Един тон руска салата за украинските военни

Доброволци от Киев режат продуктите за Руска салата за бойците от АТО
Доброволци от Киев режат продуктите за руска салата за бойците от АТО

 

Ентусиазирани жители на Киев са решили да се погрижат за празника на украинските бойци в зоната на АТО.

Общо 150 доброволци, организирали се чрез социалната мрежа Фейсбук, ще приготвят за украинските бойци в Донбас новогодишната руска салата, която в страните от бившия СССР носи названието “Оливие” и е едно от традиционните ястия на всяка новогодишна трапеза. След като бъде готова, салатата ще бъде предадена на военните в зоната на АТО.

Както съобщава един от доброволците, спонсорите на акцията са доставили 245 кг варени картофи, 145 кг варени моркови, 1800 сварени яйца и т.н.

Доброволците са сигурни, че ще успеят навреме да доставят свежо приготвената салата по места.

Както съобщава вестник „Сегодня“, доброволците ще работят на 4 смени. След като бъде готова, салатата ще бъде претеглена и опакована в големи кутии по 10 кг и ще бъде изпратена на бойците. „Ако се окаже, че това е рекорд, той ще бъде записан в регистъра като най-голямата салата в страната“, – казаха от Националния регистър на Украйна.

Източник: Перший Національний канал України

Депутат на Руската Дума сподели за плановете на Кремъл спрямо Украйна

Ilya-Ponomarev

В Русия съществуват два варианта за развитието на ситуацията в Украйна, зад които стоят „партията на войната“ и „партията на мира“, – сподели депутат на „Госдума“ от РФ Иля Пономарьов в интервю за „Радио Свобода“.

Според Пономарьов „партията на мира“ е оглавявана от Владислав Сурков. Той разглежда Украйна като много слаба държава, която поради вътрешни конфликти ще бъде принудена да се договаря с Русия.

Сблъсъкът Русия-Украйна„Владислав Юриевич Сурков, „отговорникът“ за Украйна, представлява „партията на мира“, неговата позиция се състои в това, че Русия не трябва да се намесва в Украйна, правителството там е слабо и безпомощно, то рано или късно ще се провали, ще има трети Майдан и то ще бъде свалено. И това ще продължи докато не се появи правителство, което ще се стреми да се договори с Русия“, – каза руският депутат.

„Партията на войната“, според виждането на Пономарьов,  настоява за провеждане на военни операции в Украйна и превземане на нови територии.

Разбирането на „Партията на войната“ се основава върху тезата, че украинското правителство е слабо, но всяко едно ново правителство там също ще бъде антируско, затова не бива да се чака, а трябва да се разширяват териториите на така наречените „Донецка и Луганска народни републики“, а също така трябва да се пробие коридор до Крим. Техните бюджети са свързани с военните действия, те имат пряк интерес да се започне настъпление“, – отбелязва Пономарьов.

Източник: FACENEWS 

 

Военна хроника от пресцентъра на АТО – 27.03.2015 г.

original

 

Пресцентър на АТО
7.45 часа, 27.03.2015 г.
През нощта на 26 срещу 27 март беше отбелязано известно намаляване на броя на обстрелите срещу позициите на силите на АТО от страна на руско-терористичните групировки.

В същото време екстремистите продължават да нанасят огневи удари с тежко артилерийско въоръжение.

На Донецкото направление в 20.45 ч. престъпниците откриха огън с 120-мм минохвъргачки по нашите позиции в близост до Славне. Екстремистите обстрелваха и Пески със стрелково оръжие и гранатомети.

На Мариуполското направление бандитските формирования също използваха 120-мм минохвъргачки. От 22.55 ч. и почти до 1.00 ч. през нощта противникът нанасяше удари по Широкино.

След полунощ в района на Луганск екстремистите обстрелваха със стрелково оръжие украинския опорен пункт в района на Соколники.

От 20.00 ч. до полунощ противникът използва оръжие общо 7 пъти.
Още един случай на нарушаване на режима за прекратяване на огъня е регистриран през периода от полунощ до 5 часа сутринта.

 

Пореден взрив в Одеса

В Одеса е взривен офис на доброволческа организация, която събира помощи за украинската армия и доброволчески военни подразделения.

Както съобщава одеският информационен портал Думская, взривното устройство, поставено край входа на бизнес центъра, в който се намира офисът, се е взривило около 1:36 ч. през нощта. Офисът на организацията „Доброволческа сотня на Далия Северин“, която оказва помощ на бойците в АТО, е разположен на първия етаж на наскоро открития бизнес център.

