Франция започва да разбира от каква подкрепа има нужда Украйна

Бернар-Анри Леви 

Френски философ, писател, публицист, общественик 

Bernard-Henri Lévy
Бернар-Анри Леви

Целият свят знае, че Украйна днес преживява един особен и драматичен момент. Дори сега, когато пиша тези редове, хиляди руски войници извършват военни маневри в Донбас.

Оказвайки подкрепа на кучетата на войната от Донецк и Луганск, както и на казашките и чеченски наемници, които са били там доста преди тях, руските войници превръщат този регион на Украйна в някакво подобие на Спарта, където единствено силата е на почит, където се проповядва само насилие и където дори риторичния призив за „защита на угнетеното рускоезично население“ вече отдавна е заменен с откровено настъпателни действия.

Наскоро прочетох една статия, в която се цитираше заявление на лидера на Донецката народна република Захарченко. Този бандит заявява всъщност следното: „Моята армия вече е способна не само да защитава, но и да атакува“.

Пред лицето на едно подобно заявление, пред лицето на тази промяна в говоренето, а може би и в мащаба, думите и красивите декларации вече не са достатъчни.

Пред лицето на такава крайна опасност, пред новия обрат в тази извънредна ситуация, на вашата страна й е нужна подкрепа, по-съществена от витиеватите дипломатически декларации.

Но искам да ви кажа, че много хора в родината ми, във Франция, вече го разбират и смея да се надявам, че съвсем скоро мнозинството ще осъзнае, че залогът за оцеляването на Европа днес е тук, в Киев, и че е абсолютно необходимо да ви помогнем да се сражавате в тази битка и да победите в нея.

Двама смели американски сенатори успяха да получат одобрението на Конгреса на САЩ за Закона за подкрепа на свободата на Украйна, който ще позволи доставката в Украйна на криптирани комуникационни средства, безпилотни самолети, противотанкови и зенитни комплекси и дори оптични прибори, от които така отчаяно се нуждаят вашите въоръжени сили.

Имам чувството, че и други страни, включително моята собствена, ще се присъединят към това движение или даже първи ще започнат да действат. И съм сигурен, че вие сте по-малко самотни, отколкото си мисли господин Путин, и по-малко самотни, отколкото вероятно си мислите вие самите.

При всички положения, аз работя върху това.  Доколкото ми стигат моите скромни сили и ресурси – работя върху това. Неотдавна се срещнах с чиновници от украинското Министерство на отбраната и те ми разказаха за някои неща, от които имате нужда. Ще предам тази информация на нужните хора във Франция.

nvua.net

 

Родени в Украйна

Няколко от най-известните изпълнители на класически произведения са родени на територията на днешна Украйна, като етническия им произход и биография са добър пример за разнообразието от народи и съдби, които определят настоящето на тази страна.

Святослав Рихтер
Святослав Рихтер е роден в Житомир, днешна Украйна, тогавашна част от Русия. Дете на немец, заселил се там в следствие от имперската политика за европеизация, и рускиня от благороднически произход. Като дете е бил разделен от семейството си, в следствие на избухналата гражданска война. Без музикално образование, Рихтер е гениален слухар и невероятната му дарба му отваря вратата към по-късна формална школовка. Може би като следствие на това, че баща му е застрелян като шпионин в началото на Втората световна война, Рихтер никога не се бърка в политиката, което от друга страна, му дава възможност и да концертира зад граница.
Рихтер е един от любимите ми пианисти, най-вече заради експресивната интерпретация на класически произведения. Във Варшава, по улица „Нови свят“, около паметника на Шопен понякога пускат части от Революционния етюд. Убеден съм, че въпреки национализма на поляците, те са избрали изпълнението на Рихтер:

Владимир Хоровиц
Роден в Киев, в началото на ХХ век. Дете на асимилирани украински евреи, той се опитва да концертира и прави кариера в Русия в годините след революцията. Много бързо му ставя ясно, че в раздираната от конфликти и насилие страна той е обречен и емигрира първо в Германия, а после и в САЩ, където идва неговото развитие и признание. Концертите на американския гражданин Хоровиц в СССР са един от първите символи на сближаването между двата лагера.

