Военна хроника – 28.03.2015 г.

тимчук

Дмитрий Тимчук

Дмитрий Тимчук, военен кореспондент
9.00 часа, 28.03.2015 г.

Оперативни данни от организацията „Информационна съпротива“ (ИС):
През последните две денонощия (26 -27.03) руско-терористичните войски не прекратиха обстрелите по позициите на украинската армия и цивилни обекти на Донецкото, Артемовското и Мариуполското направления, използваха стрелково оръжие, 120-мм минохвъргачки и друго тежко пехотно въоръжение (гранатомети, голямокалибрени картечници).

Регистрирани са случаи на използване от екстремистите на РСЗО БМ-21 „Град“ от позициите североизточно от Стаханов (по-рано група ИС съобщи за прехвърлянето на артилерия от екстремистите в този район).
На Мариуополското (Приморско) направление освен обстрелите са налице и опити на екстремистите да маневрират с личен състав и средства, а също така и прехвърляне на попълнения на предните позиции.

28.03. 2015

Освен интензивния обстрел на предната линия, екстремистите продължават да увеличават боеспособността на формированията си. По – специално, за окомплектоване на бандитските формирования „Оплот“, „Восток“ и „Спарта“ противникът прехвърли в района на Донецк (Петровски и Куйбишевски райони на Донецк) завършено попълнение – общо 400 души, прехвърлени с превозни средства, въоръжени (включително с гранатомети, голямокалибрени картечници и ПТРК).

В състава на даденото попълнение се наблюдава значителен (около 75 %) брой жители на Крим и по-рано „евакуирали се“ в РФ жители на Донбас, преминали през специална подготовка в учебните центрове на Ростов на Дон (РФ) и в Перевалне, Крим. Около 25 % от личния състав на даденото формирование са руски наемници. Прехвърлянето на попълнението се извърши скрито, без прикрепени личен състав и средства.

Към разгърналата се на североизток от Докучаевск втора батальонна тактическа група (БТГ) на руско-терористичните войски, окомплектована предимно с руски наемници и военнослужещи кадри на РФ, през последните две денонощия се присъедини още една усилена механизирана рота (частично от БМП-2, отчасти от БТР-80 и МТ-ЛБ). Цялата група зае позиции северно от Ласпа, получила до 15 ББМ, 4 МТ-ЛБ и 4 танка в допълнение към тези, които пристигнаха по-рано. Разполага и с 2 зенитни системи ЗУ-23-2, както и със значителен брой противотанкови системи (ПТРК).

В дадения район също така пристигна и минохвъргачна батарея – шест 120-мм минохвъргачки и 11 превозни средства. Очевидно, дадена минохвъргачна батарея ще действа в интересите на своята БТГ (намиращата се по-рано тук артилерийска група на екстремистите, многократно обстрелваща цивилните обекти в района на Докучаевск, е изтеглена в целия си състав към Старобешево).

На Приморското направление се наблюдава прехвърляне откъм Безименное на малка бронирана група (2 танка и 3 БТР-80) по посока на Широкино. По-рано е регистрирано прехвърляне през Новоазовск към Мариупол на усилен минохвъргачен взвод на терористите (120-мм минохвъргачки), придружени от 1 ВМР-2 и 2 БТР-80.

В района на Счастие – Станица Луганская, като имитира „изтегляне на тежкото въоръжение“, противникът интензивно прегрупира силите си, а също така прехвърля в дадения район и ново въоръжение. През последните две денонощия през Луганск и Александровка към направлението северно от Луганск преминаха 11 камиона и специални машини, а също и 2 танка и около 5 ББМ.

Продължава прехвърлянето през Красний Луч и през Иловайск и Снежное на боеприпаси за съсредоточената артилерия на терористите в района до пътя Донецк – Луганск.

При това по-ранната демонстрация на екстремистите на „изтегляне“ на артилерия в действителност се провали – разгърнатите от Енакиево, Макиивка до Чернухино, Алчевските артилерийски средства на терористите продължават да заемат позициите си, а самото „изтегляне“ се изпълнява от специална отделена част от силите и средствата на артилерийската групировка на екстремистите. Основното предназначение на именно тази групировка е поддръжка на формированията на руско-терористичните войски на Дзержинското, Артемовското и Лисичанското направления. В трите основни подразделения на групировката са съсредоточени най-малко 60 оръдия стволна артилерия (най-вече 122-мм гаубици Д-30), 34 САУ (най-вече 122-мм САУ 2С1 „Гвоздика“, но са регистрирани и подразделения и с 152-мм САУ „Акация“ и „Мста-С“).

Формированията на руско-терористичните войски продължават процеса на натрупване на материално-технически ресурси и тестване на нови начини за логистично обезпечаване. През последното денонощие са регистрирани 4 колони за доставка (48 траспортни единици) с гориво, боеприпаси, резервни части и специално оборудване. За прехвърлянето на конвоите терористите продължават да използват предимно „южния маршрут“ (през Амвросиевка, Снежное, Шахтьорск, Иловайск). Организирана е двустепенна система на тиловата логистика – до определени пунктове със железопътен транспорт, ремаркета и цистерни, след това разпределението и доставката се осъществява главно с превозни средства. Непосредствено в окупираната зона военната техника се придвижва на собствен ход.
Освен това, са регистрирани:
- прехвърляне на 6 танка през Макиивка от към Енакиево, заедно с тях 2 МТ-ЛБ и 3 военни камиона (един от тях – ЗУ-23-2 в лошо състояние);
- прегрупиране на бронирана техника на екстремистите на Приморското направление, североизточно от Широкино (маневра на 2 танка на север, и едновременно придвижване на 3 БМП-2 и 1 БТР-80 непосредствено до позициите край селото).
- прехвърляне на усилена рота към Весела гора откъм Металист (около 90 -100 души, 5-6 камиона, 4 единици 120-мм минохвъргачки, 2 БМП-1, 2 БМП-97, 1 МТ-ЛБ във вариант на ППРУ (мобилен пункт на тактическо звено за разузнаване и контрол на противотанкова въздушна отбрана).

Дмитрий Тимчук

Ръководител на Център за военно-политически изследвания


Гарантираме правата на българите - МВНР на Украйна
Във връзка с нашумелия наскоро случай на пострадал българин в град Белгород-Днестровский в Украйна, публикуваме официалната позиция на ...
Край на руските социални мрежи в Украйна
Президентът на Украйна Петро Порошенко е подписал решението на Съвета за национална безопасност за блокиране на сайтове на руските ком...
Европейският парламент предостави на Украйна безвизов режим
                      Европейският парламент подкрепи позицията на Европейската комисия за пре...
Австрия екстрадира в САЩ украинския олигарх Фирташ
Австрийски съд постанови един от най-богатите украинци – Димитро Фирташ, да бъде екстрадиран в САЩ, за да се изправи пред обвинения в кор...
Посолство на Украйна с открито писмо до Българска национална телевизия във връзка с репортажа за ескалацията на събитията в Донбас
Публикуваме текста на откритото писмо до Генералния директор на Българската национална телевизия г-жа Вяра АНКОВА във връзка с репорт...
21-годишна украинка елиминира шампионката Серина Уилямс
Американската тенисистка сензационно претърпя поражение от Елина Свитолина с 4-6, 3-6 и от отпадна от олимпийския турнир по тенис в 1/8 ф...