Нов „Път на коприната“: От днес европейските и китайски стоки няма да зависят от руските железници

 

Днес, 15 януари, от Украйна за Китай, по маршрута на „Пътя на коприната“, заобикаляйки Русия, се отправи експериментално товарен влак. За това съобщи министърът на инфраструктурата Андрей Пивоварский по време на тържественото отправяне на влаковата композиция.

„След като бъдат отработени всички технически нюанси, за две-три седмици ще успеем, ако всичко бъде нормално, да преминем в нормален работен режим на експлоатация на новия алтернативен път за превозване на стоки от Европа в Китай, от Украйна в Китай и в други азиатски страни.“ – подчерта Пивоварский.

Украйна, Азербайджан, Казахстан и Грузия подписаха протокол за създаването на преференциални тарифи за конкурентоспособен товарен превоз по т.нар. Транскаспийски международен транспортен маршрут.

Протоколът беше подписан от директорите на ЗАО „Азербайджански железници“ Джавад Гурбанов, на казахстанските железници Аскар Мамин, на грузинските – Мамука Бахтадзе и и.д. председателя на „Украински железници“ АД Александър Завгородний.

Споразумителният протокол беше подписан вчера, 14 януари, по време на среща в Баку, на която присъстваха още и генералният директор на Бакинското международно търговско морско пристанище Талех Зиядов и председателя на азербайджанското каспийско морско параходство Рауф Велиев.

Документът предвижда създаването на конкурентни преференциални тарифи за превоз на товари по Транскаспийския маршрут и приемането на комплексни мерки за улесняване на движението на влаковете по маршрута, както и за увеличението на товарооборота.

Видео от откриването днес в Одеса на новия Път на коприната

Напомняме, че от 1 януари в Русия влезе в сила приетия в Думата закон за закриване на зоната за свободна търговия с Украйна. А Транскаспийският транспортен маршрут обезпечава транспортната връзка между Китай и Европа – през Казахстан, Азербайджан, Грузия и Турция, заобикаляйки Русия.


Руска следа в подготвяните за "Евро 2016" атентати.
След появилите се вчера, 5 юни, във френски медии съобщения за заловения при опит да пренесе през границата на Украйна оръжие и боеприпас...
Надежда Савченко излетя за Украйна
Пленената от руските власти украинска гражданка Надежда Савченкко излетя от Ростов-на-Дон за Украйна на борда на президентския самолет...
До часове Надежда Савченко може да е освободена
Самолетът на президента на Украйна Порошенко в момента е на път за руския Ростов-на-Дон, където е доставена и пленената украинка Надеж...
Какво ни разказва песента на Джамала „1944“
Музикалният конкурс „Евровизия-2016“ бе спечелен от представителката на Украйна – Джамала, която е украинка с кримскотатарски произх...
Украйна обстрелвана над 300 пъти от територията на Руската федерация - "ARD"
Екипът на международната група Bellingcat е установила по безспорен начин, че украинската армия е била нееднократно обстрелвана с установки ...
Украинска фирма-млекопроизводител с първата си доставка в България
Групата компании „Млечен Алианс“ е доставила на своите български партньори млечна продукция – предава Інтерфакс-Україна.