Топ факти за лъжите за Украйна – част 3

Американският уеб сайт Examiner.com публикува сборник с най-невероятните лъжи на РФ за Украйна.

Агресивната информационна война, която РФ води чрез своята пропагандна машина, продължава да произвежда дезинформация, за да оправдае намесата в Украйна. Явно лъжлива информация и картинки се разпространяват по всички достъпни начини: като се започне от водещите политици и нечестните росийски средства за масова информация, и се завърши с блогърите, полезните идиоти и ордите платени тролове, които устройват набези в коментарите към статиите за Украйна, разпространяват злоба, ненавист и нагла лъжа.

Предишните части от серията публикации, които разкриват лъжите, можете да видите по следните линкове:

Топ-факти за лъжите за Украйна – част 1
Топ-факти за лъжите за Украйна – част 2

41

РИА Новости (една от най-големите информационни агенции в РФ) е публикувала статия за хуманитарната криза в Украйна, като цитира невероятните заявления на проросийските терористи. Пряк цитат от статията гласи, че уж „славянските опълченци са намерили край Карачун 180 тела на загинали украински бойци от Националната гвардия с разпорени кореми, а малко по-надалеч — още около 300 тела без вътрешни органи. „Тъй като за потвърждаване на това заявление не е имало фотографии с 300 изкормени тела, РИА Новости използва фотография, която всъщност няма никакво отношение към Украйна. В действителност това е била една от множеството фотографии на чудовищните престъпления на РФ по време на войната в Чечения. Фейковите „новини“ за предполагаема реколта от органи в Украйна (често със същата фотография, която няма отношение към това) продължава да се разпространяват по мрежата като горски пожар.

bodies

 

42

Радостната “новина” за още един украински вертолет, който уж бил свален от проросийските терористи/сепаратисти на 22 юни 2014 г. Politicus.ru публикува статия със снимка на това, което уж е останало от гореспоменатия вертолет. Всъщност снимката показва резултата от въздушния сблъсък до село Сармат, окръг Джамнагар на щат Гуджарат в Индия   на 30 август 2012 г.

helicopter

43

Джен Псаки стана една от любимите теми за росийските средства за масова информация. RG.ru публикува статия със заглавие “Джен Псаки е намерила планина в Ростовска област” (бел. на превод. статията вече е свалена от сайта).  Статията съдържа цитати от репортаж на журналиста Мет Ли за украинските бежанци в РФ,  които Псаки уж е индентифицирала като «туристи, които  са отишли да разгледат ростовските планини». Мет Ли бързо опроверга тази информация: „подобен разговор не е имало  и заявленията в статията са неверни„. Въпреки че Ли опровергава информацията в статията, същите заявления са подхванати от Комсомольская правда и други новинарски издания, а някои от тях приписват авторството на неверните цитати на  Асошиейтед Пресс. Lenta.ru се извини на Джен Псаки за препечатването на споменатите неверни заявления. Други издания не поднесоха извинения, а вместо това започнаха да разказват за предишните коментари на Псаки и да поставят под въпрос степента на доверие към нея.

 

Psaki

44

Множество росийски “новинарски” уеб сайтове, блогъри и потребители на социалните мрежи разпространиха фейковата „новина“ за 300 изкормени тела на войници от Националната гвардия на Украйна, които уж били намерени от проросийските терористи/сепаратисти в масови гробове. Снимката, която многократно беше използвана за илюстрация на кървавата фантазия, е била взета от архивите, в които са документирани зверствата на росийските войници в Чечения.

graves

45

Главният разказвач на приказки в РФ – Владимир Путин – яростно отричаше, че росийските войски са участвали в анексирането на Крим. Но след аншлюса Путин си призна, че е излъгал и потвърди, че въоръжените сили на РФ са участвали активно в незаконното анексиране на украинския Крим.

