Най-известната в света украинска мелодия

Вероятно и в България всички поне веднъж в живота си са чували тази украинска мелодия, чието оригинално название е “Шчедрик” (укр. „Щедрик“) и която е най-известната украинска мелодия в света.

На Запад украинският „Шчедрик“ отдавна е станал част от коледната култура. Песента, известна там като „Carols of the Bells“, може да се чуе в различни филми („Сам вкъщи“), както и по улиците и в магазините по време на коледните празници.

„Шчедрик“ е украинска народна песен, обработена в началото на 20 век от известния украински композитор Микола Леонтович. За пръв път тази обработена версия е изпълнена от хора на Киевския университет през 1916 година.

Мелодията попада отвъд океана през 20-те години на миналия век. А през 1936 г. Питър Вилхоуский, който работи за радио NBC, пише английския текст за “Шчедрик” и оттогава украинската мелодия става известна в западния свят като „Carols of the Bells“.

Днес съществуват безброй инструментални и текстови вариации на тема “Шчедрик”. Предлагаме ви да им се насладите.

http://www.youtube.com/watch?v=PmycgoBECgk

Яшин: Докладът на Немцов „Путин. Война“ ще бъде публикуван

Радио Свобода, http://www.radiosvoboda.org/
Митинг в памет на Борис Немцов

Руският опозиционер Иля Яшин обеща, че докладът за конфликта в Донбас „Путин. Война“, над който работи Борис Немцов непосредствено преди смъртта си, ще бъде публикуван.

Това заяви съратникът на Немцов в ефира на радио Свобода.

В нощта на убийството на Немцов от жилището му в Моска следователи изземат компютъра, който вероятно е съдържал единствения екземпляр на доклада.

Според думите на Яшин, информацията, която е събирал Немцов, в това число показанията на родителите на загиналите в Украйна руски войници, е защитена и ще бъде публикувана.

Напомняме, че един от лидерите на руската опозиция Борис Немцов бе убит късно през нощта на 27 февруари в центъра на Москва. На 1 март в Москва и други големи градове в страната се състояха траурни шествия в памет на Борис Немцов. На 3 март, в деня на погребението на Немцов, хиляди московчани се стекоха да му отдадат последна почит.

Руските следователи твърдят, че работят по няколко версии за смъртта на Немцов: политическа провокация, отмъщение на екстремисти, “украинска следа”, лична вражда.

 

radiosvoboda.org

Украйна стана европейски шампион по футбол за глухи, като победи Русия със 7:5

 Автор: Васил Жукивский, Украински вести

Финалът се проведе на 20 ноември в София, зала „Арена-Армеец“. С мощна подкрепа на диаспората и българските запалянковци, а също така с помощта на пристаналите към тях шведи и англичани украинците добре започнаха и удържаха инициативата почти до края на мача. Но през последните минути малко се поотпуснаха. Добре че „Слава Україні!“, „Героям слава“, „Україна понад усе!“ ги върна на „фронтовата линия“ и след финалната свирка на таблото се запази 7:5, въпреки че можеше да бъде и 7:2.
Най-добрият сред украинските футболисти беше Олександр Кара, който направи „хек-трик“. След края на мача „збирна“ на Украйна ликуваше заедно с диаспората, която носеше 12-метровото родно знаме. Логистичната подкрепа на отбора оказа и украинското посолство начело с посланика Микола Балтажи.
Пред „УБВести“ лидерът на украинците в България Олена Коцева, която водеше нашата агитка, сподели, че много се радва на успеха на националите ни в София. „Ей така трябва да ги бием руските ни „приятели“ навсякъде, където сварим!“
Европейското първенството по футбол за глухи започна в зала „Арена-Армеец“ на 19 ноември. Отборите бяха разпределени в 4 групи:
Група А – България, Италия, Белгия и Франция;
Група B – Русия, Холандия, Полша и Хърватия;
Група C – Украйна, Дания, Беларус и Унгария;
Група D – Турция, Швейцария, Израел и Молдова.
Националният тим на България не се представи добре и зае чак 10-то място.

Снимки: Сайт на посолството на Украйна  в България

Украйна е европейски шампион по футзал за глухи - София, 29 ноември 2014.
Украйна е европейски шампион по футзал за глухи – София, 29 ноември 2014
Без такава мощна подкрепа на диаспората, българите, шведите и англичаните надали Украйна щеше да бие руснаците
Без такава мощна подкрепа на диаспората, българите, шведите и англичаните надали Украйна щеше да бие руснаците

Посолство на Украйна с открито писмо до Българска национална телевизия във връзка с репортажа за ескалацията на събитията в Донбас

Публикуваме текста на откритото писмо до Генералния директор на Българската национална телевизия г-жа Вяра АНКОВА във връзка с репортажа за ескалацията на събитията в Донбас от 1 февруари 2017, публикувано на фейсбук страницата на посолството вчера на украински и български език.

