LITVA

Даля Грибаускайте: Ако предадем Украйна, следващите сме ние

LITVA
Снимка: REUTERS

Европа трябва да подкрепи Украйна, защото агресията на Русия може да се разпространи в страните от ЕС, смята президентът на Литва.

„Аз вярвам на Ангела Меркел и вярвам, че тя няма да предаде никого и е настроена за решаване на проблемите… Защото ако предадем Украйна и украинския народ, ние ще предадем самите себе си – след Украйна следващите сме ние” – каза днес Д. Грибаускайте по време на Мюнхенската конференция по сигурността.

Според нея в историята вече е имало подобни примери и „тези исторически уроци са добре известни на канцлера на Германия”.

Даля Грибаускайте призова за подкрепа за Украйна с всички възможни средства, необходими за защитата на населението и страната. Тя съобщи, че Литва вече оказва помощ и ще продължава да го прави и в бъдеще. „Украйна се бори и за нашия народ и европейците” – подчерта литовският президент.

Даля Грибаускайте увери, че страната й ще продължава да подкрепя Украйна дори и в условията на натиск от страна на Руската федерация, която провежда терористична политика.

Президентът на Литва подчерта, че и нейната страна има обща граница с държавата-агресор – „непосредствения агресор, който организира тази война, непосредствено участва в нея, доставя военно оборудване и се държи като терорист не само на границата, но и в самата Украйна”.

Заедно с това тя отбеляза, че в последно време се наблюдава голяма концентрация на руски военни сили на границата с Литва в Калининградска област, както и повишена активност на руската военна авиация в близост до литовската граница.

„Ние също сме под заплаха… Това е демонстрация на сила, това е опит да бъдем сплашени, за да спрем да подкрепяме Украйна. Именно така ние разбираме подобни действия.

Но ние не се страхуваме. Ние сме били в подобна ситуация и преди 25 години, и преди 70 години. И оцеляхме, само защото не позволихме да бъдем сплашени.”

Интерфакс-Украина, УНИАН