Антон Герашченко: „Украйна днес нямаше друг избор“

Антон Герашченко, съветник на министъра на вътрешните работи на Украйна, споделя на стената си във Фейсбук:

Моята позиция по въпроса за Минските (Мюнхенските) спогодби и приемането на Законите за специалния статус на Донбас и за амнистията
Геращенко
Току-що Върховната рада гласува „За“ Закона за амнистията и Закона за специалния статус на Донбас.

Да си говорим откровено – тези закони са следствие от Минските (Мюнхенските) спогодби, сключени под натиска на откритата военна заплаха на Путин, в условия, когато Западът фактически отказа да продължи да помага на Украйна, ако тя не се съгласи с условията за примирие с Путин и на цена – предоставяне на големи права на намиращите се под контрола на терористите части от Донбас.

Това е принудена стъпка, обусловена от нашата слабост във военно и техническо отношение. Нашите Армия и Национална гвардия бяха в състояние да противостоят на наемниците-терористи, щедро снабдявани с най-новата руска бойна техника, но не бяхме в състояние да противостоим на редовната руска армия, която открито нахлу на 24 август на наша земя.

Съгласно плана на Президента на Украйна – Петро Порошенко, специалният режим се въвежда само на тези части от територията на Донбас, които към момента на Минските спогодби се намираха под фактическия контрол на Русия.

Да, в тези закони има такива моменти, от които се изправят косите на всеки украински патриот.
Но имаха ли избор Президентът и Върховната рада?!
Да се откажат от приемането на тези закони и руските танкови колони да продължат да се предвижват в посока на Мариупол, Днепропетровск, Запорожие и Харков, завземайки все по-големи части украинска територия, във време, в което нито една страна в света не даде своето съгласие да ни предостави оръжие и открито да ни подкрепи в противопоставянето ни на Русия?!

В неделя участвах в едно предаване заедно с полковника от украинската армия Евгений Сидоренко, измъкнал се от котела под Иловайск на трофеен руски танк Т-72, произведен през октомври 2013 година, докато в същото време нашите момчета воюват с 30-годишна техника, която не е в състояние да измине и 200 км, без да се счупи и без да се наложи да се ремонтира.

И като се има предвид, че в Украйна не се произвеждат нито патрони, нито снаряди, нито ракети за системите за залпов огън, а 90% от военните ни самолети са боклук, който не сме в състояние даже да ремонтираме, защото всички заводи производители са в РФ.

И колкото и да говорим за патриотизъм и за това, че дори и родната земя помага на воините ни да воюват, в едно конкретно сражение побеждава този, който притежава 100 оръдия срещу 10, 60 танка и бронетранспортьора – срещу 4-5, както се случи в Иловайския котел.

Ние бяхме слаби и не бяхме в състояние да се противопоставим на редовната руска армия, чийто военен бюджет надвишава 50 пъти нашия – ето това е истинската причина за Минските спогодби и последвалия ги план на Президента Порошенко по умиротворяването на Донбас.

Докато Путин 14 години е укрепвал и въоръжавал своята армия, нашата система за сигурност и отбрана беше разграбвана и беше отдавана на Путин под наем. Последните двама министри на отбраната при Янукович – Саламатин и Лебедев са в Москва, откъдето са получавали команди. Последните двама ръководители на СБУ – Якименко и Калинин също са в Москва. Те са предавали и предават всички наши държавни тайни, всички данни за състоянието на разграбените ни военни сили и служби за сигурност.

Докато Путин е изграждал системата на своите телевизионни канали на територията на цяла Украйна за безпрепятствена пропаганда, нашите политици, в това число и национал-демократите, се караха помежду си по второстепенни и третостепенни въпроси, които рушаха и без това хилавата ни система за сигурност и отбрана на страната.

Да, Путин и руско-фашистките му войски можеха да спечелят редица битки и сражения и да окупират повече украинска територия, но войната с украинския народ той щеше да загуби – по същия начин, по който загуби войната с народа на Афганистан. Но и повече граждани на Украйна щяха да попаднат под бомбардировките и градушката от снаряди и мини, без да са в състояние да се защитят.

