Savchenko14

Адвокатите на Надежда Савченко: тя ни обеща, че ще прекрати гладната стачка, ако започне да губи контрол върху тялото си

Sav25022Държаната под стража в специално отделение на следствения изолатор „Матроска тишина“ Надежда Савченко продължава своята протестна гладна стачка вече повече от 80 дни.

И въпреки бързо влошаващото се здравословно състояние (немските лекари, които са я преглеждали, са стигнали до заключението, че скоро вътрешните й органи ще започнат да отказват) няма намерение да я прекратява. Савченко настоява руските власти да заменят мярката за неотклонение „задържане под стража“ с всяка друга, която не е свързана с лишаване от свобода. 

Какво е състоянието на Надежда Савченко в момента, какви са нагласите и очакванията й,  защо отказват да я пуснат поне под домашен арест – по тези въпроси руското издание „Новая газета“ разговаря с един от адвокатите й  – Иля Новиков.

Novikov
Иля Новиков

— Има ли някакви новини за здравето на вашата подзащитна?

— Най-накрая получихме отговорите на руското Министерство на правосъдието на въпросите на Европейския съд, който разгледа нашата жалба на 10 февруари. Отговорите на руските власти са на две страници: здравословното състояние на Савченко е „удовлетворително“ плюс копие на цялата история на заболяването. По-нова информация – точна и обективна – няма.

За сметка на това ние, адвокатите, разполагаме с информация от самата Надежда. Както ми разказа тя в понеделник, през почивните дни са й давали усилено някакви химически препарати. Какви са тези лекарства — не знаем нито тя, нито аз. Ние многократно сме молили да ни съобщават с какво я лекуват. Не ни съобщават. След тези химически препарати в понеделник цял ден е повръщала жлъчка. Тя има проблеми с жлъчния мехур, което не веднъж са казвали даже лекарите… Започват проблеми с бъбреците. Иначе се чувства сравнително добре. Във всеки случай, може да седи и да стои.

— Може ли да се твърди, че състоянието на Савченко е под контрола на чуждестранни лекари – нали вече я посещаваха  германски специалисти?

— Засега бяха само веднъж. Надявам се, че ще идват още. И със сигурност ще има още прегледи. Но началството от ФСИН /Федерална служба за изпълнение на наказанията – б. пр./ е толкова притеснено да не стане нещо с нея, че мисля, че това е дори по-добре от всякакъв контрол на германските лекари. Във ФСИН наистина се страхуват и наистина са наплашени. Напомпали са ги с някакви указания – нямам представа от кой точно етаж на властта – но наистина се усеща, че я следят много внимателно и се отнасят грижливо.

— Тя няма ли намерение да прекрати гладната стачка? Нали германските лекари твърдят, че постепенно ще започнат да отказват вътрешните й органи. Говорихте ли с нея за това?

— Вижте, аз като адвокат трябва да изпълнявам възможно най-добре това, което иска от мен моят клиент. Насаме с нея мога да говоря за какво ли не, да я моля да прекрати гладната стачка, да изтъквам какви ли не доводи… Но тъй като нейната позиция е не да прекратява гладната стачка, а напротив – да се държи докрай, то аз трябва да уважаваме тази позиция. И я уважавам. И не мога да критикувам и да говоря по друг начин.

Ако говорим за прогнози, разбира се, иска ми се да вярвам, че тази история ще завърши оптимистично и Русия най-накрая ще се съгласи на компромис. В хода на наказателното дело ние като адвокати продължаваме да правим това, което трябва – подаваме молби, пишем жалби, обявяваме позицията на Надежда… А нататък – ще видим.

— Как е настроена тя?

— Изобщо не е потисната. Тя е съсредоточена и концентрирана. Трябва да е ясно какъв човек е. Не знам до каква степен нашите следователи трябва да ги е изоставил късметът, че да им се падне такъв обвиняем. Всеки друг на нейно място вече отдавна щеше да се е пречупил. Тя не се пречупва и изобщо не прилича на човек, на който това може да му се случи.

