„Избори“ в Донбас – преди да пуснеш бюлетината, трябва да покажеш как си гласувал

В интернет се появи поредното видео, доказващо нарушенията на всякакви изборни правила по време на така наречените „избори в ДНР“, съобщава на сайта си украинската телевизия Громадське.ТВ.

На видеото се вижда как хората, независимо от това, че попълват бюлетината в кабинката, преди да я пуснат в урната, трябва да покажат на въоръжен мъж с маска за кого са гласували.

http://www.youtube.com/watch?v=ZIKNhwgyWuM

 

По време на вчерашните псевдоизбори в Донбас бяха открити много по-малко изборни секции, отколкото се откриват обикновено. В Донецк секциите бяха дори три пъти по-малко от тези по време на „референдума“ в „ДНР“ и „ЛНР“ през май.

Това доведе до възникване на големи опашки и създаване на илюзия за висока явка на избирателите за пред медиите на РФ.

ЛНР
Луганск

 

Освен това пред изборните секции се продаваха картофи, зеле, моркови и цвекло на символични цени, които трябваше да привлекат електората.

ДНР

 

За да бъде осигурено участието в изборите на пенсионерите (които всъщност бяха основните – носталгиращи по СССР и столицата Москва – участници в изборите), бяха осигурени специални автобуси, които да ги закарат до изборните секции.

ДНР
Главният електорат на „ДНР“ и „ЛНР“

 

ДНР
Гр. Макеевка, Донецка област

 

ДНР
Донецк

 

ДНР
„Преброяване на гласовете“

 

Снимки: news.bigmir.net

Видео: RiseUkraineTV

Как да стигнеш до „тъмната“ стаичка в Киев

 

София Мартинюк, Киев, специално за Украйна днес

Слизаме от колата на улица „Госпитална“ в Киев и веднага чуваме: „Ела, бе татенце, недей да тичаш така!“.

Семейството българи, които току-що са гласували в нашето посолство, хващат бързо двете си деца, които тичат на различни страни, и отпрашват с колата.

Аз правя първата си снимка отдалеч, защото посолствата се водят режимни обекти и (по принцип) снимането около и в тях става със специално разрешение.

embassy

 

Идва ми на ум класическата фраза: „Хубав ден за българската демокрация!“. Да, денят е толкова хубав, че няма никакъв ветрец, който дори малко да развее българското знаме и то безпомощно виси до евросъюзния си събрат.

Двама мъже пред консулския отдел ни гледат изпитателно до момента, когато ги поздравяваме с „Добър ден“. Единият се оказва от охраната на посолството. Той бързо поглежда какво става в залата на консулството и ни казва да почакаме, защото има още хора вътре. Обяснява ни, че става бавно, защото има много за писане. Причината за забавянето ще стане ясна не след дълго.

Пристига още едно българско семейство и оформяме вече истинска (малка) опашка.

queue

 

Скоро служителят на охраната ни кани да влезем и членовете на секционната комисия питат дали съм попълвала декларация. Не съм подавала лично в посолството декларация, затова отивам да пиша.

Молим за разрешение този знаменателен момент да бъде документиран, с което предизвикваме спор между членовете на комисията. Позволяват ни, но само под определен ъгъл, което е напълно достатъчно.

declaration

 

Става ясна причината за чакането – първо трябва да се попълни декларация, после данните от нея се записват на ръка в списъка на избирателите.

Лично моето писане се оказва излишно. Още в края на август се бях регистрирала на сайта на ЦИК за гласуване в чужбина и моите данни са си в един отделен списък пред избирателната комисия.

Регистрирането през интернет определено пести време и нерви и на избирателите, и на членовете на избирателната комисия. Неизвестно защо в електронните си писма до някои от българите в Киев сътрудниците на посолството не споменават за такава „опция“.

Като резултат в град като Киев, където живеят стотици българи, в списъка на лицата, които предварително са заявили желанието си да гласуват в изборите, на 5 октомври има само 34 фамилии. Не е известно колко от тях са дошли „на крака“ в консулството, за да подадат предварително декларация.

Но заради лошата организация на информирането е можело изобщо да няма секция поради липса на достатъчен брой желаещи. Както например през май – на изборите за депутати в Европейския парламент.

Оказва се, че този път няма избирателна секция в Одеса. Причината – не са събрани достатъчно декларации. Така в цялата 45-милионна Украйна има само едно-единствено място, където гражданите на България могат да упражнят правото си на глас – в Киев.

Получавам бюлетината си и отивам в „тъмната“ стаичка, която въпреки названието си е много светла.

darkroom

 

Занасям попълнената бюлетина и внимателно следя дали всичко е по процедурата, която съм изчела сутринта на страницата на ЦИК – слагане на втори печат, откъсване на номера.