Putin

46

Редица росийски източници са разпространили дезинформация за изгаряне на книги на руски език в Киев на 6 юли 2014 г. Всъщност никой не е изгарял книги. На снимките, които са използвани като потвърждение на тази измислица, е показано унищожаването на нелегално строителство в Киев.

fire

47

Тази снимка на малко момче е била представена като доказателство за раняването на детето в резултат на бомбардировка на гражданското население от украинците. Всъщност фотографията на детето е направена в Сирия.

wonded_boy

 

48

Фотографията на неизбухнала касетна бомба в Донецк се представя като потвърждение, че украинските военни уж използват касетни бомби. Всъщност това е снимка, направена от Асошиейтед Прес. Тази касетна бомба е била използвана от Израел в Ливан през 2006.

bomb

49

Снимката на горящо житно поле се разпространява в Интернет със заявлението, че украинската власт изкуствено създава глад като изгаря посевите в украинския Донбас. Всъщност на снимката е пожар, който неотдавна е вилнял на поле във Вологодска област в РФ.

4field

50

Една шега, публикувана в украинската версия на “The Onion” (UA Review) през 2012 година, е била използвана от росийските СМИ за създаването на невероятната история как в Лвов секат брезите, за да разрушат росийското културно влияние в Украйна.

tree

51

Широко се разпространява снимката на мъртво момиче с надпис “Юлия Изотова” заедно със стихотворения и бележка, че за смъртта на момичето са виновни украинските военни. Всъщност тази снимка е била взета от уеб сайт, създаден в памет на Анастасия Луцишина, убита от сексуален престъпник в РФ през 2013 година.

Nastya

52

Росийският президент Владимир Путин е излъгал пресата в интервю, публикувано от Russia Today (RT). Той е заявил, че „никакви росийски армейски подразделения или военни инструктори в югоизточна Украйна не е имало и няма“.  Съществуват множество доказателства, които доказват активното участие на росийски въоръжени сили в координацията на действията на терористите/сепаратистите в Украйна.

lies

53

Russia Today (RT) неоснователно е заявил, че в Украйна са изпратени 400 американски наемници. В своя безотговорен сюжет журналисти на Russia Today говорят ту за Blackwater, ту за Academi и утвърждават, че техни хора са били изпратени  в Украйна за военна операция. Academi рязко опроверга обвиненията, като подчерта, че заявленията на RT са нагла лъжа и че техните сътрудници не действат на територията на Украйна.  Academi също отбелязва, че дори най-примитивна проверка на фактите и материалите би дала възможност да бъдат отличени Blackwater от Academi.

Academi

 

54

Масово разпространявана снимка на малко момче, което уж е убито от украинските военни, всъщност е фотография от 2010 година, на която е изобразена жертва на религиозен фанатик.

Crimeanboy

55

Росийската обществена телевизия (канал „Россия 24“) активно разпространява скандална лъжа за предполагаемо масово изземване на вътрешни органи от живи хора от украински и чуждестранни лекари. Всъщност този плод на болно въображение се е появил в росийската социална мрежа ВКонтакте и няма нищо общо с реалността.

organs

56

На снимката на момиче, което уж е убито от украински военни в Славянск,  всъщност е изобразено дете, което е загинало в Крим през 2013.

crimiangirl

57

Това не е предполагаем “концентрационен лагер” в Украйна, това е снимка от Босна, направена през 1995 година. Въпреки сензационните заявления на росийските медии и политици, в Украйна няма концентрационни лагери.

camp

58

Това малко момиченце не е жертва на бомбардировките на Донбас от украинската армия. Тя е австралийкаобожава своето кученце и обича да си играе в калта.

