да направи нещо – само кажи. За 24 часа ще направим всичко, което поискаш. Всичко, за което ни е молил президентът на Украйна – публично го казвам – винаги сме го правили. Така ще бъде и занапред“ – подчерта президентът на Беларус.

Той също така увери, че Беларус ще прави всичко възможно за установяването на мир в Украйна.

Украйна е един от стратегическите партньори на Беларус и заема второ място в стокооборота и експорта на беларуската продукция. Основните причини, сдържащи нарастването на беларуския експорт, са както системната криза в Украйна, предизвикваща рязко намаляване на разходите и потребителското търсене, така и нестабилността на валутния пазар. Общият обем на беларуския внос от Украйна за този период се понижи с 16 %. В Украйна работят повече от 100 структури за стокооборот, в това число около 40 с беларуски капитал. Беларус активно развива с Украйна производствени и търговски връзки, в които са включени 140 беларуски и украински предприятия, пише беларуската медия Новости TUT.BY

Тази сутрин в Киев с работна визита пристигна президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев. Планирани са срещи с президента на Украйна Петро Порошенко и премиера Арсений Яценюк.

Трансформация на Ленин: в Одеса се появи първият в света паметник на Дарт Вейдър

Известен одески художник Александър Милов спасява един от паметниците на Ленин от демонтиране като го преобразува в образа на Дарт Вейдър, тъмния герой на известната кинопоредица „Междузвездни войни“.

Както съобщава „Думская“, паметникът е бил запазен по молба на трудовите колективи на предприятието, на чиято територия е разположен паметникът. Замисълът на работещите е паметникът да бъде спасен от демонтирането, предвидено от Закона за декомунизацията, въведен наскоро в Украйна. В момента паметникът вече не е под заплаха.

В сегашния си вид статуята не е само обект на интерес за туристите, за които се планира да се направи зона за отдих около монумента, но и е полезна придобивка за минувачите – в главата на паметника е монтирано Wi-Fi устройство, осигуряващо безплатен достъп до интернет за всички желаещи.

dart_veider1
Така изглежда паметникът в момента/Снимка: Думская
Паметникът преди/Снимка: Думская
Паметникът преди/Снимка: Думская

Думская

Одеса почита паметта на загиналите в трагичните събития от 2 май миналата година

Траурен митинг на площад „Куликово поле“ се състоя в Одеса, предава „Думская“. Не се размина без 2 дребни инцидента, но присъствието на 2000 представителя на органите на реда, множество специализирана техника и  контролиран достъп до площада през металодетекторни рамки осигури спокойното присъствие на събралите се хора.

Снимков репортаж: Александър Гиманов, Думская

 

 

Не по-малко от хиляда човека са дошли да почетат паметта на загиналите.

 
 

Силовики подготовились к годовщине основательно 
Органите на реда се подготвиха да отблъснат възможните провокации

Правоохранители сидели даже на крыше Дома профсоюзов 
Охранителите на реда са забелязани дори върху покрива на Дома на Профсъюзите

На площадь пришли люди разных политических взглядов. Было немало сторонников единой Украины 
На площада се събраха хора с различни политически възгледи

Деревья у Дома профсоюзов превратились в мемориал 
Дърветата до Дома на профсъюзите се превърнаха в мемориален комплекс

 

Домът на профсъюзите, ОдесаНа пике было не менее 1000 человек 

Видные одесские регионалы Станков и Волошенков 
Присъстваха и известните с проруските си възгледи общински съветници Станков и Волошенков


 

 

 

 

 

 

В память о жертвах трагедии выпустили черные шарики 
В памет за загиналите в небето бяха пуснати черни балони


 

Забор вокруг Дома профсоюзов усилили бетонными блоками по технологии Скорика 
Оградата около Дома на профсъюзите е подсилена с бетонни блокове

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

После шариков выпустили голубей 
След пускането на черните балони, в небето бяха пуснати и бели гълъби

Провокатор 
От тълпата беше изведен провокатор, облечен камуфлаж на несъществуващи подразделение на украинската армия, опитал да напада проруски настроените граждани