Odesa1

 

По думите на ръководителя на организацията Далия Северин, камерите за наблюдение са регистрирали поставянето на взривното устройство:

„Една жена със закрито лице просто поставя накакъв пакет до входа на бизнес центъра и отминава – разказва Д. Северин. – Пострадали са много от вещите, но ние продължаваме да разчитаме на жителите на Одеса.”

Далия Северин споделя, че събраните в момента вещи са били приготвени за 28-а механизирана бригада, 14-и батальон за териториална отбрана и доброволчески батальон „Луганск-1“.

„Осигуряваме за бойците храна, хигиенни средства, медикаменти. Още не е ясно какви са точно пораженията, но ние въпреки всичко ще продължим дейността си – макар и с принудително забавяне – на друго място“ – казва Д. Северин.

Odesa2

 

Няма жертви и пострадали от инцидента.

По-рано „Украйна днес“ съобщи, че през нощта на 3 декември в Одеса беше взривен магазин, продаващ стоки с украинска национална символика.

 

Заводите в Донбас. Разрушени, работещи, изнесени в Русия. Част 2.

Продължение от тук

 “Стирол”, Горловка, Донецка област
“Стирол”, Горловка, Донецка област

Концерн “Стирол”, гр. Горловка, Донецка област

Собственост: на холдинг „Ostchem“, притежаван от бизнесмена-милиардер Дмитрий Фирташ.
Чистата печалба, отчетена за 2013 година е 4.375 млрд. гривни. През 2014 г. отчита загуба за 12.7 млрд., като това е седемкратно увеличение, в сравнение с преидущата година.
Персонал: около 4000 души.
Най-големият производител на минерални торове в Украйна. Концернът има 3% дял в световното производство на амоняк и карбамид, полимерни материали и изделия от тях. Производството действа от 1933 година. Във връзка с осигуряването на безопасността, на 8 май 2014 година е спряно производството на карбамид, селитра и КАС, преработен е целия наличен амоняк и хранилището е освободено
Статус: неработещ.

Завод за феросплави, гр. Стаханов
Завод за феросплави, гр. Стаханов

Стахановски завод за феросплави, гр. Стаханов, Луганска област
Собственост: акционери в предприятието са четири, регистрирани в Кипър компании – Philex Investments Limited, Felicio Enterprises Limited, Kellton Enterprises Limited и Mercliston Limited. Предприятието често е свързвано с групата „Приват“, собственост на украинските бизнесмени и милиардери Игор Коломойский и Генадий Боголюбов.
В средата на 2014 година ръководството на завода съобщава за съкращаване на производството с 45%, до 56 000 тона. По данни за предходни финансови години, за 2011 година предприятието е платило в бюджета 35.1 млн. гривни.
Персонал: 1590 души
Предприятието произвежда 50% от феросплавите, необходими за отливането на електротехнически, ресорно-пружинни, корозионно- и огнеустойчиви стомани. Това е едно от най-старите предприятия в Украйна, работещо от 1962 година. Две трети от произведената продукция е предназначена за експорт. Сред основните клиенти са компании от Узбекистан, Беларус, Молдова, Турция и страни от ЕС. От август 2014 година заводът прекъсва работа. Опитите в началото на 2015 година да се възобнови производството се оказват неуспешни, поради загубените пазарни контакти и търговски ниши.
Статус: неработещо.

Стахановски вагоностроителен завод
Стахановски вагоностроителен завод

Стахановски вагоностроителен завод, гр. Стаханов, Луганска област
Собственост на бизнесмена-милиардер и депутат в парламента на Украйна Константин Жеваго.
Като финансов резултат за 2014 година е отчетена чиста загуба за 370.3 млн. гривни (за сравнение: в края на 2013 година е отчетена чиста печалба от 4.33 млн. гривни)
Персонал: 2230 души.
Основан през 1962 година. Високотехнологично предприятие със затворен цикъл производство на различен тип вагони и конструкции. Технологичните и производствени мощности позволяват за година да бъдат произведени до 10 000 товарни жп-вагони и 50 000 тона заварени конструкции. Заводът е бил в постоянно сътрудничество с компании от Белгия, Гърция, Полша, Турция, Иран, ЮАР.
Статус: неработещ.

Ясиноватски машиностроителен завод
Ясиноватски машиностроителен завод

Ясиноватски машиностроителен завод, гр. Ясиноватая, Донецка област
Няма данни за финансовото състояние на завода и за неговия собственик.
Персонал: около 3000 души.
Един от най-големите в постсъветското пространство производител на минно оборудване и техника за строителство на тунели, метро, иригационни съоръжения и пътища. Изнасял продукцията си в над 30 страни. В резултат на обстрелите през август 2014 и през януари 2015 година, заводът е значително разрушен.
Статус: разрушен, неработещ.

