Канада ще изпрати на Украйна финансова помощ и радарно-сателитни снимки

Украинският президент Петро Порошенко помоли за помощ чрез предоставяне на разузнавателна информация още през септември

Канадското правителство ще изпрати на Украйна финансова помощ ведно с радарно-сателитни снимки, за да подпомогне борбата срещу подкрепяните от Русия сепаратисти, информира министърът на отбраната на Канада Джейсън Кени.

ukraine
Подкрепяните от Русия сепаратисти чакат да бъдат транспортирани до фронтовата линия. Село Вергуливка, близо до Дебалцево, Източна Украйна, петък, 13 февруари 2015 г. Снимка: AP Photo/ Maximilian Clarke

 

В интервю, излъчено в събота в предаването The House по радио CBC, министър Кени информира водещия Ивън Соломон, че Канада подготвя нов финансов пакет за Украйна.

„Не мога да ви дам точна дата, но когато премиерът Харпър посети Украйна … (той) потвърди, че Канада ще предостави финансова помощ“, каза Кени в интервюто. „Надяваме се да продължим да го правим.“

Новият министър на отбраната на Канада също заяви, че радарно-сателитни снимки ще бъдат предоставени на украинската армия.

„Ние ще започнем предоставянето на радарно-сателитни снимки на Украйна, което беше единствената най-голяма молба на украинския президент Порошенко по време на посещението му в Отава през септември“, каза Кени.

„Това ще бъде изключително полезно за украинците при проследяване на движението на руските войски на украинска територия.“

Обсъжда се и помощ с огнестрелно оръжие

От началото на конфликта до сега Канада е изпратила на Украйна помощ на стойност около $ 66 000 000 под формата на очила за нощно виждане, зимно оборудване и други материално-технически средства.

Кени заяви, че идеята за изпращане на огнестрелно оръжие се е обсъждала, включително при срещата на германският канцлер Ангела Меркел с Харпър в Отава през тази седмица.

„Ние не разполагаме с огромни запаси от оборудване и, ако трябва тепърва да започнем такъв вид дейност, това би станало чрез придобиването му от други доставчици и след това изпращането му на украинците“, каза Кени.

„Ние няма да правим нищо такова без консенсус между съюзниците ни, Канада няма да действа сама в това отношение.“

След като от началото на конфликта до сега броят на жертвите надхвърли 5 000, договореното от Германия и Франция спиране на огъня трябва да влезе в сила в неделя.

Кени заяви, че Канада е „доста скептична“ за успеха на това примирие, имайки предвид факта, че руският президент Владимир Путин „безпрецедентно нарушава предходните две споразумения за прекратяване на огъня и се намесва в Украйна по най-възмутителен начин.“

Позор за Обзор? България – сигурно място за обектите на декомунизацията на Украйна

Петолъчка на фасадатаСело Червеноармейское  в Украйна, населено предимно от бесарабски българи, планира да предаде на своя град-побратим Обзор паметника на вожда Ленин, съобщава кореспондентът на информационна агенция „Трасса Е-95“.

Трябва да се отбележи, че в Червеноармейское и досега са се съхранили много остатъци от съветския период – наименования на улици, петолъчки върху сградите – символика от този период, както и два паметника на пролетарския вожд.

Местните жители не горят от желание да се избавят от всичко това – все пак, по времето на СССР селото е било едно от най-богатите в региона – две училища, Дворец на културата, винзавод, болница, колхоз с милиони печалба.

Въпреки това, Червеноармейское е готово да приложи Закона за декомунизация.

В подкрепа на новия кмет, младият Петър Кисса, работи инициативна група, в чийто състав влизат историци и старейшини.

Паметник на ЛенинЗа най-приемлив вариант за преименуване на селото те считат връщането на изконното му име Кубей (от тюркски – купол). Съществуват исторически факти, свързващи етимологията на това име с географското разположение на селото – там се намира най-високата точка на Болградския район.

Съдбата на паметниците на Ленин е решена по много интересен начин. По думите на ръководителя на селската община, ако бъдат демонтирани, единият от тях ще бъде поставен в местния музей, а другият – предаден на града-побратим от България – Обзор, който е заявил готовността си да приеме паметника.

