Да озаптиш безумеца от Кремъл

Днес наричат Обама и Меркел лошия и добрия полицай, които с общи усилия се опитват да намерят най-добрия вариант за успокояване на международния хулиган 

Виталий Портников

Vitaliy Portnikov

Виталий Портников

Срещата на президента на Съединените щати и федералния канцлер на ФРГ в навечерието на вероятната среща в „нормандски формат“ в Минск се превърна не просто в сверяване на часовниците. Тя показа, че именно Украйна и разбойническите действия на Кремъл на наша земя се превърнаха в основния въпрос на световната политика.

И на американците, и на европейците им стана ясно, че просто така, без постоянното им внимание и усилия, този конфликт няма да се реши. И че ако в стремежа си да защити територията си и международното право Украйна претърпи поражение от наглия и лъжлив враг, голямата война става неизбежна.

В света има много други сложни проблеми, изискващи повишеното внимание на президента и федералния канцлер, като Ислямска държава или ситуацията в Близкия Изток. Въпреки това, даже въпросът за възможната реч на израелския премиер Бенямин Нетаняху пред американския Конгрес, който раздели републиканците и администрацията на президента, изглеждаше като въпрос от един „друг“, мирен живот.

Преди време въпросът за визитата на израелския премиер в навечерието на парламентарни избори в страната му и отказът на американския президент да се срещне с Нетаняху щеше вероятно да бъде най-важният въпрос на американската политика.

Но сега е ясно, че сложностите във взаимоотношенията между Съединените щати и Израел при всички случаи са преодолими, защото и двете страни се ръководят от адекватни хора, които при това са принудени да вземат предвид обществените настроения.

Затова пък на Запад фактически никой не вярва в адекватността на Путин – с изключение на тези, които получават от Москва пари, за да вярват. И в това, че руското население ще успее да се измъкне изпод развалините на пропагандните бомбардировки, също вече никой не вярва.

Днес наричат Обама и Меркел лошия и добрия полицай, които с общи усилия се опитват да намерят най-добрия вариант за успокояване на международния хулиган. Но това са много условни характеристики.

И Обама, с неговия внимателен подход към принципни външнополитически въпроси, не е чак толкова лош. И Меркел, чието отношение към Путин се промени драматично през последните месеци, не е чак толкова добра. Това всъщност не са най-точните оценки на настроенията на западните политици и ролите, които играят.

Най-главното е, че всички тези хора разбират, че трябва внимателно да доведат клиента до пълен икономически крах. Но искат да го направят така, че в процеса на озаптяване на клиента същият да не натисне, не дай боже, копчето.

А клиентът великолепно разбира, че днес това копче е единственото, с което може да шантажира Запада. И през цялото време разиграва една и съща сцена: готовност да го натисне, ако възникне проблем. Затова така много говори за войските си, за това, че ако се наложи, ще стигне до Киев, Варшава и Берлин.

Дори не става въпрос за това дали Путин всъщност е невменяем, а за това, че блестящо му се отдава да играе ролята на безумеца от Кремъл. И това е най-големият му коз на всички преговори.

В тази ситуация на Обама и Меркел им остава само да повтарят обичайните приказки за необходимостта от разрешаване на конфликта с политически средства, да намират варианти за формулиране на това какво ще последва, ако дипломатическият процес се провали, с една дума – да бъдат достатъчно внимателни и едновременно с това достатъчно сдържани.

Не са за завиждане. Още по-малко за завиждане сме ние, защото сме заложници. Всъщност, ние сме точно като онези зрители в театралния център на „Дубровка“ в Москва, взети от терористите за заложници. А Обама и Меркел са хората, които се опитват да освободят обекта така, че да не позволят на терористите да унищожат и нас, и самия обект.

В онази ситуация Путин просто пусна в театъра отровен газ, но него никога не са го интересували нито броя на жертвите, нито последствията от собствените му решения.

Обама и Меркел не могат така.

www.szona.org

 


Посолство на Украйна с открито писмо до Българска национална телевизия във връзка с репортажа за ескалацията на събитията в Донбас
Публикуваме текста на откритото писмо до Генералния директор на Българската национална телевизия г-жа Вяра АНКОВА във връзка с репорт...
21-годишна украинка елиминира шампионката Серина Уилямс
Американската тенисистка сензационно претърпя поражение от Елина Свитолина с 4-6, 3-6 и от отпадна от олимпийския турнир по тенис в 1/8 ф...
Руска следа в подготвяните за "Евро 2016" атентати.
След появилите се вчера, 5 юни, във френски медии съобщения за заловения при опит да пренесе през границата на Украйна оръжие и боеприпас...
Надежда Савченко излетя за Украйна
Пленената от руските власти украинска гражданка Надежда Савченкко излетя от Ростов-на-Дон за Украйна на борда на президентския самолет...
До часове Надежда Савченко може да е освободена
Самолетът на президента на Украйна Порошенко в момента е на път за руския Ростов-на-Дон, където е доставена и пленената украинка Надеж...
Какво ни разказва песента на Джамала „1944“
Музикалният конкурс „Евровизия-2016“ бе спечелен от представителката на Украйна – Джамала, която е украинка с кримскотатарски произх...