Уважаема госпожо Анкова,
Оценявайки положително сътрудничеството между Посолството и Българската национална телевизия, която безспорно е авторитетен и влиятелен фактор в информационното пространство на България, принуден съм да се обърна към Вас във връзка с репортажа за ескалацията на ситуацията в Донбас (вечерната емисия на „По света у нас“ от 1 февруари).

Не може да не предизвика възмущение фактът, че моят коментар за събитията в източната част на Украйна, които избухнаха в нощта срещу 29-ти януари в резултат на настъпление на обединените сили на руските редовни войски и незаконните въоръжени групировки срещу позиции на въоръжените сили на Украйна в района на град Авдиивка, бе фрагментиран по такъв начин, че не позволи на зрителите да получат представа за реалната картина на ситуацията. Възмутително е и това, че в същото време в ефира, по достатъчно странен начин се намери място за представител на терористична организация, обявен като „заместник-министър на отбраната на Донецка народна република“ (но без кавички, както и на уебсайта), който ретранслира позицията на руските си суфльори. Разглеждам този случай като опит да се легитимират престъпните терористично-окупационни власти в Донбас, които са марионетки на Кремъл.
Днес целият свят вижда как с финансова и военна подкрепа на Русия, боевиките, убивайки украинските граждани, извършват военни престъпления на украинска земя и от самото начало прехвърлят отговорност на Въоръжените сили на Украйна. А поредния шквал на инициирана от Русия широкомащабна и цинична пропагандна кампания, която открито манипулира съзнанието на хората, е насочена на оправдание на руската военната агресия и престъпления срещу украинския народ.

Тъжно е да се отбележи, че Вашите колеги всъщност пренебрегнаха обръщението на Посолството, адресирано веднага след първото излъчване на материала. В резултат на което репортажът без промяна беше повторен във вечерните новини в 20.00 ч. Следователно има основание да се твърди, че уважаваната телевизия БНТ отново беше използвана като инструмент за антиукраинската пропаганда.

Смятам, че свободата на словото, като един от основните принципи на демократичното общество не може да е постигната за сметка на нарушаване на законното право на гражданите за получаване обективна, а не изкривена информация.

Предоставянето на ефирно време на представителите на незаконните власти на Донбас от страна на държавната телевизия на Република България също така противоречи на официалната позиция на Българската държава относно подкрепата на териториалната цялост на Украйна, фиксирана в резолюцията на Общото събрание на ООН „Териториалната цялост на Украйна“ от 27 март 2014 г., редица други международни документи и решения, както и на двустранно равнище. 

Освен това бих искал да подчертая, че Върховната Рада на Украйна през февруари 2015 г. призна самопровъзгласилите се републики в източната част на Украйна за терористични организации. Обаче, признаването на така наречените ДНР/ЛНР за терористични организации от Съвета за сигурност на ООН се блокира от Русия, която нарича терористи „опълченци“, които уж защитават интересите на хората в Донбас. Истината е, че те защитават само интересите на Руската федерация, а украинските граждани нямат нужда от такава „защита“.

Също така бих помолил да се обърне внимание на следните важни въпроси:

  • през октомври 2016 г. Парламентската Асамблея на Съвете на Европа прие резолюция „Политическите последици от руската агресия в Украйна“;
  • на 21 декември 2016 г. неправителствена организация «Bellingcat» публикува доклад, в който ясно се подчертава наличието на реален въоръжен конфликт в Източна Украйна като потвърди артелерийски обстрели на територията на Донбас от територията на Русия през лятото на 2014 година;
  • като международен конфликт с Русия са квалифицирани събитията в Източна Украйна и от прокуратура на Международния наказателен съд, където през март ще започне процедура по разглеждане на иска на Украйна срещу Русия. Не случайно Русия се изтегли от Римския статут на Международния наказателен съд;
  • Съд на Европейския съюз в Люксембург през януари тази година призна легитимността на санкциите срещу руски производител на зенитно-ракетни комплекси „Алмаз-Антей“. Също така, в заключението на съдиите става въпрос за това, че „Алмаз-Антей“ с посредничеството на руските власти е снабдявал окупираните територии на Донбас със своята продукция и по този начин беше нарушена териториалната цялост на друга държава.

