В Киев се състоя премиера на документален филм за българско село

На 9 декември в Дома на киното в Киев се състоя премиера на документалния филм на Татяна Станева „Място на силата“ – филм, създаден с голям любов и благодарност към родното си място – село Криничное – Чушмелий в Болградски район.

Този филм е за уникално българско село, разположено в южна Украйна на брега на езерото Ялпуг. За жителите на селото, за трудната им, но и напълнена с много смисъл съдба, за хората, които дълбоко обичат и тачат Родината си и винаги се завръщат към корените си. За духовно силния народ, преминал войната и глада, но се е запазил въпреки всичко. За невероятно трудолюбивите хора, които със собствени сили превръщат празната бесарабска степ в цветущо село.

По думите на зрителите, филмът е предизвикал много емоции – от смях до сълзи, а накрая залата беше взривена от аплодисменти.

Сред гостите имаше известни украински и български обществени личности.

Режисьорът и авторът на филма Татяна Станева след премиерата споделя: „Ние изгубихме голяма част от това, което сме получили като наследство от предците ни, свято пазили историята цели 200 години. Нашият видео летопис е за потомците! Сигурна съм, че тези документални кадри ще имат по-голямо значение след 10-20-30-40 и повече години!“

Зрителите имаха възможност да разгледат красива изложба на снимки, правена при създаването на филма от одеския фотограф Александър Барон.

Филмът е създаден с подкрепата на обществената организация „Център за развитие на Бесарабия“, чийто основател е Виктор Куртев, роден в село Чушмелий.

За създаването на филма са работили също така Ян Лелюк – режисьор на монтажа, Дмитро Богач – оператор, Алексей Маковский – композитор, написал музиката към филма, Зарина Арчакова – художествен директор, Александър Барон – фотограф, Татяна Доценко – редактор и преводач.

Повече информация за филма може да намерите на страницата на филма във фейсбук – Документальный фильм про Криничное-Чушмелий „Місце сили“.

Рекламното видео на филма, преведено на български, може да видите тук.