Въпреки това, приемането на тези Закони не означава, че вече не ни заплашва продължение на откритата война с Путин. Това по-скоро я отлага за определено време, но въобще не я изключва.

Затова пък ще имаме време по-добре да се въоръжим, да се обучим, да се изчистим от баласта в силовите структури на системата за национална сигурност, отбраната и МВР.

При това много неща в законите, предложени от Президента на Украйна Петро Порошенко, изискват доработване и преосмисляне.

Днешните закони за статуса на Донбас и за амнистията – това е разплатата за 23-годишното разграбване и предаване на Украйна. Но те ни дават и път към изхода от този лабиринт, в който се оказа нашата Родина, захвърлена от Запада на произвола на съдбата, в двубой един на един с ядрена държава, възглавявана от душевноболен човек.

Тези принудени закони са нашата крачка назад, след която Украйна трябва да направи много и трудни крачки напред.

Сега пред нас има два пътя – всички държавни и патриотични сили да се обединят, да се сплотят и да изградят, започвайки практически от нулата, системата за национална сигурност и отбрана на държавата, за което ще са нужни години и милиарди гривни.

Или Путин и Янукович чрез послушните им олигарси с техните телевизионни канали и пари ще пробутат във Върховната рада популисти и демагози, които под прикритието на национал-патриотична риторика ще продължават да предават Украйна на врага ѝ.

П.С. Лидерите на политическите сили, които не гласуваха за законите за специалния статус на Донбас и за амнистията, сами прекрасно знаят, че Украйна днес нямаше друг избор.

Всеки път, когато лидерите на най-Свободната и най-Радикалната партия и присламчилите се към тях демагози ви заразказват, че е можело да се тръгне по друг път, да не се подписват Минско-Мюнхенските спогодби, им задайте въпрос: „Колко танка и самолета имахме при Иловайск и въобще на въоръжение и в какво техническо състояние бяха те, и колко имаше Путин?“

Ако ви кажат истината – направете си сами изводите. Ако ви излъжат – то Бог и избирателите да ги съдят!

А аз, от своя страна, утре ще направя за себе си подробен анализ на Закона за специалния статус на Донбас и ще го разпространя чрез Фейсбук.

П.П.С. Току-що Върховната Рада гласува с 355 гласа „За“ Ратифициране на споразумението с Европейския съюз и по този начин потвърди Европейския избор на Украйна.

Предстои дълъг и сложен път, но независимо от това Украйна ще стане силна и процъфтяваща европейска държава с щастливи граждани. Нямам съмнения и ще положа всички усилия за това!

Слава Украине!


Гарантираме правата на българите - МВНР на Украйна
Във връзка с нашумелия наскоро случай на пострадал българин в град Белгород-Днестровский в Украйна, публикуваме официалната позиция на ...
Край на руските социални мрежи в Украйна
Президентът на Украйна Петро Порошенко е подписал решението на Съвета за национална безопасност за блокиране на сайтове на руските ком...
Европейският парламент предостави на Украйна безвизов режим
                      Европейският парламент подкрепи позицията на Европейската комисия за пре...
Австрия екстрадира в САЩ украинския олигарх Фирташ
Австрийски съд постанови един от най-богатите украинци – Димитро Фирташ, да бъде екстрадиран в САЩ, за да се изправи пред обвинения в кор...
Посолство на Украйна с открито писмо до Българска национална телевизия във връзка с репортажа за ескалацията на събитията в Донбас
Публикуваме текста на откритото писмо до Генералния директор на Българската национална телевизия г-жа Вяра АНКОВА във връзка с репорт...
21-годишна украинка елиминира шампионката Серина Уилямс
Американската тенисистка сензационно претърпя поражение от Елина Свитолина с 4-6, 3-6 и от отпадна от олимпийския турнир по тенис в 1/8 ф...