За разлика от емоционалния Рихтер, Хоровиц е известен с това колко точно, нежно и внимателно пипа пианото. Техниката може би и определя неговия репертоар, който се състои преди всичко от по-мелодични произведения.

„Невидимата троха“ на 0:30 в това изпълнение на Лист е може би любимата илюстрация на техниката на Хоровиц:

Исак Щерн и Давид Ойстрах
Двама всепризнати съветски цигулари, които са пример за приноса на родените в Украйна в изграждането на културния образ на СССР. Единият е роден в Одеса, а другият в Тернопил. Нямам лични впечатления от тяхния стил и изпълнения, от биографиите им (Щерн, Ойстрах) може да научите повече, но ми хареса това съвместно изпъление Рихтер и Ойстрах.

Материалът е публикуван с разрешение на автора.

Микола Балтажи: Сепаратистите провалиха преговорите за мир в Източна Украйна (видео)

Посланикът на Украйна в България Микола Балтажи в интервю за  ТВ „Европа”: за това кой стои зад сепаратистите в Източна Украйна, какви са заплахите за Европа и света и как може да бъде спряна агресията на Русия.

 

 

Посольство України в Болгарії / Посолство на Украйна в България

 

Всички служители на украинската Държавна автоинспекция ще бъдат уволнени

След реформите всички настоящи служители на Държавната автоинспекция (ДАИ) ще бъдат уволнени.

Ека Згуладзе, Първи заместник-министър на вътрешните работи на Украйна
Ека Згуладзе, първи заместник-министър на вътрешните работи на Украйна

Това заяви заместник-министърът на вътрешните работи на Украйна Ека Згуладзе на брифинг, излъчен по „5 канал“.

По думите й ДАИ ще бъде изцяло реорганизирана, а на мястото на инспекцията ще бъде създадена патрулна служба с по-големи правомощия.

За заместването на уволнените служители ще бъде обявен конкурс, в който ще могат да участват всички желаещи.

Заявления за участие в конкурса ще се приемат до 6 февруари, а обучението ще започне през първата седмица на март. Времето за обучение ще е около три месеца, през които е предвидено да бъде изплащана месечна стипендия в размер на 2 хиляди гривни.

Реформирането на Държавната пътническа агенция ще започне от Киев на 20 януари.

Справка

Екатерина Згуладзе е родена в град Тбилиси, Грузия, през 1978 г. От 2005 до 2012 г. е първи заместник-министър на вътрешните работи на Грузия. Участва активно в съкращаването и реструктурирането на грузинската полиция при президента Михаил Саакашвили. През декември 2014 г. Згуладзе получава украинско гражданство и е назначена за първи заместник-министър на вътрешните работи на Украйна.

Източник: 5 канал

Военна хроника – 25.03.2015 г.

тимчук
Дмитрий Тимчук

Дмитрий Тимчук, военен кореспондент

8.16 часа, 25.03.2015 г.

Оперативни данни от организацията „Информационна съпротива“ (ИС):

През последното денонощие руско-терористичните войски в Донбас в нарушение на Минските договорености, над 20 пъти обстреляха позициите на украинската армия, регистрирани са и опити за атаки.

Най-интензивна беше стрелбата на Приморското направление. Екстремистите и руските наемници използваха 120-мм минохвъргачки и гранатомети срещу позициите на украинските войски в района на Широкино, Старомариивка, Новоселовка, Николаевка.

Бяха обстреляни и позициите на украинската армия на Донецкото направление, в района на Пески, Гранитное и Авдеевка (основно са използвани минохвъргачки 120-мм и 82-мм, по Авдеевка противникът използва и бронирана техника – от подготвените си по-рано позиции откриха огън 2 танка, бяха използвани и гранатомети СПГ-9). 24-03eng

 

В района на Майорский (Артемовското направление) група на противника с численост до 2 взвода с поддръжка от 3 единици бронирана техника атакува предните позиции на украинската армия. В резултат на точния огън на украинските подразделения от подготвени позиции, както и на тактически маневри, беше спряно настъплението на противника, което го принуди да се върне на изходните му позиции.