Girlwithadog

59

Russia Today излиза с лъжливи изявления, че корпорацията RAND е предложила на Украйна “план”, включващ редица нечовешки, драконови решения, които правителството на Украйна трябва да приеме против собствения си народ. Дори след като корпорацията RAND заявява, че не е разработвала подобен план, Russia Today публикува статия, в която водещият на BlogTalkRadio изказва мнение, че “Ръководството за геноцид” е главният експортен продукт на Америка. Ръководителят на пресслужбата на организацията RAND – Джефри Хайдей – дава коментари на Examiner: “Всъщност RAND не са създавали подобен документ. За всеки, който е запознат с изследванията на RAND, е очевидно, че меморандумът е фалшифициран. Забелязва се, че той е критичен, не е основан на факти и има странно форматиране. Трябва да се отбележи, че RT е изтрил минимум две статии, в които се споменава за лъжливия план.»

plan

60

Снимка на малко момиче, което уж е загинало от бомбардировка на украински военни в Славянск. Изображението масово е било разпространено, дори е било публикувано от журналиста на „Комсомолска правда“ Виктор Баранец. Всъщност на снимката е дете в сирийската болница Алхуррия.

GirlSyria

Автор: Джулия Девис, Лос-Анджелис, www.examiner.com.

 

Продължението следва…

Пасионарните убийци

Предлагаме на вашето внимание статия на известния руски политически и обществен деец Лев Пономарьов, изпълнителен директор на руското движение „За човешки права”, депутат от Националната асамблея на Руската федерация, член на федералния политически съвет на Обединеното демократично движение „Солидарност”. Бил е доверено лице на акад. Андрей Сахаров. Преди пет години той е нападнат и бит пред дома си от неизвестни и до днес лица.

А какво е мислел за случващото се в РФ преди три години, когато настоящият европейски кошмар не е бил дори предполаган, а завръщането на Путин все още предстоеше, можете да видите тук

Lev_Ponomaryov_2011

Никой агресивен политически режим не може да мине без хора, бързо откликващи на призива да се вземе оръжие в ръце. Те са задължителни участници във въоръжените конфликти, където и да се случват такива. Най-голяма опасност тези хора представляват сега, когато в конфликта са въвлечени ядрени държави.

Бих нарекъл хората, готови да проливат кръв,  „пасионарни убийци“ – по аналогия с вече навлязлото в употреба понятие „пасионарна личност”: активен човек, увлечен до обсебване, способен на жертви и дори на саможертва, за да достигне това, което смята за ценно.

Кои са пасионарните убийци?

Стремежът към унищожаване на противника е наследен от първобитните ни предци: инстинктът за насилие е запазен, той и досега подтиква хората към най-лесния начин за разрешаване на конфликтите. Този инстинкт не се проявява у всеки и може да бъде проверен само чрез пряко изпитание. Попадайки в някаква извънредна ситуация, човек неочаквано за себе си може да прояви агресия.

Мотивацията за прилагане на насилието се променя с течение на вековете. Достатъчно е да си припомним преследването на вещиците и магьосниците. Известно още от древността, в средновековна Европа то се превръща в грандиозни процеси.

Дори християнството, което се опита да изкорени самата възможност за убийството на човек от друг човек, през онзи период е оправдавало изгарянето на хората на кладите. Също толкова кървава е била и епохата на кръстоносните походи, когато за светините са тръгвали десетки хиляди християни, убивайки неверниците. По-късно идеологическото оправдание на насилието се е появило в по-младата религия – Исляма, който сега изживява подем. Ние виждаме с какво настървение пасионарните ислямисти убиват неверниците и са готови да загинат сами за вярата.

На какви още идеологеми могат да се опират пасионарните убийци? Най-разпространената е патриотизмът. В съвременния свят той често се явява хранителна среда за проява на инстинкта на насилието. Първата и Втората световни войни са възникнали тъкмо на патриотична основа. И в двата случая чувството за национално унижение и стремежът към реваншизъм са мотивирали агресията. Лидерите са сплотявали нацията, като са убеждавали гражданите, че тях ги унижават и съответно те трябва да отговорят на унижаващите ги. Претенциите, свързани с разширяването на държавните граници, са се възприемали като отстраняване на несправедливостта.

