Четири проблема на АТО

АТОАвтор: Подполковник Константин Машовец, координатор в организацията „Информационна съпротива“

Днес имаме 4 актуални проблема:
– Промени в системата на отбраната:
Оборудваните днешни сили на АТО във взводни и ротни опорни пунктове (ВОП и РОП) в ситуации, когато противника НЕ е скован в маневрата и съсредоточването на сили и средства, и не сте в състояние да осигурите даже огневи контрол на линията на съприкосновение с противника, очевидно е неефективно. Съзнателното отхвърляне на „активната отбрана“ в такава ситуация не може да се счита за особено правилно.
Освен това, бих добавил и необходимостта съществено да се засили тактическата грамотност на командирите на съответните звена. Време е, да се разбере, че способността да се оборудва взводен (ротен) опорен пункт, с тактическата грамотност на командира е не изчерпаема.
– Техническо оборудване на войските:
Без сериозни усилия в тази област, с вече ясен „пожарен“ ред, зараждащото се пролетно „влошаване“ на Путин, очевидно има всички шансове за успех. И дивите изкривявания в оборудването на войските, взети прибързано, често необмислени решения, в основата на „ето, ето започна се“ доставка на митичните Джавелини (Javellin – американско оръжие) само изостря ситуацията в тази сфера.
Време е да се разбере, че ние съществено отстъпваме на врага в няколко ключови „точки“ на техническото оборудване, което съществено влияе на нашите боеви възможности, като ги ограничава. На първо място, това се отнася за – мобилността.
PR –акциите от типа предаване на войските поредните „100 единици техника“, в реалността ситуацията НЕ се е променила. Достатъчно е да се анализира, например, възможността за водене на бой на украинските подразделения, въоръжени с танкове Т-64Б1, Т-64БВ1 или даже с Т-64А, и руските, въоръжени с танкове Т-72БА или Т-72Б3, да сравните характеристиките на танковите им боеприпаси, които се използват от двете страни и тн.
Закупуването за нуждите на Националната гвардия няколко десетки „спартан – ци“, със сигурност изглежда добре по телевизията, но още по-добре щеше да изглежда новината по телевизията за снабдяването на украинската бойна техника със съвременно оборудване за водене на бой в тъмните часове или масово приемане на оръжия със съвременни управляеми боеприпаси.
– Качество на управлението, планиране и организация на водене на бойни действия. Особено в областта оценка на обстановката и оперативност на взетите решения.
Технологично, времето за получаване на разузнавателни данни и тяхното прилагане в днешните структури на управление на АТО отнема прекалено голямо значение. В качеството си на „изостаналост“, да се спечели съвременната война е невъзможно, дори и в защита ..(щях да си помисля за сериозна децентрализация на управлението).
– Морално-психологическо състояние на войската.
И тук бих включил въпросите от потребностите на тиловото осигуряване на войските. Тази област днес се нуждае от МНОГО сериозни промени.
Например, ако за 5 месеца в АТО, боец има възможност да се изкъпе 2 (два) пъти в мобилната армейска баня, то неговото морално-психологическо сътояние явно няма да е високо.
Освен това, ние ясно трябва да разберем, че „полевия“ му вестник, разбира се, ще го сгрее, но още по-добре би се сгрял в съвременен спален чувал, който може да издържи нощните замръзвания до минус 9 – 10 градуса (лично проверено).
Подполковник Константин Машовец, координатор в организацията „Информационна съпротива“

http://sprotyv.info/ru

 

Украйна и Полша подписаха споразумение за сътрудничество в сферата на сигурността

На 5 март във Варшава бе подписано споразумение за сътрудничество между украинския Съвет за национална сигурност и отбрана (СНСО) и полското Бюро за национална сигурност (BBN), съобщава УКРИНФОРМ.

Polska
censor.net.ua

Документа подписаха секретарят на СНСО Александър Турчинов и председателят на BBN Станислав Козей.

„Подписахме протокол за сътрудничество между СНСО и BBN. Това е израз на необходимостта и желанието за сътрудничество между нашите институции, както и изпълнение на волята на нашите президенти, която те изразиха наскоро по време на отбелязването на годишнината от Евромайдана в Киев“, заяви Козей.

Той отбеляза, че споразумението предвижда развитие на сътрудничеството между Полша и Украйна в сферата както на регионалната сигурност, така и на националната сигурност на двете страни. 