Доказателствата за реалната въоръжена агресия на Русия срещу суверенната Украинска държава са повече от достатъчно, а българските граждани заслужават да получат обективна информация. Уверен съм, че ръководен от Вас Управителен Съвет ще направи съответните изводи за недопускане на подобни неприятни ситуации в бъдеще.

От своя страна, Посолството е готово да помага за по-нататъшното сътрудничество на БНТ с медийни партньори в Украйна, с цел получаване на информация от първоизточници, включително и коментарите на политици, журналисти, експерти и обикновени граждани за реалната ситуация в страната ми.

С уважение, 
Посланик 
Микола Балтажи

Свой сред чужди, чужд сред свои или номинация за наградите „Дарвин“

Преподавателят по приложна математика в Кримския федерален университет (КФУ) Валерий Подъячий, борил се за присъединяването на Крим към Русия и получил присъда за това от украински съд, все пак е практикувал любимата си професия, докато Крим все още не беше анексиран от Русия. Във вече руския Крим, в навечерието на 2016 година, е изгонен от работа за това, че е осъждан.

Валерий Подъячий пред входа на ЖП-гарата в Симферопол. Снимка: Иван Жилин/«Новая  газета»
Валерий Подъячий пред входа на ЖП-гарата в Симферопол.

На жителите на Крим Валерий Подъячий е известен отдавна. Още през 2007 година той създава движението „Севастопол – Крим – Русия“, което провъзгласява за своя цел присъединението на Кримския полуостров към РФ.

„Членски книжки нямахме и не мога да кажа точния брой на активистите на движението, но имахме клонове във всичките осем по-големи града в Крим: Симферопол, Севастопол, Керч, Феодосия, Саки, Евпатория, Бахчисарай и Ялта.“ – разказва Подъячий. „Навсякъде организирахме акции. Най-голямата, според мен, беше тази в Севастопол, през 2007 година, когато нашия поддръжник, адмиралът от ВМС на СССР Алексей Усолцев спусна бяло знаме над входа на Щаба на ВМС на Украйна. По такъв начин символично „разиграхме“ капитулацията на украинските войски и настояхме за извеждането им от Крим.“ – продължава разказа си преподавателят по математика.

Така нареченият „фронт“ не се ограничава само с улични акции, активистите на движението се опитват да реализират целта си и по съдебен път.

Киев изтърпява провокациите на „фронта“ цели четири години. Последната капка е прес-съобщение на движението от януари 2011 година, в което се казва: „За да бъдат предотвратени драматичните за жителите на полуострова събития, кримският парламент е длъжен <…> да обяви полуострова за територия под юрисдикцията на РФ и да задължи всички местни органи на властта в Крим и другите подведомствени учреждения да поставят на сградите си държавния флаг на Русия.“

СБУ еднозначно определя това като призив за нарушаване на териториалната цялостност на Украйна – част 2, чл. 110 от НК и Валерий Подъячий и неговият съратник Семьон Клюев са задържани. А на 28 февруари същата година симферополският апелационен съд ги осъжда на 3 години лишаване от свобода условно, с 1 година изпитателен срок.

В затвора двамата не престояват нито ден.

„След произнасянето на присъдата, се завърнах към преподавателската си работа, работех в Кримския филиал на Европейския университет.“ – продължава Подъячий, потвърждавайки с това факта, че дори и с присъда за сепаратизъм, украинските власти му позволяват да преподава в Украйна.

На естествено възникналия въпрос какво все пак не го е устройвало и защо е искал Крим да се отдели, отговаря: „На първо място, това е езиковият въпрос. Цялата документация трябваше да се води на украински език: университетските документи, съдебните актове, даже свидетелствата от ГРАО. Втората причина, това са евроатлантическите стремления на Украйна – по този път страната върви отдавна, това е ясно определен вектор, но за Крим е неподходящ – ментално ние сме част от Русия.“

Разказа си Подъячий завършва така: „Безработен съм само от седмица. До 31 декември 2015 година работех като старши преподавател в Академията по биоресурси и използване на природата към КФУ – преподавах приложна математика. Че ще бъда уволнен разбрах още през ноември, когато във ВУЗ-а решиха да се проведе конкурс за преназначаване. Всички кандидати трябваше да представят свидетелства за съдимост. Аз съм осъждан, а в справката, която МВР на РФ ми издаде беше вписано, че решения на украинските съдилища, произнесени до 18.03.2014 г. остават в сила, съгласно ФЗ N91. Това означава, че си оставам сепаратист.
Междувременно, докато чакам се реши моя проблем, бих могъл да поработя и като портиер.“

Източник: „Новая газета“