Военна хроника – 10.04.2015 г.

тимчук

 

 

 

 

 

Дмитрий Тимчук, военен кореспондент
8.20 часа, 10.04.2015 г.
Оперативни данни от организацията „Информационна съпротива“ (ИС):
През последното денонощие руско-терористичните войски обстреляха над 20 пъти позициите на украинската армия. Основна част от обстрелите е регистрирана на територията на Донецка област.
По-специално, най-интензивни обстрели по позициите на украинските войски имаше в района на Пески, Опитное, Водяное, Авдеевка, включително с предполагаемото „изтеглено“ въоръжение (2/3 от минохвъргачните обстрели на екстремистите са с 120-мм минохвъргачки).
Също така, през последното денонощие няколко огневи групи на терористите действаха в района на Пески – Авдеевка.

10-04_eng

 

В района на Авдеевка няколко групи „пехота“ на екстремистите, въоръжени със стрелково оръжие и действащи под прикритието на артилерийско подразделение (122-мм гаубици Д-30), се опитаха да нанесат огнево поражение на украинските войски. Вчера (09.04) след обед в този район екстремистите използваха автоматични гранатомети и голямокалибрени картечници, както и няколко танка и зенитни системи, постигайки значителна плътност на огъня.
В района на Широкино мобилна огнева група на екстремистите скрито приближи до предните позиции на украинските сили, откривайки огън със стрелково оръжие. С ответен огън от защитните позиции и флангов огън от съседния опорен пункт на украинските войски групата на противника бе спряна и отблъсната на дистанция, превишаваща ефективния обсег на стрелба със стрелково оръжие.
В Луганска област е регистрирана особена активност на руско-терористичните войски в района на Первомайск – Славяносербск, а също и в няколко района на Артемовското и Станично-Луганското направления.
В района на Кримское в рамките на един час имаше сблъсък между бойците на една механизирана бригада на ВСУ с група пехота на противника, опитваща се да заобиколи нашите позиции. След края на сблъсъка подразделението на ВСУ остана на предишните си позиции.
В този район през последното денонощие също така са регистрирани два полета на БПЛА (безпилотни летателни апарати) на екстремистите – тип „Форпост“.
В района на Майорское е регистрирано съсредоточаване на бронирана техника (прехвърлянето се е извършвало през нощта, под прикритието на обстрели). В момента в този район са съсредоточени 15 – 16 танка и около 20 ББМ във втория ешелон.
Регистрирано е прехвърляне по направлението Станица Луганская през източните покрайнини на Луганск на бронирана група от 4 ББМ (2 БМП-2, 1 БМП-1 и 1 – БТР-80). В колоната има също 2 „Урала“ (1 с зенитна система ЗУ-23-2 и един с боеприпаси и ЗИП).
През последното денонощие в зоната на АТО е регистрирано съществено нарастване на транспортния поток в интерес на формированията на руско-терористичните войски. По-специално е регистрирано прехвърляне на 51 транспортни единици (при обичайна средна дневна норма от 22-23 единици). Регистрирано е прехвърляне по „северния“ маршрут на усилена (щурмова) рота (65-70 души) на РФ (военнослужещи на РФ, маскирани като местни екстремисти).
На отсечката Александровское – Алчевск – Дебалцево са регистрирани 3 транспортни колони, всяка с най-малко 10 военни закрити камиони.
Освен това е регистрирано интензивно движение на товарни автомобили от Старобешево и Комсомолское към Телманово и Докучаевск. По данни на организацията ИС по този начин се извършва прехвърлянето на материално-технически ресурси и имущество на ротна тактическа група (РТГ), разгърнала се в този район по-рано (организацията ИС съобщи за придвижването й по-рано).

Също е регистрирано съсредоточаване на свежи формирования северно от линията Павлопол – Широкино (в района на Чермалик).
Продължава прехвърлянето на боеприпаси и гориво през Макиивка и Енакиево за Ясиноватая, както и в Куйбишевски и Киевски райони на Донецк - 22 транспортни единици, разделени в няколко колони.

Дмитрий Тимчук

Ръководител на Център за военно-политически изследвания

 


Гарантираме правата на българите - МВНР на Украйна
Във връзка с нашумелия наскоро случай на пострадал българин в град Белгород-Днестровский в Украйна, публикуваме официалната позиция на ...
Край на руските социални мрежи в Украйна
Президентът на Украйна Петро Порошенко е подписал решението на Съвета за национална безопасност за блокиране на сайтове на руските ком...
Европейският парламент предостави на Украйна безвизов режим
                      Европейският парламент подкрепи позицията на Европейската комисия за пре...
Австрия екстрадира в САЩ украинския олигарх Фирташ
Австрийски съд постанови един от най-богатите украинци – Димитро Фирташ, да бъде екстрадиран в САЩ, за да се изправи пред обвинения в кор...
Посолство на Украйна с открито писмо до Българска национална телевизия във връзка с репортажа за ескалацията на събитията в Донбас
Публикуваме текста на откритото писмо до Генералния директор на Българската национална телевизия г-жа Вяра АНКОВА във връзка с репорт...
21-годишна украинка елиминира шампионката Серина Уилямс
Американската тенисистка сензационно претърпя поражение от Елина Свитолина с 4-6, 3-6 и от отпадна от олимпийския турнир по тенис в 1/8 ф...