Да озаптиш безумеца от Кремъл

Днес наричат Обама и Меркел лошия и добрия полицай, които с общи усилия се опитват да намерят най-добрия вариант за успокояване на международния хулиган 

Виталий Портников

Vitaliy Portnikov

Виталий Портников

Срещата на президента на Съединените щати и федералния канцлер на ФРГ в навечерието на вероятната среща в „нормандски формат“ в Минск се превърна не просто в сверяване на часовниците. Тя показа, че именно Украйна и разбойническите действия на Кремъл на наша земя се превърнаха в основния въпрос на световната политика.

И на американците, и на европейците им стана ясно, че просто така, без постоянното им внимание и усилия, този конфликт няма да се реши. И че ако в стремежа си да защити територията си и международното право Украйна претърпи поражение от наглия и лъжлив враг, голямата война става неизбежна.

В света има много други сложни проблеми, изискващи повишеното внимание на президента и федералния канцлер, като Ислямска държава или ситуацията в Близкия Изток. Въпреки това, даже въпросът за възможната реч на израелския премиер Бенямин Нетаняху пред американския Конгрес, който раздели републиканците и администрацията на президента, изглеждаше като въпрос от един „друг“, мирен живот.

Преди време въпросът за визитата на израелския премиер в навечерието на парламентарни избори в страната му и отказът на американския президент да се срещне с Нетаняху щеше вероятно да бъде най-важният въпрос на американската политика.

Но сега е ясно, че сложностите във взаимоотношенията между Съединените щати и Израел при всички случаи са преодолими, защото и двете страни се ръководят от адекватни хора, които при това са принудени да вземат предвид обществените настроения.

Затова пък на Запад фактически никой не вярва в адекватността на Путин – с изключение на тези, които получават от Москва пари, за да вярват. И в това, че руското население ще успее да се измъкне изпод развалините на пропагандните бомбардировки, също вече никой не вярва.

Днес наричат Обама и Меркел лошия и добрия полицай, които с общи усилия се опитват да намерят най-добрия вариант за успокояване на международния хулиган. Но това са много условни характеристики.

И Обама, с неговия внимателен подход към принципни външнополитически въпроси, не е чак толкова лош. И Меркел, чието отношение към Путин се промени драматично през последните месеци, не е чак толкова добра. Това всъщност не са най-точните оценки на настроенията на западните политици и ролите, които играят.

Най-главното е, че всички тези хора разбират, че трябва внимателно да доведат клиента до пълен икономически крах. Но искат да го направят така, че в процеса на озаптяване на клиента същият да не натисне, не дай боже, копчето.

А клиентът великолепно разбира, че днес това копче е единственото, с което може да шантажира Запада. И през цялото време разиграва една и съща сцена: готовност да го натисне, ако възникне проблем. Затова така много говори за войските си, за това, че ако се наложи, ще стигне до Киев, Варшава и Берлин.

Дори не става въпрос за това дали Путин всъщност е невменяем, а за това, че блестящо му се отдава да играе ролята на безумеца от Кремъл. И това е най-големият му коз на всички преговори.

В тази ситуация на Обама и Меркел им остава само да повтарят обичайните приказки за необходимостта от разрешаване на конфликта с политически средства, да намират варианти за формулиране на това какво ще последва, ако дипломатическият процес се провали, с една дума – да бъдат достатъчно внимателни и едновременно с това достатъчно сдържани.

Не са за завиждане. Още по-малко за завиждане сме ние, защото сме заложници. Всъщност, ние сме точно като онези зрители в театралния център на „Дубровка“ в Москва, взети от терористите за заложници. А Обама и Меркел са хората, които се опитват да освободят обекта така, че да не позволят на терористите да унищожат и нас, и самия обект.

В онази ситуация Путин просто пусна в театъра отровен газ, но него никога не са го интересували нито броя на жертвите, нито последствията от собствените му решения.

Обама и Меркел не могат така.

www.szona.org

 


Гарантираме правата на българите - МВНР на Украйна
Във връзка с нашумелия наскоро случай на пострадал българин в град Белгород-Днестровский в Украйна, публикуваме официалната позиция на ...
Край на руските социални мрежи в Украйна
Президентът на Украйна Петро Порошенко е подписал решението на Съвета за национална безопасност за блокиране на сайтове на руските ком...
Европейският парламент предостави на Украйна безвизов режим
                      Европейският парламент подкрепи позицията на Европейската комисия за пре...
Австрия екстрадира в САЩ украинския олигарх Фирташ
Австрийски съд постанови един от най-богатите украинци – Димитро Фирташ, да бъде екстрадиран в САЩ, за да се изправи пред обвинения в кор...
Посолство на Украйна с открито писмо до Българска национална телевизия във връзка с репортажа за ескалацията на събитията в Донбас
Публикуваме текста на откритото писмо до Генералния директор на Българската национална телевизия г-жа Вяра АНКОВА във връзка с репорт...
21-годишна украинка елиминира шампионката Серина Уилямс
Американската тенисистка сензационно претърпя поражение от Елина Свитолина с 4-6, 3-6 и от отпадна от олимпийския турнир по тенис в 1/8 ф...