Украйна отбелязва Деня на паметта и примирението: защо 8 май и какво означава червеният мак

Украйна днес официално започва нова традиция на отбелязва на 8 и 9 май в европейски дух на паметта и примирието.Макове, инфоргама

Украинският институт за национална памет отбелязва, че новият смисъл на отбелязването на Деня на паметта и примирието и Деня на победата включва в себе си:
- Преосмисляне на събитията от Втората световна война, разрушаване на съветските исторически митове, честен диалог около сложните страници на миналото;
- Равно честване на паметта на всеки, който се е борил с нацизма, подчертаване на солидарността и бойното братство на всички Обединени нации, както на държави, както и бездържавни по онова време народи (евреи, украинци и т.н.)
- Преместване на акцента от историята на военните действия към историята на конкретни хора и следователно отказ от празнуване в полза на честване.
Символ на отбелязването на Деня на примирието и Деня на победата е червеният мак. Този международен символ на паметта на жетвите на всички военни и цивилни въоръжени конфликти, алюзия на кървавата следа от куршум, предаваща страданието и смъртта.

 

Използването на цветето на червения мак като символ на паметта започва от стихотворението на канадски военен лекар Джон Маккрей „В полето на Фландрия“ (1915). Символът на мака присъства и в украинския фолклор – според легендата, маковете цъфтят там, където се е проливала кръв на казаците.

Използването на съветско-имперския символ на Дена на победата – „георгиевската лента“ е дискредитирано от участниците на сегашната руска агресия срещу Украйна. Едновременно „георгиевската лента“ в Украйна не е забранена на национално ниво.
През Втората световна война украинците дадоха повече човешки жертви от Великобритания, Канада, САЩ и Франция взети заедно. Общо загубите на Украйна в тази война се оценяват в 8-10 милиона жертви. Количеството украински жертви може да се сравни с населението на съвременна Австрия.

Украйна през Втората световна война

Украинците от Закарапатие стават първи в междувоенна Европа, които не се примиряват с анексирането на своята територия. С оръжие в ръцете те защитават свободата си от агресията през март 1939 година. От 1 септември 1939 самолетите на Луфтваффе бомбардират Галичина и Волин.
През Втората световна война боевите действия два пъти преминават през територията на Украйна. Харков, един от най-големите градове на Украйна, се е предавал от ръце в ръце четири пъти.
Украинците се превръщаха в пушечно месо едновременно от двама диктатори – Хитлер и Сталин. В Червената Армия загива всеки трети (за сравнение, във Великобритания- всеки 20). Причината на тази ужасна ситуация е била проста – Сталин не се съобразява с никакви загуби, логиката му се свеждала до „Жените ще нараждат още!“.

Резултата на сблъсъка на два тоталитарни режима станаха невиждани човешки жертви както сред военните, така и сред мирното население на Украйна; територията между Карпатите и Дон се превърна в кървава земя. Такава е била за украинците цената на отсъствието на собствена независима държава.
Украинците се борят срещу Хитлер и съюзниците му в армиите на Полша и СССР, Канада, Франция, САЩ и Чехословакия, на фронтовете на Европа, Северна Африка, Юго-Източна Азия, в Тихия и Атлантическия океан.
Украинецът Алексей Берест е един от тези,които установява съветското знаме над Райхстаг, а украинецът Майкл Стренк – един от шестте морски пехотинци, вдигнали знамето на САЩ над Иводзима (Япония). Но само украинската въстаническа армия (УПА) участва в тази война под украинското национално знаме.

Днес в 23:01 ще има първа Минута на мълчанието – точно тогава, когато в Европа след капитулацията на нацистка Германия настава мир.


Посолство на Украйна с открито писмо до Българска национална телевизия във връзка с репортажа за ескалацията на събитията в Донбас
Публикуваме текста на откритото писмо до Генералния директор на Българската национална телевизия г-жа Вяра АНКОВА във връзка с репорт...
21-годишна украинка елиминира шампионката Серина Уилямс
Американската тенисистка сензационно претърпя поражение от Елина Свитолина с 4-6, 3-6 и от отпадна от олимпийския турнир по тенис в 1/8 ф...
Руска следа в подготвяните за "Евро 2016" атентати.
След появилите се вчера, 5 юни, във френски медии съобщения за заловения при опит да пренесе през границата на Украйна оръжие и боеприпас...
Надежда Савченко излетя за Украйна
Пленената от руските власти украинска гражданка Надежда Савченкко излетя от Ростов-на-Дон за Украйна на борда на президентския самолет...
До часове Надежда Савченко може да е освободена
Самолетът на президента на Украйна Порошенко в момента е на път за руския Ростов-на-Дон, където е доставена и пленената украинка Надеж...
Какво ни разказва песента на Джамала „1944“
Музикалният конкурс „Евровизия-2016“ бе спечелен от представителката на Украйна – Джамала, която е украинка с кримскотатарски произх...