Четири проблема на АТО

АТОАвтор: Подполковник Константин Машовец, координатор в организацията „Информационна съпротива“

Днес имаме 4 актуални проблема:
Промени в системата на отбраната:
Оборудваните днешни сили на АТО във взводни и ротни опорни пунктове (ВОП и РОП) в ситуации, когато противника НЕ е скован в маневрата и съсредоточването на сили и средства, и не сте в състояние да осигурите даже огневи контрол на линията на съприкосновение с противника, очевидно е неефективно. Съзнателното отхвърляне на „активната отбрана“ в такава ситуация не може да се счита за особено правилно.
Освен това, бих добавил и необходимостта съществено да се засили тактическата грамотност на командирите на съответните звена. Време е, да се разбере, че способността да се оборудва взводен (ротен) опорен пункт, с тактическата грамотност на командира е не изчерпаема.
Техническо оборудване на войските:
Без сериозни усилия в тази област, с вече ясен „пожарен“ ред, зараждащото се пролетно „влошаване“ на Путин, очевидно има всички шансове за успех. И дивите изкривявания в оборудването на войските, взети прибързано, често необмислени решения, в основата на „ето, ето започна се“ доставка на митичните Джавелини (Javellin – американско оръжие) само изостря ситуацията в тази сфера.
Време е да се разбере, че ние съществено отстъпваме на врага в няколко ключови „точки“ на техническото оборудване, което съществено влияе на нашите боеви възможности, като ги ограничава. На първо място, това се отнася за – мобилността.
PR –акциите от типа предаване на войските поредните „100 единици техника“, в реалността ситуацията НЕ се е променила. Достатъчно е да се анализира, например, възможността за водене на бой на украинските подразделения, въоръжени с танкове Т-64Б1, Т-64БВ1 или даже с Т-64А, и руските, въоръжени с танкове Т-72БА или Т-72Б3, да сравните характеристиките на танковите им боеприпаси, които се използват от двете страни и тн.
Закупуването за нуждите на Националната гвардия няколко десетки „спартан – ци“, със сигурност изглежда добре по телевизията, но още по-добре щеше да изглежда новината по телевизията за снабдяването на украинската бойна техника със съвременно оборудване за водене на бой в тъмните часове или масово приемане на оръжия със съвременни управляеми боеприпаси.
- Качество на управлението, планиране и организация на водене на бойни действия. Особено в областта оценка на обстановката и оперативност на взетите решения.
Технологично, времето за получаване на разузнавателни данни и тяхното прилагане в днешните структури на управление на АТО отнема прекалено голямо значение. В качеството си на „изостаналост“, да се спечели съвременната война е невъзможно, дори и в защита ..(щях да си помисля за сериозна децентрализация на управлението).
- Морално-психологическо състояние на войската.
И тук бих включил въпросите от потребностите на тиловото осигуряване на войските. Тази област днес се нуждае от МНОГО сериозни промени.
Например, ако за 5 месеца в АТО, боец има възможност да се изкъпе 2 (два) пъти в мобилната армейска баня, то неговото морално-психологическо сътояние явно няма да е високо.
Освен това, ние ясно трябва да разберем, че „полевия“ му вестник, разбира се, ще го сгрее, но още по-добре би се сгрял в съвременен спален чувал, който може да издържи нощните замръзвания до минус 9 – 10 градуса (лично проверено).
Подполковник Константин Машовец, координатор в организацията „Информационна съпротива“

http://sprotyv.info/ru

 


Количеството на руската бойна техника в Донбас е по-голямо от това на цялата немска армия
Русия е разположила 700 танка и 1000 артилерийски единици в окупираните територии. По съобщение на News.
"Газпром" осъден да плати $2.6 млрд. на украинския "Нафтогаз"
Руският монополист «Газпром» загуби и ще трябва да плати на украинската компания «Нафтогаз» $2,6 млрд.
Гарантираме правата на българите - МВНР на Украйна
Във връзка с нашумелия наскоро случай на пострадал българин в град Белгород-Днестровский в Украйна, публикуваме официалната позиция на ...
Край на руските социални мрежи в Украйна
Президентът на Украйна Петро Порошенко е подписал решението на Съвета за национална безопасност за блокиране на сайтове на руските ком...
Европейският парламент предостави на Украйна безвизов режим
                      Европейският парламент подкрепи позицията на Европейската комисия за пре...
Австрия екстрадира в САЩ украинския олигарх Фирташ
Австрийски съд постанови един от най-богатите украинци – Димитро Фирташ, да бъде екстрадиран в САЩ, за да се изправи пред обвинения в кор...