Electronic_Voting_Machine_Belgium

Асоциация на Украйна с ЕС – остава Холандия да реши

Electronic_Voting_Machine_BelgiumДнес в Холандия се провежда референдум относно асоциирането на Украйна в ЕС.

Холандските избиратели ще решат дали да подкрепят Договора за разширяване на връзките на ЕС с Украйна.

Споразумението за широки политически, търговски и отбранителни връзки между ЕС и Украйна е вече частично в сила, но трябва да бъде ратифицирано от всичките 28 страни членки на ЕС, за да може всяка от неговите части да има пълна законова сила. Холандия е единствената страна, която не е направила това и днес холандските избиратели ще решат дали страната им ще подкрепи договора за разширяване на връзките с Украйна.

Референдумът е консултативен и няма задължителна сила и едно „не“ няма да принуди холандското правителство да наложи вето върху споразумението на равнище ЕС. Но за крехката управляваща коалиция в страната, която в момента е ротационен председател в ЕС, може да се окаже трудно да игнорира един отрицателен резултат по-малко от година преди парламентарните избори.

Условието за валидност на референдума е в него да гласуват 30% от имащите право на глас.

В началото на януари председателят на ЕК Жан Клод Юнкер каза „„Иска ми се холандците да разберат, че този въпрос е в интересите на страната им“. Той отбеляза, че популистите се опитват да представят този „чисто консултативен референдум“ като плебисцит относно единна Европа. „Не вярвам в това, холандците да кажат „не“ – това ще отвори вратите за огромна континентална криза“

 

Използвани материали: Антъни Дойч и Томас Ескрит, Ройтерс