4 опита за превземане на летището в Донецк за едно денонощие

Donetsk_airportЗа едно денонощие руските военни заедно с бунтовниците са се опитали 4 пъти да превземат летище „Донецк“. В 6 часа утринта е започнало масирано настъпление срещу позициите на украинските армейски части, базирани на донецкото летище.

През изминалото денонощие са регистрирани над 30 изстрела от страна на бунтовниците по позициите на украинските войски. Стрелбата се е извършвала от танкове, миномети и артилерийски оръдия, реактивни системи за залпов огън и леко стрелково оръжие.

За това съобщава ръководителят на Центъра за военни и политически изследвания Дмитро Тимчук. „4 пъти руско-терористичните войски се опитаха да превземат летище „Донецк“. Всички атаки бяха отбити, противникът понесе съществени загуби“ – пише той.

Според изчисленията на руски активисти в Донбас вече са загинали над 3 500 военнослужещи от РФ

Освен официално обявените 2 000 руски военнослужещи, загинали в хода на военните действия в югоизточна Украйна, на територията на Донбас са загубили живота си още около 1 530 войника. За това съобщава руският политик и правозащитник, основателката на групата „Груз-200“, Елена Василиева, посочвайки, че това са само данните, които са потвърдени от различни източници .
груз200
Освен официално обявените 2 000 руски военнослужещи, загинали в хода на военните действия в източна Украйна, на територията на Донбас са загубили живота си още около 1 530 войника.
За това на своята страница във Facebook съобщава руският политик и правозащитник, основателката на групата „Товар – 200“ („Груз – 200“):
„Да преброим „товар 200“ след обявяването на двете хиляди загинали: 300 убити в Победа, 47 разстреляни при излизането от Иловайск, 120 загинали бойци в Снежное, 70 загинали псковски десантника (10 останали живи), 60 заклани от батальон „Кавказ“ – това е цял артилерийски дивизион, 59 тела в общ гроб под Новоазовск, около 40 тела, захвърлени в мина. Всичко: 926 загинали… В мина в Краснокаменск са изхвърлени почти 600 тела“ – с горест съобщава Елена Василиева. Тя посочва, че това са само данните, които са потвърдени от различни източници.
„А колко още ранени не са докарани и не са спасени?! Майки и съпруги! В тази цифра може да е вашият син, мъж. Стига вече мълчание!“ – призовава Василиева.

Да припомним, че на 3.09. Елена Василиева съобщи последната статистика за загубите, които са претърпели руските войски по време на бойните действия в Украйна. „Ако се съди по това, което съобщават хората, излиза, че са повече от 2 000 души само през август“ – пише Василиева.
На 5.09. „Първи канал“ призна за гибелта на руски войници в Донбас. Руският премиер Дмитрий Медведев е предал на военните шест подвижни пещи за кремиране.

Източник: http://svoeradio.com

Оксана Забужко: Не съм се надявала в страната ми да се намерят толкова много праведници

Едно интервю с известната украинска писателка за настоящето и бъдещето на Украйна

Оксана Забужко1Писателите и философите по-добре от останалите умеят да надникнат в бъдещето. Без да владеят прийомите на социологията, те по-добре от всеки изследовател могат да разберат настроенията на обществото. Може би защото не се отдалечават много от понякога спокойната, понякога кипяща, понякога страдаща общност с име „народ“.

 Успяхме да поговорим с Оксана Забужко за изминалата година и за бъдещето на Украйна.

Оксана, какво е бъдещето на нашата страна?

– Нашето бъдеще… Нали знаете как се пее в песента: „Жестоки години минават в борба за страната свободна, след тях идват други, изпълнени също с несгоди“. Не мога да предрека, че всичко ще мине гладко и бързо и ще победим. Ние тъкмо навлязохме в период на турбулентност и не трябва да се приспиваме с надеждата за една близка стабилност.

Демонтажът на Русия едва започна. Русия претърпя неуспех през първата фаза, но сериозната криза предстои през 2015 г. Отдавна казвам, че до 2020 г. картата на света ще изглежда съвсем различно. Окончателният демонтаж на СССР тепърва предстои, но досега той беше забавян изкуствено чрез деликатно преплитане на интересите на някакви невидими сили.

Предстои ни да станем свидетели на грандиозна историческа драма – завършек на един 100-годишен или дори 500-годишен цикъл. Но докато това не стане, е инфантилно да твърдим, че всичко ще бъде наред, и да се настройваме да празнуваме.

Ние всички трябва да осъзнаем, че тази война – като цяло война на цивилизации – едва сега започва. И ако познаваме историята през последните 100 години, можем да се радваме, че всичко протича по най-милосърдния сценарий в сравнение с това, което би могло да бъде.

