Украйна отбелязва Деня на паметта и примирението: защо 8 май и какво означава червеният мак

Украйна днес официално започва нова традиция на отбелязва на 8 и 9 май в европейски дух на паметта и примирието.Макове, инфоргама

Украинският институт за национална памет отбелязва, че новият смисъл на отбелязването на Деня на паметта и примирието и Деня на победата включва в себе си:
- Преосмисляне на събитията от Втората световна война, разрушаване на съветските исторически митове, честен диалог около сложните страници на миналото;
- Равно честване на паметта на всеки, който се е борил с нацизма, подчертаване на солидарността и бойното братство на всички Обединени нации, както на държави, както и бездържавни по онова време народи (евреи, украинци и т.н.)
- Преместване на акцента от историята на военните действия към историята на конкретни хора и следователно отказ от празнуване в полза на честване.
Символ на отбелязването на Деня на примирието и Деня на победата е червеният мак. Този международен символ на паметта на жетвите на всички военни и цивилни въоръжени конфликти, алюзия на кървавата следа от куршум, предаваща страданието и смъртта.

 

Използването на цветето на червения мак като символ на паметта започва от стихотворението на канадски военен лекар Джон Маккрей „В полето на Фландрия“ (1915). Символът на мака присъства и в украинския фолклор – според легендата, маковете цъфтят там, където се е проливала кръв на казаците.

Използването на съветско-имперския символ на Дена на победата – „георгиевската лента“ е дискредитирано от участниците на сегашната руска агресия срещу Украйна. Едновременно „георгиевската лента“ в Украйна не е забранена на национално ниво.
През Втората световна война украинците дадоха повече човешки жертви от Великобритания, Канада, САЩ и Франция взети заедно. Общо загубите на Украйна в тази война се оценяват в 8-10 милиона жертви. Количеството украински жертви може да се сравни с населението на съвременна Австрия.

Украйна през Втората световна война

Украинците от Закарапатие стават първи в междувоенна Европа, които не се примиряват с анексирането на своята територия. С оръжие в ръцете те защитават свободата си от агресията през март 1939 година. От 1 септември 1939 самолетите на Луфтваффе бомбардират Галичина и Волин.
През Втората световна война боевите действия два пъти преминават през територията на Украйна. Харков, един от най-големите градове на Украйна, се е предавал от ръце в ръце четири пъти.
Украинците се превръщаха в пушечно месо едновременно от двама диктатори – Хитлер и Сталин. В Червената Армия загива всеки трети (за сравнение, във Великобритания- всеки 20). Причината на тази ужасна ситуация е била проста – Сталин не се съобразява с никакви загуби, логиката му се свеждала до „Жените ще нараждат още!“.

Резултата на сблъсъка на два тоталитарни режима станаха невиждани човешки жертви както сред военните, така и сред мирното население на Украйна; територията между Карпатите и Дон се превърна в кървава земя. Такава е била за украинците цената на отсъствието на собствена независима държава.
Украинците се борят срещу Хитлер и съюзниците му в армиите на Полша и СССР, Канада, Франция, САЩ и Чехословакия, на фронтовете на Европа, Северна Африка, Юго-Източна Азия, в Тихия и Атлантическия океан.
Украинецът Алексей Берест е един от тези,които установява съветското знаме над Райхстаг, а украинецът Майкл Стренк – един от шестте морски пехотинци, вдигнали знамето на САЩ над Иводзима (Япония). Но само украинската въстаническа армия (УПА) участва в тази война под украинското национално знаме.

Днес в 23:01 ще има първа Минута на мълчанието – точно тогава, когато в Европа след капитулацията на нацистка Германия настава мир.


"Газпром" осъден да плати $2.6 млрд. на украинския "Нафтогаз"
Руският монополист «Газпром» загуби и ще трябва да плати на украинската компания «Нафтогаз» $2,6 млрд.
Гарантираме правата на българите - МВНР на Украйна
Във връзка с нашумелия наскоро случай на пострадал българин в град Белгород-Днестровский в Украйна, публикуваме официалната позиция на ...
Край на руските социални мрежи в Украйна
Президентът на Украйна Петро Порошенко е подписал решението на Съвета за национална безопасност за блокиране на сайтове на руските ком...
Европейският парламент предостави на Украйна безвизов режим
                      Европейският парламент подкрепи позицията на Европейската комисия за пре...
Австрия екстрадира в САЩ украинския олигарх Фирташ
Австрийски съд постанови един от най-богатите украинци – Димитро Фирташ, да бъде екстрадиран в САЩ, за да се изправи пред обвинения в кор...
Посолство на Украйна с открито писмо до Българска национална телевизия във връзка с репортажа за ескалацията на събитията в Донбас
Публикуваме текста на откритото писмо до Генералния директор на Българската национална телевизия г-жа Вяра АНКОВА във връзка с репорт...