Но ако воюваха само наборниците, въоръжените конфликти не биха били толкова мащабни и биха затихвали. Може да накараш хората да воюват насила, но не задълго и това не би представлявало голяма опасност за човечеството. Обаче властта намира идеолози, „славеи на войната” и им дава в ръцете средствата за масова информация. Изопачавайки самото понятие „патриотизъм“, те насочват естественото чувство за обич към родината в агресивното русло.

В навечерието на Втората световна война в Германия към темата за реваншизма се добавя още едно основание, което действа директно върху подсъзнанието на хората: патриотизмът е започнал да се подхранва с идеята за националното превъзходство. Всичко това се е обединило в една експлозивна смес и европейската страна, дала на света огромни постижения в областта на културата, науката, литературата и изкуството, е позволила на пасионарните убийци да я оглавят.

Сега сме свидетели на това как в Русия „славеите на войната”, самите те неспособни на лични жертви, овладяват съзнанието на масите. Те получиха възможност да разпалват страстите чрез федералните телевизионни канали. И ние виждаме, как се събужда агресия в обикновените граждани. Мнозина са готови да убиват само на думи, а някои вече воюват за „патриотичната идея” за спасяване на Руския свят. Това е болест, болест на нацията и на народа. И ако Русия не бъде спряна навреме, тя може да стане източник на заплаха за целия свят. Вече е изградено и „рационалното” основание за военната агресия: обиждат нашата страна, тя има врагове – САЩ и Европа, които не се съобразяват с величието на Русия, а тя има собствен, особен път.

Западните държави са объркани. Помнейки, че две световни войни са възникнали на територията на Европа, те в продължение на половин век най-старателно са разработвали механизъм за предотвратяване на третата катастрофа. Бяха подписани множество договори за ненарушимостта на границите. Всички разбират, че именно това е фундаментът за съхраняването на мира. Русия с лекота разруши този фундамент, нахлувайки в Украйна. Това е едно директно предизвикателството към света. Европейците не знаят какво да му противопоставят. Опитът на двете световни войни показва, че няма начин агресорът да се спре отвън.

Войната на Русия с Украйна не е обявена, но на украинска територия от Русия се доставя всичко необходимо за бойните действия – въоръжението, обезпечаването на тила. Против украинците воюват не само доброволци от Русия (което само по себе си вече е предизвикателство), но и наемни войници и дори редовна армия. Загиналите от двете страни и жертвите сред мирното население вече се броят с хиляди.

Какво да направи западният свят? Да отговори твърдо, като въведе войски на НАТО в Украйна, за да предотврати опасния развой на събитията? Или обратното, да отстъпи на Русия, отчитайки факта, че политическият режим на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска републики някак се е сформирал и междувременно да съдействат на украинската власт да започне преговори с ръководството на тези републики? Има основание да се предположи, че вече е избран втория път – преговорите в Минск дават надежда за това. Но нестабилността на постигнатите споразумения е очевидна, още повече, че ръководството на самопровъзгласилите се републики, което е само марионетка на руските власти, заявява за своята неготовност изцяло да следва курса, договорен на преговорите в Минск.

Излиза, че руската агресия може да се спре само отвътре, в самата Русия. Но ние виждаме до какво е довела народа ни бясната пропаганда: повечето от руснаците поддържат необявената война с Украйна. Според мен изходът е само един: позовавайки се на световния опит, да се обясни на населението и на самата власт, че режимът няма да издържи на натоварването на наложената от самата Русия борба срещу целия свят. Нашата страна или ще загуби икономически и режимът ще рухне в резултат на остър граждански конфликт, или ще доведе до катастрофа целия свят. Би било добре нашата власт да отговори на един простичък въпрос: нима целта ѝ е световна война, в която да загинат всички?! Мисля, че в действителност управляващият елит се стреми към съвсем друго нещо – да запази властта си в страната.

Задачата, която днес стои пред цялото руско общество, е предотвратяването на най-катастрофалния развой на събитията. И за това има два начина: или съществуващия режим да бъде заставен да промени политиката, или да бъде сменен самия режим.