Открит, обаче, остава въпросът, дали наистина жителите на града и градското ръководство са наясно с плановете на побратимите си от Украйна.

Виктор Шендерович: Войната като родна майка

Виктор Шендерович – руски писател-сатирик, тв и радиоводещ, либерален публицист, правозащитник, редактор в радио „Свобода“ и колумнист в сп. „The New Times“.

Загубилият шахматната партия загребва фигурките и ги мята в лицето на опонента си.

Открилият лъжата започва да се държи като простак.

Открилият кражбата истерясва и хваща ножа.

Нищо лично – технология. Инстинкт за самосъхранение.

Поставете се на тяхно място – на увлеклите се в кражби, омотаните в лъжи и загубилите всичко и ще разберете, че ескалация на войната е неизбежна.

Украйна няма нищо общо. Нищо общо нямат и „Новороссия“, и враговете америкоси, и разлагащата се гейропа и загадъчната ни духовност – всичко това е просто опит в патриотичен танц да отвлече нашия голям народен колектив от цифрите на таблото в чейндж-бюрото.

Още вчера този многомилионен колектив пееше дитирамби, гордееше се със зелените кримски човечета и радваше ВЦИОМ* с туркменската поддръжка за всичко случващо се. Днес, лека-полека, започва да се почесва по тиквата и с тревога да хвърля по едно око зад касата, откъде си получава заплатата.

Ако спешно не се отвлече вниманието на хората, ще има бум-бум.

Това не са ви сънливите „бели ленти“, тук няма да се размине само с креативни плакатчета – и там, на върха, са абсолютно наясно това. И пари за ОМОН-овска барикада, с дебелината на Китайската стена, си имат.

Но ако всичко тръгне да се срутва с гръм и трясък, то и ОМОН няма да помогне.

На предишното завъртане (преди четвърт век), когато всичко тръгна да се срутва с гръм и трясък, тогава страната имаше алтернатива, въплътила се в Конгреса на народните депутати, гласността, Гайдар … Имаше енергия за промяна вътре и на върха имаше разбиране за неизбежността на тези промени. Отвън светът беше мирен и гледаше с надежда как чудовището придобива човешки черти…

Днес, на върха просто доизяждат остатъците, печелейки време с валутни интервенции от резерва, натрупан в доходните нефтени години. Но вече се усеща стъргането на лъжицата по дъното.

Какво да се прави?

На предишното завъртане можеше да се потърси парична помощ от Парижкия клуб, но сега олимпийските кръгове така са стиснали главата на Путин, че той скъса връзките си със света. Днес можем само да се отдадем на Китай, но в нашето положение Китай би ни получил и безплатно, а и в Поднебесната империя не бързат.

Годината, започнала с идиотска масова еуфория, свършва така, както свършва всяка еуфория – с жестока среща с реалността. Рублата вече не пълзи, а направо лети надолу, Украйна е загубена за десетилетия и войските на НАТО са не в Полша, а съвсем по периметъра ни.

Това – пълното фиаско на Путин – е очевидно за всички, освен за кремълските политтехнолози.

От тази точка водят началото си два пътя. Първият – европейският – оставка и покаяние, но в нашия психиатричен случай това не се разглежда даже и теоритично. Заврян в ъгъла и презрително оголил зъби, Путин се хвърля в нова авантюра, вдигайки мизата. Последните пари се хвърлят за мобилизация на „военщината“; в ход е последният външнополитически ресурс – ядреният шантаж…

През цялата тази зашеметяваща година си задавах един и същ въпрос (и ми се струва, че това е и главният за света въпрос): блъфира ли Путин или наистина е полудял?

Дълго време ми се струваше, че блъфира.

Днес вече не съм сигурен в категоричността на този отговор.

Разбира се, той все още си мечтае да мине между капките, но струва ми се, вече е разбрал, че това няма как да стане. Петнадесетте години абсолютна власт го развратиха не само нравствено, но и интелектуално. Той така и не се научи да ползва Интернет, предпочитайки папчиците, които поставят на бюрото му специално обучени хора. Тези папчици и формират съдържанието в тази, позната ни до болка, глава. Той отдавна вижда реалността, през призмата на особена своя си кристална топка…

Той може действително и да не разбира на каква смъртоносна граница е поставил страната. Там, в собствения си мозък, той напълно може да се договори сам със себе си за патриотичната благост на безумните си действия. Преодоляване на когнитивния дисонанс, знаете ли.