В района на Соколники (Луганското направление) силите на екстремисти до 2 взвода на два пъти се опитаха под прикритието на интензивен стрелкови огън да доближат позициите на украинската армия – и двата пъти неуспешно, и бяха принудени да се върнат на изходните си позиции.

„ДНР“ и „ЛНР“ продължават да повишават нивото на боеспособност на своите формирования, като завършват процеса на създаване на организирани и структурирани части на техните „въоръжени сили“ от останалите до момента извънсистемни нередовни формирования.

Усилията на командването на екстремистите са концентрирани по няколко направления – усъвършенстване на организационно-щатната структура (привеждане в съответствие на единните норми и стандарти на ВС на РФ на различни по численост и структура формирования на „Армията на Новоросия“), окончателното им окомплектоване с личен състав и военна техника, изграждане на единно вертикално командване (както оперативно, така и административно), усъвършенстване на професионалните умения на екстремистите, а също и натрупване на материално-технически ресурси за по-нататъшни активни бойни действия.

През последното денонощие е регистрирано пристигането на 3 целеви конвоя с доставки от РФ (2 – по „южния маршрут“, 1 – по „северния“). Общо са прехвърлени 48 единици (включително 11 цистерни за гориво, 10 единици специален автомобилен транспорт).

В района на Алчевск – Стаханов екстремистите продължават да уплътняват бойния ред на формированията си. Регистрирано е прехвърлянето на 4 танка и 2 ББМ (преминали ремонт и техническо обслужване в местните сервизи) от страна на позициите на руско-терористичните войски в района на Бахмутското шосе.

През Металист (в района на Луганск) към Счастие е преминала колона бронирана техника (8 ББМ, 2 автомобила със зенитни системи ЗУ-23-2, 3 БТР-80).

Продължава усилването на формированията на екстремистите на Артемовското направление (основно с прехвърлянето на формирования от състава на „Горловския гарнизон“). Налице е прехвърляне по линията между двете тактически групировки на екстремистите на бронирана техника (3 танка и 6 ББМ, освен това в този район в екстремистите се регистрират и 82-мм минохвъргачки, 17 гранатомета СПГ-9 и 107-мм безоткатни оръдия Б-11, монтирани на съответните транспортни платформи).

Също така, през последното денонощие на Артемовското направление през Макиивка са прехвърлени 21 танка, 18 ББМ (част от тях по-рано са участвали в боевете за Дебалцево и са ремонтирани, друга част наскоро са пристигнали от територията на Русия). Военната техника е прехвърлена на новото място на малки групи.

В района на Александровск е регистрирана дейността на „учебен център“ на руско-терористичните войски, където редица подразделения на екстремистите изучават „учебни въпроси“, свързани както с отбранителни, така и с настъпателни действия. Обучението се води с привличане на бойна техника (6 танка, 5 ББМ) и специалисти от РФ.

Южно от Донецк (район Степное – Докучаевск) терористите продължават да извършват оперативно маскиране на нарастващите си сили и средства. По-специално, в дадения район значително е намалял радио обмена в мрежата на екстремистите, военната техника е разсредоточена на малки групи на доста обширна територия.

Съсредоточената по-рано в този район батальонна тактическа група (БТГ) на руско-терористичните войски с част от личния си състав и средства прикри района от фронта срещу линията Степное – Волноваха, като осигури съсредоточаването на още една БТГ в района североизточно от Докучаевск. В дадения район са налице 2 пункта на управление на тактическите звена.

Още една тактическа група на руско-терористичните войски се прехвърля в района на Старобешево – Телманово. Наблюдава се прехвърляне на 14 единици бронирана техника, от тях 4 танка.

В района Северодонецк – Лисичанск е регистрирано прехвърляне към редица подразделения на остатъците от т. нар. „казашка гвардия“. Тези малки подразделения са въоръжени с минохвъргачки, СПГ-9, АГС-17 (автоматични гранатомети) и друго тежко пехотно въоръжение.

На Луганското направление противникът извършва интензивни разузнавателни действия, като се опитва да разкрие системата на отбрана на украинските войски, които продължават да контролират основните пунктове за преминаване през р. Северский Донец.

Дмитрий Тимчук

Ръководител на Център за военно-политически изследвания