Ако властта иска да запази страната, тя трябва незабавно да прекрати тази опасна игра. Да премахне „славеите на войната” от екраните на руската телевизия и да предостави пряка възможност да се изразява различна гледна точка за събитията. А най-важното е да върне войниците и военната техника в Русия и да даде на Украйна възможност да контролира своите граници с помощта на международни наблюдатели.

Оригиналът : http://www.novayagazeta.ru/columns/65486.html

Българският обичай „Сурва“ в украинския град Николаев

Девойки в български носии

Българската общност в Николаев пази и почита българските народни традиции.

На 10 януари в културния дом на микрорайон Терновка българите отбелязаха началото на новата година с представянето на българския обичай „Сурва“. На празника дойдоха представители на българската общност, бяха поканени и много гости.

На прага девойки с национални носии посрещаха гостите с пита и сурвачки.

„Сурва е български празник, по време на който се пеят сурвакарски песни, децата обикалят с дрянови клонки – сурвачки и сурвакат, удрят с тези клонки за късмет, здраве, щастие и пари. Готвят се определени ястия.

Днес определени блюда ще бъдат представени, ще има парад на българската кухня, всичко ще може да се опита. Такъв празник провеждаме за втори път и смятаме да стане постоянно събитие.

Ще има и концерт, имаме български групи, танци, хор. За съжаление, във връзка с неблагоприятните метеорологични условия, не успяха да дойдат българи от Херсон, Кировоград, Первомайск, Одеса, а отделно трябваше да има и техни номера. Затова пък ще посрещнем българския консул в Одеса – господин Горчивкин“ – съобщи Наталия, заместник-директор на музея на българската култура.

Сурвя в Николаево

Празникът започна с българска народна песен. След това мероприятието беше благословено от настоятеля на храма „Успение на Пресвета Богородица“, протоиерей Валерий, който беше дошъл с двамата си по-малки братя.

„Днес е празничен ден и аз сърдечно ви поздравявам със светлия празник Рождество Христово. Желая Божие благословение на всички, които прославят святото име на Исус и вярват в Бога. На всички ви желая милост Божия“ – каза отец Валерий.

Сурвя в НиколаевоБратята изпълниха коледарски песни.

След това за гостите имаше народни песни и танци, които ги запознаха с българския език и култура.

После думата бе дадена на председателя на районната администрация на Централния район на гр. Николаев В. Рижик, който пожела разцвет на Терновка, щастие и мир на нейните жители.

Султан Мурат Каймаразов поздрави гостите с празника и почете с медал човека с огромен принос за възраждането на българските традиции – Анатолий Волчо.

„Прекрасно е да виждаме, че новото поколение запазва етническата култура. Николаевският край е едно многонационално семейство. Ние винаги носим със себе си своя край, който ни храни и пои. Днес е велик празник за народа и света. Съветът на националните дружества от Николаевска област прави много за това да има мир, в който има частичка от всеки от вас. Ние награждаваме най-добрите си представители, които съхраняват етническите традиции. Донесъл съм медал „Шевченко“. Анатолий Волчо съвсем отскоро се занимава с въпроса за българската култура, но той е заслужил този медал.

v-nikolaeve

 

Анатолий Волчо благодари за медала на български език.

Сурва в НиколаевУченици от общообразователно училище №16 представиха в театрализирана форма българските традиции и как българите празнуват „Сурва“.

v-nikolaeve1

 

Сурва в НиколаевМариана Михайлова Хлибова, която работи в централната библиотека в Терновка, разказа как българите се подготвят за празника „Сурва“ и как правилно се изработват сурвачките.

