Записки от окупирания Донецк

Бележка на редакцията: На редакционния e-mail с нас се свърза жител на гр. Донецк, намиращ се в окупираните от руско-терористични сепаратистки военизирани части територии на Украйна. След проверка и отпадане на съмненията относно самоличността и достоверността на източника, редакцията на „Украйна днес“ публикува материала. Стилът на писмото е максимално запазен.
През изминалата година в Донецк се случиха много събития. В ТОП 9 събрах най-интересните, настъпили в социалната сфера.

1. Въвеждане на рублата като средство за разплащане. Тази грандиозна по мащабите си измама, предназначена за мирното население, явно е измислена от някой мнооого алчен човек: първоначално курсът беше 1:2, после стана 1:2.3, след това – 1:2.8, за да изпратим 2015 година при курс 1:2.6. При реален курс на рублата спрямо гривната 1:3.5 гешефтът се очертава като мноооого „духовен“.

2. Колапси с горивата. Алчността е вечният спътник на окупанта. Не един път бензинът просто се изпаряваше от бензиностанциите, но за сметка на това се продаваше по втория начин като дефицитна стока и по грабителски цени. Кой е виновен ли?! Ами трябва да се огледаме за „духовната“ мишка или по-точно, мишки, които богатеят на гърба на гражданите. А пък като вземем предвид, че горива на окупираните територии се доставят от РФ, то значи, че интересуващите ни виновници са нейде сред каймака на „републиканската“ върхушка.

3. Проблеми с газа. Същата ситуация като с бензина. Само че се крадеше не бензин, а парите на хората. РФ, разбира се, е „високодуховна“ страна, но намерения да прави безплатни подаръци под формата на доставки на газ, няма. Бóли я РФ за паричните проблеми на местните окупационни власти – има пари – има газ, няма пари – и газ няма. И междувременно, докато плащат в банките на окупанта, за да получат топлина, платците в окупираните територии могат да чуят не един тост за свое здраве от устите на „опълченците“. И за глупостта си тост – също.

4. Закриването на „Лвовското кафене“ в Донецк. Това е диагноза, критерий за степента на толерантност на тези, които демонтираха паметника на Стус. На опашката в очакване на същото са Франко, Шевченко, Богдан Хмелницки и т.н. (по азбучен ред, с изключение на буквата У от азбуката на новоросците). Не вярвате?! Стойте и гледайте – всичко зависи от количеството изпит алкохол.

5. Въвеждането в употреба на разплащателни карти на банката на „младата република“. Супееер! Нооо, понамирисва на приближаващ се скандал: електронните пари винаги оставят следи. А това означава, че в момента, в който в ръцете на украинските спецслужби попадне карта на банката на Новоросия, ще избухне международен скандал, защото: всички, работещи на окупираните територии банки, които си позволят да работят с непризнати такива, автоматически получават етикета „съучастник на окупанта“. Ерго: цивилизованият свят пари на спонсорите на тероризма не-да-ва и няма и да даде, а в нашия случай – на банките, участващи в разплащания на окупираните територии. Това е едно от асата в ръкава на Украйна. Чакаме да вземем ръка.

6. Появата на руски продукти в преобладаващо количество по рафтовете в магазините. Скоро след началото на доставките в окупираните територии на продукти и стоки, произведени в РФ, жителите на Донецк разбраха няколко неща: първото – руските хранителни продукти са рядко срещана гадост, даже уличните котки отказват да пият млякото; маслото е въобще някаква непонятна субстанция, растителното масло е гаранция за димна завеса в кухнята, соковете са някаква течност с неопределен вкус и състав. Второ, строителните материали – меганенадеждни: винтовете – криви, сухите строителни смеси – наречи ги както искаш, но не и това, което ти трябва по предназначение. Накратко, много бързо населението стигна до извода, че най-качествената продукция е онази, произведена в Украйна. Нещо, което веднага се забелязва и от един-единствен поглед към етикетите с цените.

7. На пазара се появиха белоруски продукти. Всички обичат да печелят от войната. Беларус, вероятно също няма нищо против това. 30% от продуктовия пазар й принадлежи. Асортиментът е голям – от мляко до колбаси и вина. Качеството бива, но със сигурност е по-добро от руското. Цените – по-високи, разбира се и пропорционално съотнесени с тези на руските продукти. Доставките са редовни и всичко е прясно произведено. Само интересно, как оня заспива при мисълта „Аз храня терористите. Аз и белоруските доставчици.“?!

8. Руските цигари на пазара на тютюневи изделия в окупираните територии. Абсолютна издънка. Да, по-евтини са. Да, кутийките са красиви. Но! Да пушат тези чукелеци отказват дори и терористите (които по принцип много-много не подбират). Ей това е моментът, в който се проявява и лъсва в целия си блясък и красота руската некадърност – ти вземи и направи нещо, което изглежда като Лексус, а пък да пали на дърва и в резултат имаме налице нещо, което изригва смърдящ газов облак от ауспуха и на всичкото отгоре и не върви. С две думи – както обикновено.

снинка: сайт г. Макеевка

Клетва на младия захаровец

9. Девятката в класацията не е по темата за хранителните продукти и промишлените стоки, но не мога да се сдържа – новата организация по образ и подобие на пионерската. „Захаровци“ получи името си в чест на Вожда на терористите Захарченко. Това, разбира се, е умопомрачително – „СССР 2.0“, „Назад към социализма“ – духовно е някак си. Майната им на съдбите на децата, чиято психика ще бъде инвалидизирана. Главното е да се приближим максимално към възстановяването на съветския съюз. Млади захаровци. А защо не и „млади гивита“ или „млади мотороловци“?! Няма значение как ще се казва организацията, така или иначе това зависи от количеството, погълнат от кръстниците й, алкохол.

Общо взето това е… Всичко имаме в Донецк (вярно, на цени, по които се купува кокаин, нооо … има). И най-интересното е, че на етикетите на стоките, произведени в Донецк, пише „Произведено в Украйна, г. Донецк“
А изводът от всичко написано дотук… Така, както не умеят да бъдат стопани на своята земя, така не умеят да бъдат такива и в окупираните територии.
Защо ли? Ами не знам, вероятно защото Обама пречи. Сетихте се кого имам предвид, нали?!

 


Гарантираме правата на българите - МВНР на Украйна
Във връзка с нашумелия наскоро случай на пострадал българин в град Белгород-Днестровский в Украйна, публикуваме официалната позиция на ...
Край на руските социални мрежи в Украйна
Президентът на Украйна Петро Порошенко е подписал решението на Съвета за национална безопасност за блокиране на сайтове на руските ком...
Европейският парламент предостави на Украйна безвизов режим
                      Европейският парламент подкрепи позицията на Европейската комисия за пре...
Австрия екстрадира в САЩ украинския олигарх Фирташ
Австрийски съд постанови един от най-богатите украинци – Димитро Фирташ, да бъде екстрадиран в САЩ, за да се изправи пред обвинения в кор...
Посолство на Украйна с открито писмо до Българска национална телевизия във връзка с репортажа за ескалацията на събитията в Донбас
Публикуваме текста на откритото писмо до Генералния директор на Българската национална телевизия г-жа Вяра АНКОВА във връзка с репорт...
21-годишна украинка елиминира шампионката Серина Уилямс
Американската тенисистка сензационно претърпя поражение от Елина Свитолина с 4-6, 3-6 и от отпадна от олимпийския турнир по тенис в 1/8 ф...