И вероятно, само във внезапните минути на просветление, не задълго припламва усещането за абсолютната самота, ужас и безизходност. А Кадафи и Милошевич идват на задушевен разговор.

Поставете се на мястото на Путин, направете усилие и погледнете на света през неговите очи – и ще разберете, че поредната война е почти неизбежна. Всичко може да бъде приписано на нея, майчицата и всички някак-си ще се задържат в Кремъл.

* ВЦИОМ – Общоруски център за изучаване на общественото мнение
** бели ленти – хора, които се борят за честни избори

оригинал на статията

Изявление на МВнР на Украйна по случай 20-та годишнина от подписването на Будапещенския меморандум

MZS
Министерство на външните работи на Украйна

Днес Посолството на Украйна в България разпространи следното изявление на Министерството на външните работи на Украйна:

Изявление на МВнР по случай 20-та годишнина от подписването на Будапещенския меморандум

На 5 декември 1994 г. Великобритания, Руската федерация и Съединените американски щати подписаха в Будапеща Меморандум за обещание за сигурност във връзка с присъединяването на Украйна към Договора за неразпространение на ядрено оръжие (ДНЯО).

Страните, подписали Будапещенския меморандум, се задължиха да се въздържат от заплахи със сила или нейното използване срещу териториалната цялост или политическата независимост на Украйна.

В продължение на 20 години участие в ДНЯО Украйна прилежно изпълняваше всички клаузи на Будапещенския меморандум, а също така заемаше активна позиция относно предимствата в областта на ядреното неразпространение. В частност, пример за последователната позиция на нашата държава в тази сфера стана обявеното на Вашингтонската ядрена среща на върха през април 2010 г. решение за отказ от използване на високообогатен уран.

Заедно с това, през 2014 г. Руската федерация наруши поетите задължения като окупира част от суверенната територия на Украйна (Автономна Република Крим и град Севастопол) и разгърна въоръжена агресия в Източна Украйна.

По такъв начин, под съмнение бяха поставени не само гаранциите за сигурност на ядрените държави относно отделно взета страна, но и беше създаден опасен прецедент, когато държава, гарантирала сигурността на Украйна в отговор на отказа от ядрено оръжие, безочливо наруши нейния суверенитет и териториална цялост.

Подобни действия са не само открита агресия срещу Украйна – те са заплаха за цялата международна система за ядрена сигурност и подкоповат режима за неразпространение на оръжие за масово унищожение като цяло.

В деня на 20-та годишнина от Будапещенския меморандум призоваваме държавите-гаранти на сигурността на Украйна да направят неотложни крачки заради възобновяването на териториалната цялост, суверенитета и мира в Украйна, а също така да започнат практическо обсъждане на въпроси за юридически задължаващите гаранции за сигурност за страните, одобрили или планиращи да одобрят историческото решение за отказ от ядрено оръжие.

MEMORANDUM

В Украйна действат 34 доброволчески батальона

1604929_770179029688003_3342224946507009211_nМинистърът на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков констатира, че към момента в зоната на АТО действат 34 доброволчески батальона за териториална отбрана. Това става ясно от интервюто му за украинското издание „Фокус“.

„Един от батальоните бе разформирован, въпреки че беше участвал в бойни операции и имаше ранени и загинали от редиците му. Там имаше необратими процеси, за които се полага наказание: мародерство, липса на дисциплина. Първото дискредитира армията, а второто води до загуби“ – отбелязва Аваков.

При това министърът напомни за героизма на доброволците при освобождаването на окупираните градове в Източна Украйна.

По думите му в началото на бойните действия наистина са възниквали конфликти между бойците на подчинение на МВР и доброволците, много от които са били сред активните участници в протестите на Майдана през периода ноември 2013 г. – февруари 2014 г. Всичко това обаче е останало в миналото и сега има уважение между тях.

Напомняме, че по-рано Министерството на вътрешните работи преобразува батальона за териториална отбрана „Днепр-1“ в полк.

Източник: http://www.segodnya.ua/