— Като адвокат и като човек вие лично как си обяснявате това инатене на властите – защо не искат да променят мярката за неотклонение: под залог, домашен арест, подписка? След толкова много трагични случаи. Какво искат?

— Нищо не искат. В Следствения комитет вече им е писнало от тази история и не знаят как да се измъкнат от нея. Една такава полумярка като промяна на мярката за неотклонение за тях не носи никакви плюсове. Излиза, че ще трябва да признаят, че са сгрешили и напълно да прекратят делото. А те нямат готовност за това. Те изобщо не обичат да си признават грешките.

Или ще трябва да се преструват, че всичко това може да продължава безкрайно, както се случва в момента. „Да минат още три месеца, пък тогава може нещо и да се случи.“ А ако се случи нещо лошо, те, както изглежда, смятат, че това ще бъде проблем на ФСИН, а не на Следствения комитет. От гледна точка на следователя, това, разбира се, е правилно решение – да не поема отговорността.

Следовател, който работи така по инерция – на всеки три месеца гарантирано удължава срока на ареста на обвиняемия – не рискува нищо. Той си има началство, чиито инструкции изпълнява. Затова никакви специални мотиви, никаква специална логика не се крият зад това. Това е просто една от проявите на една безкрайна глухота. И десетки хиляди хора, не само Надежда, са в ареста в тази атмосфера на глухота.

Savchenko14
Reuters

Адвокат Новиков съобщава и още подробности за посещението си при Надежда Савченко:

На новината, че вече носи званието „Герой на Украйна„, реагира много сдържано. Не смята, че това е една напълно заслужена награда и мисли, че в по-голяма степен това награждаване е резултат от злобното инатене на руските власти, отколкото от направеното от нея. Опитвахме се да я убедим в противното, но тя не искаше да го обсъжда.

Макар че всеки път й носим ваши писма и й съобщаваме новините, в затвора тя все пак трудно може да разбере какво влияние има нейната история върху хората и какво означава тя за тях. Тя и до днес се възприема по-скоро като младши офицер, попаднал в плен, отколкото като един истински символ на борбата, в който вече се е превърнала.

На този етап отказва да прекрати гладната стачка. Утре й предстои съдебно заседание и днес лекарите са я убедили да изяде едно бурканче бебешка храна, защото все още не могат да й дупчат вените за системи, а от лекарите зависи дали да подпишат разрешението да бъде доставена в съда. След това пак е повръщала.

Но ни обеща, че ако ние видим, че губи контрол върху тялото си, ще ни послуша и ще прекрати гладната стачка. Но не сега и не през следващите две седмици.

Много благодари на всички, участвали в акциите на 1 март.

Утре предстои съд в 12:30 ч. басманно време /в московския районен съд „Басманний“ – б. ред./. Зала 28, съдия Левашова, обсъждаме защо Следственият комитет не вярва, че Надежда е делегат на ПАСЕ.

 

03.03.2015
fakty.ictv.ua

„Благодаря на хората, които са излезли на 1.03.2015 г. на акцията за солидарност и справедливост, срещу една престъпна смърт!! С вас съм! Аз няма да умра, преди да срутим заедно с вас стените на този кървав затвор на народите, наречен Кремъл! С уважение и благодарност Надежда Савченко 03.03.2015 г.“

 

Polozov
Николай Полозов

Друг от адвокатите на Савченко – Николай Полозов – сподели в своя Twitter:

„Имам чувството, че ФСИН иска да държи Савченко до последно, а след това да я изпрати да умира в обикновена болница – да не излезе, че е умряла при тях – отбелязва адвокатът и добавя: – Напомням, че следствието има право самостоятелно да променя мярката за неотклонение по собствена инициатива. За това не е необходим съд.“