Главният организатор на мероприятието Анатолий Волчо награди с благодарствени писма жителите на Терновка, помогнали за организирането на празника:

  • Началника на  териториалното управление на микрорайон Терновка В.Д. Груз;
  • Директорката на фирма «Златен клас» Надежда Валериевна Иванова, която помага на музея, реставрирала е кладенеца и редовно подпомага Терновка и нейните жители;
  • Директора на училището по изкуствата;
  • Директорката на библиотеката  г-жа М.М. Хлибова и др.

„Благодаря ви, че обичате и не забравяте народните си корени. Който не помни своето минало, няма бъдеще. Огромна благодарност и поклон. Благодарни сме за оценката на нашата работа – това означава, че не работим напразно“ – каза Анатолий Волчо.

Сурва в Николаев

 

Заместник-председателят на Централния район Владимир Власенко връчи на културния център грамота за възраждането на българските традиции и култура.

Сурва в НиколаевСлед концерта на всички присъстващи имаха възможност да опитат български национални ястия и да научат как се приготвят.

Кореспондент на Nikolaev-Сity говори с директора на фирмата „Златен клас“ Надежда Иванова, която посети днешния празник.

Какви са впечатленията ви от концерта?

-Винаги е приятно, когато се тачат традициите в нашата българска общност тук. Терновка е една малка България, която тачи много своята култура и своята история. Имаме музей, а тази година ще открием изложба на българската култура. Приятно е, когато българите организират и такива празници наред с всички другите празници, не забравят своите традиции и ги предават на децата си.

Вие подарихте ли им нещо?

– Тъй като поддържам тясно сътрудничество с българската общност във връзка с музея, възстановяването на историческия кладенец и много други неща, аз участвах финансово в организирането на този празник, за да могат да бъдат закупени продуктите, с които беше представена българската кухня.

Снимки: nikolaev-city.net

 

Киев няма да дава пари на Донбас

Арсений Яценюк, премиер министър на Украйна
Арсений Яценюк, премиер министър на Украйна

Кабинетът на министрите на Украйна е блокирал социалните плащания за хората, които живеят на териториите от Донецка и Луганска област, контролирани от екстремистите от самопровъзгласените републики. Това е заявил премиер министърът на Украйна Арсений Яценюк на заседание на правителството, съобщава сайтът РБК-Украина.

Според него, ако днес се плащат социалните помощи на териториите, които се контролират от сепаратистите, това означава да се финансират терористите.

„Ще ги откраднат руските бандити и това не е нищо друго, освен пряка подкрепа за руския тероризъм. Искам да напомня, че в съответствие с така наречените Мински споразумения, те трябваше да се махнат от тези територии. Русия трябваше да прекрати поддръжката на терористите и трябваше да бъде възстановен контролът на съответните територии. Изпълнете споразуменията, очистете територията от тази зараза, която вие сте донесли там и не правете хората заложници на своите имперски амбиции, защото хората страдат“ – е заявил Яценюк.

Премиерът е подчертал, че всички пенсии, социални плащания и обезщетения продължават да се начисляват на всеки гражданин на Украйна.

„Когато се махнат всички руски терористи от Донецк и Луганск, когато си върнем контрола над тези територии, то незабавно ще изплатим персонално на всеки човек това социално обезщетение, на което той има право“ – казва премиер министърът на Украйна.

Русия прехвърли към украинска територия три ракетни комплекса

В граничещата с Украйна Ростовска област е регистрирано преминаване на три ракетни комплекса в посока към границата с Украйна.  

За това пише ръководителят на групата „Информационна съпротива“ Дмитро Тимчук.

Според неговите данни „в района на населеното място Петровка в Матвеево-Кургански район, Ростовска област, на разстояние по-малко от 5 км от държавната граница на Украйна, са регистрирани три ракетни комлекса (типът на комплексите се уточнява). Позициите на ракетните комплекси се охраняват“.

Освен това, Дмитро Тимчук съобщава, че в района на град Новоазовск е регистрирано прехвърляне от територията на РФ на групи руски казаци. „Навсякъде в този район руските казаци сменят местните бунтовници на блок-постовете” – пише той.