После разгорещено обсъждаме дали посолството трябва да кани българските граждани в Украйна да гласуват или те сами трябва да се информират от страницата на посолството в Киев.

През май, когато в Киев българското посолство не откри избирателна секция за изборите за евродепутати, попитах двама мои приятели – естонец и финландка – дали гражданите на техните държави, които работят или живеят в Украйна, са имали възможност да гласуват.

Естонците, въпреки че техните закони позволяват да се гласува по електронен път, откриват винаги секция в Киев за по-„консервативните“ избиратели.

Хани ми отговаря, че въпросът ми е странен, тъй като на всички финландци им е гарантирано правото да упражнят своя глас. Съветва ме да пиша до Народното събрание и в България да бъде приет такъв закон. Интересно дали след това на българските посолства в чужбина ще бъде възложена функцията „да информират и канят“?

Излизам от консулската служба. Навън никой не чака – може би защото вече е време за обяд.

 

 

 

Последното слово на украинския режисьор Олег Сенцов по време на съдебното заседание в Ростов на Дон

Олег Сенцов в съдебната зала на 19 август. Снимка: Антон Наумлюк
Олег Сенцов в съдебната зала на 19 август. Снимка: Антон Наумлюк

На 19.08.2015 г. в гр. Ростов на Дон държавният обвинител по делото на т.нар. „кримски терористи“ поиска от съда да присъди срещу украинския режисьор Олег Сенцов 23 г. затвор с първоначален 2-годишен строг режим. За другия обвиняем – Александр Колченко прокурорът поиска 12 години лишаване от свобода при първоначален 1,5 г. строг режим. Защитата призова съдийската колегия да оправдае напълно обвиняемите, на които беше дадена последна дума.

Сенцов

Въпреки всичко се надявам, че това все пак няма да е последната ми дума. Също като Саша (Колченко) няма да ви моля за нищо, дори и за снизхождение, за всички всичко е ясно. Съдът на окупатора не би могъл да е справедлив по дефиниция. Нищо лично, Ваша чест!

Друго искам да кажа… Пилат Понтийски – има такъв персонаж. Престоявайки много години на Луната, мислил за постъпката си… После, когато му простили, вървял по лунната пътечка и казал на Га-Ноцри: „Знаеш ли, ти беше прав, страхливостта е най-страшния грях на Земята.“ Това е написал великият руски писател Булгаков в книгата си „Майсторът и Маргарита“ и аз съм съгласен с него. Страхливостта е най-главния, най-страшния грях на земята. Предателството е частна форма на страхливостта.

Голямото предателство понякога започва със страхливостта… Когато ти нахлузят торба на главата, малко те понабият и след половин час вече си готов да се отречеш от всичките си убеждения, да признаеш каквато и да е вина, да натопиш други хора – само и само за да престанат да те бият. Не знам колко струват убежденията ти, ако не си готов да пострадаш или да умреш за тях… Много се радвам, че Гена Афанасиев (свидетел на обвинението, който се отрече от дадените първоначални показания и заяви, че са получени след изтезания) можа да превъзмогне себе си. Отстъпи, но в края на краищата разбра, че има все още шанс и извърши мъжествена и много правилна постъпка. Бях много изненадан от това и се радвам за него. Работата не е там, че ще има скандал или ще възникне някакъв проблем и ще ни оправдаят. Не, това няма да се случи. Радвам се за него, че ще продължи да живее и да се чувства като човек, който не се е уплашил, макар че продължават да го заплашват, да го притискат, да го ритат. Но той вече … направи тази стъпка, правилната и няма път назад. Много се радвам за него.

Вече цяла година пребивавам във вашата прекрасна страна и гледам вашата телевизия. Програма „Вести“, програма „Время“ са много хубави предавания. Вашата пропаганда работи отлично. Голяма част от населението на Русия вярва в онова, което му говорят: Путин е юнак, в Украйна има фашисти, Русия прави всичко правилно, наоколо всички са врагове. Много хубава пропаганда. Но също така разбирам, че има по-умни хора, като вас, например, поддържащи властта. Вие прекрасно разбирате, че няма никакви фашисти в Украйна, че Крим е отнет незаконно, а ваши войски са в Донбас. Даже аз, намирайки се тук, в затвора, зная, че ваши войски се намират в Донбас. Зад решетките е препълнено с опълченци, които се изпращат там като герои, на ваши танкове, с ваше оръжие. Там те воюват и си мислят, че тук ги чакат, връщат се, носейки със себе си боеприпаси, а на границата ги хващат и ги набутват обратно в затвора. И те се чудят: „Ама как, ама защо? Нали сме уж герои, така ни изпращаха…“ неразбирайки, че този влак е само в една посока. Даже тук, в затвора, това се знае.