Холдинг "Топаз", Донецк
Холдинг „Топаз“, Донецк

Холдинг “Топаз”, Донецк
Собственост: държавно предприятие.
Няма данни за финансовото му състояние.
Персонал: 1500 души.
Уникално предприятие на военно-промишления комплекс, произвеждащо сложни радиотехнически системи, комплекси за радиотехническо разузнаване и системи за ранно предупреждение за ПВО – например, станции за радиотехническо разузнаване „Колчуга“, установки за радиолокационно заглушаване „Мандат“. Сътрудничило си с предприятия от РФ, КНР, Латвия, Германия, Малайзия, Етиопия, Туркменистан, Турция.
Статус: изнесен в Русия

ЛНПВК
ЛНПВК

Лутугински научно-производствен валцов комбинат, гр. Лутугино, Луганска област
Собственост: държавно предприятие. През март 2014 година заводът е „национализиран“ от „ЛНР“
Няма данни за финансовото му състояние.
Персонал: 2430 души.
Ключово за черната металургия предприятие, работещо от 1897 година. Произвежда всички типове валци – основен инструмент за прокатното производство на всички украински металургични комбинати. Изнасял продукция за Русия, Индия, Египет и др.
Попадайки под обстрел от терористите е частично разрушено. Оцелялата част от оборудването е изнесена в Русия. През март 2014 година, ръководството на „ЛНР“ съобщава, че предприятието ще бъде национализирано, но опитите за възстановяването на производството са неуспешни.
Статус: разрушен, част от оборудването е изнесено в Русия.

Лугански завод за патрони и боеприпаси
Лугански завод за патрони и боеприпаси

Лугански завод за боеприпаси, гр. Луганск
Собственост: пакетът акции се държи от кипърските компании Verhalt Holdings Ltd., Perinhar Holdings Ltd., Triestford Enterprises Ltd. и Laraik Holdings Ltd. Предприятието се свързва с бившия депутат и милионер Давид Жвания.
По последни известни данни, за 2012 година предприятието отчита загуба от 15.112 млн. гривни, а активите му са оценени на 179.325 млн. гривни.
Персонал: 880 души
От самото си основаване в 1892 година завода започва да произвежда патрони за различни видове оръжие. През 1991 – 1997 година в него се секат монети от 2, 10, 25 и 50 копейки, а също така пуска на пазара и колекционен екземпляр „Монетите на Украйна“ с номинал 2 гривни. След като през 1997 година производството на монети се пренася в Киев, заводът започва да изпитва финансови затруднения. Обявява фалит и през 2002 година е приватизиран. На 23 август 2014 година говорителят на СНБО Андрей Лисенко съобщава, че оборудването на предприятието е изнесено в РФ с камионите от хуманитарния конвой. Към настоящия момент на главната страница на сайта на завода е публикувана обява за закупуването на стругове за производство на патрони за нарезно оръжие и на линии за производството на гилзи и патрони. Няма указания къде именно е позициониран завода.
Статус: част от оборудоването е изнесена в Русия, неработещ.

"Машзавод - 100", Луганск
„Машзавод – 100“, Луганск

Завод за електронно машиностроене “Машзавод – 100”, гр. Луганск
Собственост: няма данни.
Обемът на годишните продажби е в рамките на $1–5 млн.
Персонал: около 100 души.
Лидер в сферата на производство на оборудване за електронното машиностроене. Разработвал и изготвял оборудване за отглеждане на монокристали на сапфира, кремъка, твърди и свръхтвърди кристали, използващи се в електрониката. През октомври 2014 година терористите изнасят оборудването и системите за производство на кристали в Русия – съобщават за това от ГУ на МВР в Луганска област.
Статус: оборудоването е изнесено в Русия, неработещ.

Завод "Юность", Краснодон
Завод „Юность“, Краснодон

Завод “Юность”, гр. Краснодон, Луганская область
Собственост: акциите на предприятието са под управлението на Фонда за държавно имущество на Украйна
От 2006 година „Юность“ е в процедура по саниране и реконструкция.
Персонал: 330 души.
Предприятието е произвеждало радиотехника и радиоелектроника, изделия за ракетостроителната и космическата промишленост, а също така авторелета, регулатори на напрежението, малогабаритни трансформатори. През последните години работи с прекъсвания, дължащи се на нерегулярни поръчки. Произведената продукция е била предназначена основно за руските предприятия от военно-промишления и космическия комплекси. През септември 2014 година на територията на завода терористите създават укрепена складова база за съхраняване на боеприпаси и ремонт на военна техника. През октомври 2014 година оборудването на „Юность“ е демонтирано и изнесено в РФ, за което съобщава ГУ на МВР на Луганска област.
Статус:разрушен, оборудването изнесено в Русия.