Председателят на BBN съобщи, че страните ще си сътрудничат в областта на интеграцията на Украйна в ЕС и НАТО, ще изготвят общи стратегически планове в сферата на сигурността, ще провеждат срещи на различни равнища, а също така ще обменят информация от взаимен интерес.

 

Порошенко: изтегляме войските от Дебалцево

В сряда Въоръжените сили на Украйна извършват планирано организирано изтегляне на своите подразделения от Дебалцево (Донецка област). До обед са изтеглени 80% от подразделенията, заявява украинският президент Петро Порошенко.

PoroshenkoATO„Сега вече мога да съобщя, че тази сутрин Въоръжените сили на Украйна заедно с Националната гвардия завършиха операцията по планираното и организирано изтегляне на част от подразделенията от Дебалцево“, заяви П. Порошенко днес на обед в екстрено телевизионно обръщение към украинския народ от киевското летище преди излитането за зоната на антитерористичната операция.

По думите му „към настоящия момент са се изтеглили 80% от частите“.

„Очакваме още две колони“, съобщи президентът на Украйна.

В свое изказване по този повод украинският премиер Арсений Яценюк подчерта, че това се прави с цел запазване живота на украинските военни.

interfax.com.ua

Великобритания не може да допусне поражение на украинската армия в Донбас, предоставя материално-техническа помощ

Великобритания може да преразгледа решението си за предоставяне на Украйна на оръжие за борба с проруските сепаратисти, тъй като не може да допусне военен крах на украинската армия. 

Philip Hammond
Министърът на външните работи на Великобритания Филип Хамънд / Снимка: Мат Карди/Getty Images

„Всяка от натовските държави има суверенното право да реши дали да достави огнестрелно оръжие на Украйна или не. Обединеното кралство засега не планира да прави това, но си запазваме правото да преразгледаме решението си“, заяви в парламента министърът на външните работи на Великобритания Филип Хамънд, съобщава Reuters.

„Споделяме мнението, че този конфликт няма военно решение. Същевременно ние не можем да допуснем поражение на украинската армия“, добави Хамънд.

По-рано съветникът на американския президент по националната сигурност Сюзън Райс съобщи, че Вашингтон съвместно с европейските си партньори обмисля как да бъде направена „значителната стъпка“, касаеща доставките на огнестрелно оръжие за Украйна.

Кандидатът за поста министър на отбраната на САЩ Аштън Картър, предложен от президента на САЩ Барак Обама, подкрепя идеята за предоставяне на американско отбранително въоръжение на Украйна.

От своя страна германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че е убеждавал американците да се откажат от доставки на оръжие за Украйна, защото това според него само ще доведе до увеличаване броя на загиналите.

Междувременно Министерство на отбраната на Украйна съобщи, че Великобритания е изпратила на украинската армия материално-техническа помощ на стойност 1 900 000 щатски долара.

 

UK aid
Снимка: mil.gov.ua

 

Помощта включва каски от кевлар, бронежилетки, спални чували и медицински комплекти за военно-транспортните средства.

Голяма част от помощта вече е предадена на военни подразделения и в частност на бойците от 93-та бригада.

„В сегашната ситуация международната подкрепа за Украйна е много важна. Особено актуално е термо облеклото за бойците в зоната на АТО“, отбеляза изпълняващият длъжността заместник-министър на отбраната по въпросите на евроинтеграцията генерал-лейтенант Леонид Голопатюк.

Съобщава се също, че в най-скоро време Великобритания ще предаде на украинските въоръжени сили 75 000 тона дизелово гориво.

 

UK aid
Генерал-лейтенант Леонид Голопатюк и посланикът на Великобритания в Украйна Саймън Смит / Снимка: mil.gov.ua

 

Посланикът на Великобритания в Украйна Саймън Смит увери, че Украйна може да разчита на още подкрепа и помощ от страна на британското правителство.

По материали от ua-today.com и eurointegration.com.ua

 

Призив за изключване на Русия от системата SWIFT

Европейският парламент призовава ЕС да изключи Русия от ситемата SWIFT.

За това се говори в резолюцията, одобрена на пленарното заседание на Европейския парламент. Освен това, документът съдържа призив да отмени планираните споразумения с Русия, в частност, касаещи строителството на газопровода „Южен поток“.

В същата тази резолюция европейските парламентаристи призовават страните на ЕС да разработят критерии за отмяна на санкциите срещу Русия.