Игор Стрелков / Снимка: REUTERS

Бившият министър на отбраната на „ДНР“ призова сепаратистите да последват примера му

Игор Стрелков / Снимка: REUTERS
Игор Стрелков / Снимка: REUTERS

Бившият министър на отбраната на самопровъзгласилата се „Донецка народна република“ Игор Стрелков призова сепаратистите да последват примера му и да напуснат постовете си. Той направи такова заявление пред информационния портал „Руска пролет“ в събота, 3 януари, коментирайки убийството на полевия командир на луганския сепаратистки отряд Александър Беднов („Батман“).

„Аз направих своя избор през август. Той може да бъде оценяван по всякакъв начин – на никога не мога да го забраня. Всеки може сам да си направи избора – според съвестта си. Аз мога само да препоръчам да се поставят общите интереси над личните (дори имайки предвид цялата тежест на ситуацията)“ — заяви Стрелков.

През август 2014 година Стрелков напуска своя пост на министър на отбраната и главнокомандващ на бойците на „ДНР“. Тогава той изрази недоволство от случващото се в Източна Украйна и замина за Русия.

Според него убийството на Беднов е извършено, за да провокира сепаратистите да въстанат, като това ще бъде обявено незабавно за „антинароден метеж“ с всички произтичащи последици – чак до възвръщане на контрола върху „народните републики“ от страна на Киев под предлог „ликвидиране на бандитското беззаконие“.

„Аз не съм се опитвал да се боря за власт в „Новорусия“ и съм напуснал поста си включително и за да избегна подобни ситуации. Нямаше как да надскочим себе си – можеше да стане само по-зле. Така че аз призовавам да последвате моя пример. При пълно осъзнаване на това, че другият вариант ще бъде кървав, безсмислен и ще завърши трагично“ – подчерта бившият министър на отбраната на „ДНР“.

На втори януари властите на „ЛНР“ обявяват за убийството на Беднов по време на специална операция. Според версията на Генералната прокуратура на „ЛНР“, Беднов и бойците му са отвличали и изтезавали мирни жители. По-късно телекомпанията на „ЛНР“ публикува видеозапис с интервю с един от задържаните бойци, който разказва подробности за тези изтезания.

В Генералната прокуратура на „ЛНР“ заявиха, че при задържането на 1 януари Беднов е оказвал въоръжена съпротива. В резултат на това започва престрелка и той е убит, а неговите бойци са задържани. При това поддръжниците на Беднов се придържат към друга гледна точка за смъртта му: те твърдят, че колата на Беднов и съпровождащата кола са разстреляни от засада.

Според Стрелков убийството на Беднов е „тежко престъпление, извършено във вреда на „Новорусия“ и „ликвидирането му е извършено в най-лошите традиции от 90-те на изясняването на отношения между бандитски формирования“.

„Едно мога да кажа: с каквито и мотиви да се прикрива това убийство, дори ако Сан Санич (Александър Белов – бел. ред.) и шестимата му бойци са били демони в човешка плът, да се убиват по този начин, както това беше извършено – няма никакъв признак на законност (дори извънредна), нито елементарна човешка порядъчност. Ако „Батман“ е заслужавал арест или дори смъртна присъда, това не би трябвало да бъде извършено като бандитска засада, дори организаторите на тази засада да я нарекат спецоперация“ – подчерта той.

Също така бившият министър на отбраната на „ДНР“ изрази мнение, че ескалация на ситуацията чрез всякаква въоръжена съпротива на властите на „ДНР“ е недопустима, защото „вътрешната война в „Новорусия“ ще доведе до още по-тежки последици“.

Източник: ТVRain.ru