Тук, в затвора, срещнах офицер от вашето ГРУ (бел.ред.: Главно разузнавателно управление), по-точно – войник, подсъдим по друго престъпление, който е участвал в окупирането на Крим. На 24 март пристигнали с кораби в Севастопол и блокирали военните части. Той е бил сред блокиращите тъкмо онази част, която аз снабдявах и извозвах. Такива ми ти, интересни, работи. И той е участвал, т.е. неговата бригада е участвала в Иловайския котел, организиран от руските военнослужещи.

Това са фактите, които лежат на повърхността. Ако не мижаш, ги виждаш. Ето, например, вашите трубадури на режима – и те не са никак глупави момчета, знаят всичко, както си е, но продължават да лъжат, един вид, вършат си работата, намирайки вътре в себе си някакво оправдание. Вероятно оправдават себе си с думите „трябва да храня децата си“, „трябва нещо да се прави“… А защо да отглеждаме ново поколение роби, момчета?!

Но освен тези всичките, има и една друга част от населението в Русия, която прекрасно знае какво се случва, която не вярва в басните на вашия агитпроп, която разбира какво се случва по света, какви ужасни престъпления извършва вашето ръководство, но тези хора неизвестно защо, се страхуват. Мислят, че нищо няма да се промени, че всичко ще е, както си е, че не можеш да промениш системата – сам си, малко сме, ще ни тикнат в затвора, ще ни убият, ще ни унищожат… И се спотайват като мишки.

Нашата власт също беше престъпна, но ни е се вдигнахме срещу нея. Не искаха да ни чуят – тракахме по контейнерите за смет. Не искаха да ни виждат – ние палехме гуми. И в края на краищата победихме. Рано или късно у вас ще се случи същото. Под каква форма – не зная и не бих искал да има пострадали, просто искам повече да не ви управляват престъпници.

Съдия: Това не е в рамките на процеса. Обсъждаме тесни въпроси. По закон, не може да говорите за всичко.

Сенцов: Завършвам, Ваша чест!

Съдия: Не Ви прекъсвам, просто …

Сенцов: Разбрах, че не ме прекъсвате, да… Така че, единственото, което мога да пожелая на тази, третата, информираната част от населението на Русия – научете се да не се страхувате!

 

Присъдата на Олег Сенцов и Александр Колченко ще бъде произнесена на 25 август.

 

Справка

 Украинският кинорежисьор, сценарист и писател Олег Сенцов е роден през 1976 г.  в Симферопол. По времето на кримската криза (февруари-март 2014 г.) активистът на Автомайдана подкрепя движението за единна Украйна, купува и снабдява с продукти и предмети от първа необходимост блокираните в Крим украински воински части.

На 11 май 2014 г. в Симферопол Сенцов излиза на протестна акция и по-късно през деня е задържан от Федералната служба по безопасност на РФ по подозрение в тероризъм.  Негов адвокат е Дмитрий Динзе от правозащитната организация „Агора“. След известно време Сенцев е прехвърлен в Москва, в следствения изолатор „Лефортово“

На 30 май 2014 г. ФСБ съобщава за задържането на Сенцов и на още трима заподозрени (Александр Колченко, Геннадий Афанасиев и Алексей Чирний). Както твърди ФСБ, всички те са членове на „Десен сектор“. От «Десен сектор» опровергават информацията, че Сенцов е член на организацията им. Озвучената от ФСБ версия е, че основната цел на заподозрените е била извършването на диверсионно-терористични актове в Симферопол, Севастопол и Ялта.

На 10 септември 2014 г. Председателят на Службата за безопасност на Украйна Валентин Наливайченко съобщи, че Олег Сенцов заедно с пилота Надежда Савченко и заместник председателят на УНА-УНСО Николай Карпюк са в списъка на похитени или незаконно задържани или преследвани украински граждани, които са обект на обмен, предвиден в Минските договорености.

На 21 юли 2015 г. Северо-Кавказския окръжен военен съд в Ростов на Дон  даде ход на делото. Съгласно текста на обвинението, Сенцов и другите задържани са подготвяли взривяването на самоделни взривни устройства през нощта на 8 срещу 9 май 2014 г. около “Мемориала на Вечния огън“ и паметника на Ленин в Симферопол, а също така подпалването на офисите на обществената организация «Русская община Крыма» и на представителството на партия «Единна Русия» в Симферопол на 14 и 18 април 2014 г.

Освен това, Сенцов е обвинен и в притежание и съхраняване на оръжие и боеприпаси, притежание и съхраняване на взривни вещества, които е трябвало да бъдат използвани при осъществяването на терористичните актове. Обвиненията срещу Александр Колченко са за участие в терористична група и извършване на терористичен акт.

Сенцов не се признава за виновен, а в съдебно заседание съобщи пред съда, че по време на разпитите спрямо него е прилагано физическо насилие, за да даде показания, съответстващи на тезата на обвинението. За същото съобщи и другия обвиняем – Александр Колченко.

