Бронислав Коморовски

Бронислав Коморовски: ЕС не може да сътрудничи с Русия поради агресивната й политика спрямо Украйна

Бронислав Коморовски
Бронислав Коморовски/Снимка: tsn.ua

Президентът на Полша Бронислав Коморовски отбелязва, че ЕС не може да сътрудничи с Русия поради агресивната й политика спрямо Украйна.

За това Коморовски заяви в ефира на Полското радио, коментирайки изказванията на ръководителя на Администрацията на президента на РФ Сергей Иванов за това, че Русия е готова да сътрудничи със западните партньори на първо място във въпросите за поддържане на безопасността.

„Не може да има сътрудничество въз основа на условията, които сега диктува Русия“, – каза Коморовски.

Той напомни за анексирането на Крим и агресивната политика на Кремъл спрямо Украйна.

„Господин Сергей Иванов единствено забрави да каже ще отстъпи ли Русия в Крим и Донбас. И дали ще прекрати политиката на агресията спрямо съседите. Затова ако се откаже от политиката на агресията, тогава целият западен свят, в това число и Полша, е заинтересуван в създаването на отношения въз основа на сътрудничество. Но не така, че да нападат съседа, да ограбват земята му, да блокират пътя му на Запад, а ние сега да говорим, че по други въпроси сме готови да сътрудничим“, – подчерта Коморовски.

Той също така каза, че по мнение на Полша, събитията в Украйна представляват голям проблем за бъдещите години, като добави, че това представлява заплаха за европейския ред.

По думите на Коморовски, ако Украйна ще свързва бъдещето си със западния свят, то за Полша това ще означава засилване на безопасността, ако Украйна се обърне на изток, ще бъде обратното.

УНИАН