Антимонополният комитет на Украйна реши да глоби Газпром с 3.5 милиарда долара

Антимонополният комитет на Украйна е решил да наложи на руския газов гигант „Газпром“ глоба в размер на 85 млрд. за злоупотреба с монополно положение на пазара на транзита на газ, съобщи председателят на комисията Юрий Терентиев.

Нафтогаз Украйна

Както съобщават редица информационни агенции и онлайн-медии, днес 22 януари Антимонополният комитет на Украйна е решил да наложи на руския газов гигант „Газпром“ глоба в размер на 85 млрд. гривни (около 3.5 млрд. долара) за злоупотреба с монополно положение на пазара на транзита на газ.

„Току-що беше прието решение във връзка със злоупотребите на „Газпром“ като монополен купувач на пазара на транзита на природен газ по магистралните тръбопроводи на територията на Украйна. Сумата, на която възлиза глобата е 85 млрд. гривни.“написа Терентиев в страницата си във Фейсбук.

ГАЗПРОМЩойно прийняте рішення щодо зловживання монопольним становищем на ринку транзиту природного газу магістральними…

Публикувахте от Yuriy Terentyev в 22 януари 2016 г.

Напомняме, че по-рано тази седмица „Газпром“ поиска от „Нафтогаз – Украйна“ да изплати дължимата за третото четиримесечие на 2015 година сума за доставки на природен газ в размер на 2.6 млрд. долара.