Оксана Забужко2

 

Засега устояхме. Спечелихме първия рунд, но ще има и следващ. Всъщност ние дори не си представяме мащабите на гнилото и подло проникване на руското в украинските мозъци, портфейли, пазари, икономика. Това е едно многогодишно загнояване и когато тази гной започне да изтича, мнозина от нас ги очаква прозрение. Ако просто я спрем, ако затворим раната, за да не изтича гнойта – това означава да консервираме проблема за няколко поколения напред.

Тази ресурсна империя е нежизнеспособна, тя не подлежи на реформиране. Нефтът и газът никога не са имали такава ценност и всичко, за което им стигна акълът, е да купуват политици в различни страни и да превърнат страната си в развалина. И в този стил да донесат разруха и на нас. Това е случай, в който цяла една страна има нужда от психиатър.

Нека да разберем това и да осъзнаем цялата сериозност и отговорност. Трябва да престанем да бъдем донор на Русия.

– С какви думи бихте описали изминаващата година?

 – Тази година беше за нас година на огромни и страшни изпитания, на едно голямо рестартиране. Преломна година. Година на равносметки, на преоценки, на огромна и тежка работа… Чиста година.

Въпросът не е само в сюжета – как съм спасявала родината, какви книги съм издала – това е сюжет за мемоари. Имам чувството, че стана някаква корекция на мащаба на целия живот. От ретроспективна гледна точка целият ми живот е протичал така, сякаш съдбата ме е подготвяла за това изпитание.

Оксана Забужко4

 

– Веднага ли разбрахте в какво ще прерасне Майданът?

– На 30 ноември ми се обаждаха западни журналисти, питаха: „Какво става?“. Писах им: „Война“. Ясно виждах, че Путин е дошъл да вземе реванш, че се разиграва много лош сценарий.

Почти година се оголваха слой след слой като люспи на лук. Никога не знаеш как ще издържиш едно изпитание, докато то не премине. И аз имах моменти на вътрешна паника, когато ми се струваше, че страната не функционира. Гледаш с надежда ту към бивши президенти, ту към олигарси.

В крайна сметка бях впечатлена колко много праведници има в страната ни. Колко праведници трябваха, за да запази Бог един град? А колко трябват, за да запази Бог цяла една страна? Като се има предвид системното развращаване на хората чрез медиите, сериалите, долнопробната музика и развлечения – нивото на моралната устойчивост и съпротивление на нашите хора се оказа невероятно високо в цялата страна.

Защо Христос е избирал апостолите измежду обикновените хора? Защо не е избирал разбиращи интелигенти, а обикновени неграмотни хора? На определено ниво на деградация (дори ако става дума за деморализацията на римското общество) не трябва да се разчита само на разбирането, на прослойката на културните хора с интелектуална рефлексия.

Трябва да се опираме на това, което се нарича душевна чистота. Моралният рефлекс на нашия народ оцеля, компасът му продължава да работи и това, че устояхме е истинско чудо.

Но има още много какво да се върши.

Оксана Забужко3

 

Ще си върнем ли Луганск и Донецк?

– С Луганск и Донецк нещата са много зле. Ние нямаме дори регистър на бежанците. Няма изследвания. И дори на освободените територии, освен някакви спорадични жестове, липсва системна работа с населението.

Имаше съобщения, че на територията на Славянск някакви хора организирали бардак и натикали там някакви момичета. Къде са тези момичета? Живи ли са? Някои международни организации интересували ли са се от съдбата им?

Къде е „Ла Страда” (международна женска правозащитна организация – б. ред.)? Има прецеденти, на Балканите са регистрирани сексуални престъпления. Освобождавали са ги и край.

Донбас е разнообразен. Има хора, които, вече преселили се в Киев, карат бентлита със специални номера, въртят разни далавери, паркират просташки. Този Донбас имаше къде да избяга, те опорочиха съдържанието на фразата „чуйте Донбас“.

И аз бих искала да чуем Донбас. Но да чуем безгласния Донбас, безсловесните жертви на ситуацията, „малките неми роби“.

На Донбас му трябва не само хляб, но и психолог. Специална осмислена програма. Държавата през цялото време беше заета със себе си. Веднъж – избори, втори път – избори… А междувременно помислете, че това е рана. Това е една огромна рана, която не зараства за едно десетилетие. Там са необходими правозащитници, психолози, различни специални служби… На дневен ред е едно добре планирано изцеление на Донбас.

Сърцето ми се свиваше, когато четях писма на мои читатели оттам. В тях живее чувството на изоставеност. Просто трябва да разберем: патерналисткото съзнание е присъщо на този индустриален, депресивен район. Промишленото производство потиска инициативата и навиците за самоорганизиране и учи на дисциплина. Хората в Донбас не запрятат ръкави, а чакат началник цеха да им каже какво да правят.