Статията подготвена от Поли

 

 

 

Военна хроника – 15.02.2015 г.

 

АТО

Дмитрий Тимчук, военен кореспондент
18:20 часа, 15.02.2015 г.

Оперативни данни от организацията „Информационна съпротива за 15 февруари 2015 г.

Руско-терористичните сили продължават грубо да нарушават Минското споразумение за прекратяване на огъня, като през деня са откривали огън над 60 пъти.

Терористи, руски наемници и военнослужещи на Руската федерация обстрелват позициите на украинските войски и цивилни обекти с почти всички видове оръжие – стрелково оръжие, артилерийски оръдия и реактивни системи за залпов огън. Правят се опити за атаки от страна на противника.

На Дебалцевското направление са най-активните вражески обстрели. По-специално, от 00.00 до 15.00 часа (15.02. 2015) в този район са регистрирани 42 случая на обстрел, от тях:
– 16 – с минохвъргачки (районите на Золотое, Чернухино, Луганское, Каменка, Дебалцево, Олховатка, Горское);
– 4 – със стрелково оръжие и гранатомети (районите на Санжаровка, Чернухино);
– 11 – с артилерийски оръдия (Попасная, Золотое, Чернухино, Санжаровка, Нижняя Лозовая, Дебалцево, Миус ( артилерийският обстрел продължи 3 часа 35 мин.), Луганское);
– 5 – с танкове (Чернухино, Дебалцево);
– 6 – с реактивни системи за залпов огън – РЗСО – (Дебалцево, Чернухино, Санжаровка).

Освен това, през същия този период на Дебалцовското направление врагът извърши 4 опита за настъпление, като атакува позициите на украинските войски в района на с. Чернухино.

По-малко напрегната е ситуацията на Донецкото и Луганското направления, където руско-терористичните войски също грубо нарушават режима за прекратяване на огъня.

По-специално в района на Донецк от 00.00 до 15.00 (15.02.2015) са регистрирани 3 обстрела по позициите на украинските войски (1 – със стрелково оръжие и граномети в района на Донецкото летище, 1 – със стрелково оръжие в района на Пески; 1 – артилерийска атака в района на Опитное).

Освен това са регистрирани 2 обстрела от бойците на „ДНР“ и наемниците на Руската федерация по цивилни обекти в района на Донецк (8.25 ч. и 15.10 ч. – минометна стрелба по квартали на града). Терористите от „ДНР“ нанесоха също и удари по цивилни обекти в Попасная в 00:15 часа с РЗСО. И трите случая са в райони, където няма украински войски.

На Луганското направление са регистрирани 8 обстрела (3 с минохвъргачки – в района на селата Тошковка и Новотошковское, 4 – със стрелково оръжие и 1 – с РЗСО в района на Счастие, Новотошковское, Жолобок).

На Мариуполското направление се наблюдава активно въздушно разузнаване от страна на противника. В района на с. Саханка  е наблюдавана танкова стрелба от страна на руско-терористичните войски.

Дмитрий Тимчук
Ръководител на Център за военно-политически изследвания

 sprotyv.info

Дойче Веле откри кореспондентски пункт в Украйна

В Киев започна работа кореспондентски пункт на международната медийна компания Дойче Веле (DW). Германската информационна служба възнамерява да разшири отразяването на събитията в Централна и Източна Европа.

DW
Кметът на Киев Виталий Кличко, кореспондентът Франк Хофман и генералният директор на DW Петер Лимбург в кореспондентския пункт на DW в Киев / Снимка: DW

 

Медията започна излъчване от територията на Украйна. Кореспондентският пункт на DW беше открит в понеделник, 26 януари, в центъра на Киев. Той ще разпространява телевизионни и онлайн материали на немски, английски, руски и украински език.

Германската медия реши да разшири отразяването на събитията в Украйна и кореспондентската си мрежа в региона след началото на масовите протести на Майдана и кримската криза.

По думите на генералния директор на DW Петер Лимбург „в международните новини акцентът ще бъде поставен върху репортажите и анализите от немска и европейска гледна точка“.

Той обърна също така внимание на факта, че в Източна Европа DW е много търсена медия „като надежден и независим източник на информация“.

Директорът на медийната компания отбеляза, че кризата в Украйна е довела до съществено засилване на интереса към журналистическите материали на DW.

При откриването на кореспондентския пункт в Киев Лимбург заяви, че „достоверността и независимостта са основната валута на DW“ и добави, че именно по време на криза потребителите най-много ценят безпристрастното отразяване на събитията и обективните анализи и оценки на DW.

Кметът на Киев Виталий Кличко нарече новия кореспондентския пункт на DW „още един мост между Германия и Украйна“. Украинският политик изрази увереност, че аудиторията на DW по целия свят вече ще може да получава обективна информация за Украйна директно от мястото на събитията.

Източник: www.dw.de