Български интелектуалци в защита на Надежда Савченко

 

Сдружение на българските интелектуалци и защитници на човешките права изпрати отворено писмо до известната актриса Деми Мур.

Призивът към актрисата е да се присъедини към усилията за освобождаване на Надя Савченко, която е незаконно арестувана в Москва.

Писмото е подписано от Петър Стаматов (главен редактор на сайта www.Eurochicago.com), проф. Пламен Павлов (историк от университет „Св. Св. Кирил и Методий“, Асоциацията на свободното слово „Анна Политковская“ (носител на Международната награда в областта на човешките права „Златен гълъб“).

По-долу може да видите писмото до известната кинозвезда и видео за разпространение, подготвено от Eurochicago.com.

 

До: Мисис Деми Мур

Относно: Освобождаването на Надежда Савченко („Редник Джейн” от украинската армия)

 Уважаема мисис Мур,

Всички знаят за размера на Вашата популярност не само в Америка, но и в Русия, Украйна и по целия свят. За много хора Вие не сте само знаменитост, но и пример за подражание. Историята показа, че влиянието на хора като вас може да помогне за привличане на вниманието към въпроси, пренебрегвани от политиците. Всички добре знаем, че Вие сте личност, която се е борила за много различни каузи.

Няма нищо по-ценно от човешкия живот. Ние се надяваме, че Вие ще се приобщите към още една кауза, след като прочетете историята на Надежда Савченко.

Надежда Савченко е украински военен пилот, лейтенант от украинската армия. Тя е една от първите жени, усвоили специалността на военен пилот в Украйна, и единствената жена – пилот на бомбардировач Су-24 и хеликоптер Ми-24. Савченко прекарва шест месеца (през 2006 г.) като миротворец в Ирак, където е единствената жена в украинските миротворчески сили.

След завръщането си тя подава заявление и е одобрена от Министерството на отбраната на Украйна да учи в престижния университет на въздушните сили на Украйна в Харков, в който до този момент приемат само мъже.

Това се случва, след като е привлечено вниманието на украинската телевизия и на Програмата за развитие на Обединените нации, която например през 2010 успешно лобира законодателството за установяване на равенство между половете в украинската армия. Филмът съдържа малко известни факти за Савченко (любимият й филм е „Бягство от Шоушенк“) и интервюта с майка й и приятелите й, както и сравнение с главната героиня на филма „Редник Джейн”.

През 2014 г. по време на кофликта с проруските сепаратисти в Украйна, Савченко изоставя авиацията, за да служи като доброволец. Тя е отвлечена през юни от проруските бунтовници в Източна Украйна по време на доброволческата си служба в батальон „Айдар“. По-късно тя е изведена тайно в Русия и е обвинена в убийството на двама руски журналисти по време на безредиците през 2014 г. в Донбас.

Според адвокатите на Савченко тя е хваната от проруските сепаратисти един час преди убийствената атака, отнела живота на двамата руски журналисти. Това се потвърждава от фактурните данни на мобилния телефон на Савченко.

Тя остава затворник в Русия и през декември 2014 г. започва гладна стачка (като губи 20 кг). Савченко обявява своето решение от следствения изолатор „Матроска тишина“ в Москва: „От 16 март аз възобновявам гладната стачка след 10-дневното прекъсване. И този път до победа.“

Нейният адвокат Марк Фейгин твърди, че тя е военен затворник и апелира към Международния комитет на Червения кръст и ООН с искане за незабавното й освобождаване, тъй като тя е украински военнопленник и е държана от Русия въпреки нарушаването на Женевската конвенция.

Преди един месец New York Times публикува следното: „От стотиците военни затворници, задържани в периода от почти една година, само един е споменат в дневния ред на мирните преговори на световните лидери в Минск, Беларус: Надежда Савченко, бивш лейтенант в украинската армия, щурман на хеликоптер и випускник на Академията на въздушните сили на Украйна. Немският външен министър Франк-Валтер Щанмайер помоли руския президент Владимир Путин да позволи провеждането на хуманитарна визита по време на преговорите за примирие в Източна Украйна, проведени в Минск на 11-12 февруари.

За повече информация моля вижте: https://en.wikipedia.org/wiki/Nadiya_Savchenko

Европейският съюз отбеляза, че Русия носи отговорност за здравословното състояние на Надежда Савченко. Хора по целия свят се интересуват от съдбата на тази безстрашна жена. Гладната стачка е заплаха за нейното здраве и живот, а на преговорите между Москва и Киев не са достигнати положителни резултати.

Мисис Мур, ние искрено вярваме, че Вашата подкрепа за важната кауза за освобождение на Надежда Савченко ще даде на тази смела жена много повече шансове за завръщане у дома.

 

С уважение, 

Петър Стаматов

Главен редактор на сайта www.Eurochicago.com

 

Проф. Пламен Павлов

Историк, професор в Университета „Св. Св. Кирил и Методий“ (България)

  

Асоциация на свободното слово „Анна Политковская“

Носител на международната награда в областта на човешките права „Златен гълъб“

 

Оригинала на писмото може да видите тук.

За повече информация и линкове:  www.eurochicago.com/2015/03/savchenko/

Nadejda_Savchenko_028 Nadejda_Savchenko_027demi Nadejda_Savchenko_027 Nadejda_Savchenko_026 Nadejda_Savchenko_025demi Nadejda_Savchenko_024demi