Едни огромни общности от хора просто не са се научили да поставят блокпостове. Веднъж видях един плакат: „Пази Донбас, Украйно, както майката пази сина си!“. Това така ме впечатли… Да, от една страна това е инфантилност: щом ти си властта – действай, грижи се за мен. От друга страна, те са вътрешно беззащитни, те имат старо заболяване. Там просто са необходими реални действия.

Лана Самохвалова, Киев

ukrinform.ua

Снимки: uainfo.org,  Facebook страница на Оксана Забужко, life.pravda.com.ua, LUFA

В Украйна пристигат представители на Хагския трибунал

През ноември и декември в Украйна пристигат представители на Хагския трибунал във връзка с делото на бившия украински президент Виктор Янукович. Това съобщава в свое интервю заместник-главния прокурор на Украйна Алексей Баганец, цитиран от ZN.UA.

Хагският трибунал
Снимка: zn.ua

Баганец разказва, че по искане на Украйна през април прокурор на Международния наказателен съд е открил официална процедура за предварително изучаване на ситуацията в Украйна.

„Според изискванията на Римския статут прокурорът на Международния наказателен съд не може сам да събира доказателства, затова от прокурора беше изпратено запитване до украинската държава с молба за предоставяне на цялата доказателствена база в подкрепа на обвиненията по повод събитията от 21 ноември 2013 г. до 22 февруари 2014 г. включително.

През септември вече бяхме готови и предадохме съответната информация по дипломатически канали в офиса на прокурора на Международния наказателен съд. Доколкото ми е известно, негови представители планират работно посещение в Украйна през ноември-декември. Целта им е да се срещнат с главния прокурор на Украйна и с конкретните следователи, които разследват делата за нарушаване на човешките права и свободи, както и убийствата на Майдана“, съобщава Баганец.

Той подчертава, че засега е рано да се говори за привличането на Янукович под отговорност,  тъй като в Международния наказателен съд съществува процедура, която се различава от предвидената от украинския Наказателно-процесуален кодекс.

„Аз като юрист разбирам, че най-важното е събирането на доказателства, които да са достатъчни за Международния наказателен съд. Все пак, те имат свои собствени процедури, различен подход и преценка при събирането на материалите. Да не говорим за разбирането за достатъчност на доказателствата. Това е в тяхната компетенция“, подчертава Алексей Баганец.

На 31 октомври в Украйна влезе в сила закон, който позволява избягалия в Русия Янукович да бъде подведен под наказателна отговорност задочно. 

През октомври срещу него беше възбудено още едно, пето по ред наказателно дело – за държавна измяна и създаване на престъпна организация с цел извършване на тежко престъпление, което е довело до „тежки последици“.

По-рано срещу бившия президент са заведени още четири наказателни дела по 13 члена на Наказателния кодекс.

Янукович също така е смятан за организатор на масовите разстрели на Майдана през периода 18-20 февруари 2014 година.

Руски офицер-десантчик помогна да бъдат спасени десетки украинци

Неизвестен офицер от руската армия е помогнал за спасяването на ранени украинци в „Иловайския ад“.

Близо 90 ранени войници са изведени от „Иловайския котел“* благодарение на съдействието на руския офицер.

За случая разказва военният лекар Всеволод Стеблюк в предаването „Храбри сърца“ на украинската телевизия „1+1“.

Стеблюк по чудо е останал жив в „Иловайския котел„. Той се е движел в колоната украински военни, когато врагът отсреща открива залпов огън. След масовия обстрел се чуват единични изстрели – започва избиването на ранените.

Стеблюк заедно с още няколко оцелели побратими изваждат гранати, за да се взривят. Но в един момент забелязват наблизо някакъв руски офицер.

„Офицерът се оказа кадрови военен. Десантник, за когото понятието „чест“ не е празна дума. Затова се договорихме, че аз ще прибера всички ранени, които успея да открия – разказва Стеблюк. – През първата нощ това бяха 17 души.“

Руснаците откарват всички ранени в своя лагер. На следващия ден офицерът позволява на Стеблюк да отиде в най-близкия населен пункт, където има още десетки ранени украински военни.

По думите на Стеблюк отначало е било планирано да бъдат разстреляни той и другите оцелели украинци. Но благодарение на личния авторитет на този офицер, те все пак са оставени живи.

„Този комбат каза: „Докторе, ако си оживял след всичко, което се случи, Господ те е целунал по челото. Аз нямам право да те разстрелвам“, разказва Стеблюк.

Същият този неизвестен офицер е водил преговори с блок-постовете на бунтовниците, за да да могат да бъдат евакуирани всички ранени украинци.

 

Предаването „Храбри сърца“ с участието на Всеволод Стеблюк

 

*Иловайски котел — епизод от войната в Източна Украйна, когато се разгърнаха жестоки боеве между останалите в обкръжение украински подразделения на армията и МВР от една страна и въоръжени групировки на ДНР и руски войски – от друга.