Военна хроника – 08.04.2015 г.

тимчук

 

 

 

 

 

Дмитрий Тимчук, военен кореспондент
8.22 часа, 08.04.2015 г.

Оперативни данни от организацията „Информационна съпротива“ (ИС):
През последните денонощия ситуацията в зоната на АТО остана сложна, налице са и предпоставки за влошаване. Регистрирани са около 40 обстрела по населени места и позициите на украинските войски от руско-терористичните войски.

През последното денонощие противникът 6 пъти се опита да атакува позициите на украинската армия, като използваше и бронирана техника (ограничено, не повече 3-4 единици в атака).
По време на активните действия формированията на руско-терористичните войски използваха основно стрелково оръжие. Регистрирани са и обстрели от терористите с минохвъргачки (включително „изтеглените“ 120-мм), бронирана техника и артилерия (гаубици Д-30 и САУ 2С1 „Гвоздика“), което ни позволява да потвърдим грубото нарушаване на условията на „примирието“ от формированията на руско-терористичните войски. Това не са идентични инциденти, причинени от „липсата на дисциплина“, а съзнателни и целенасочени методични действия на екстремистите от „ЛНР“ и „ДНР“.

08-04_eng

Най-сложна е ситуацията на Донецкото и Луганското направления, където са регистрирани най-интензивните обстрели от страна на терористите с използването на широк спектър от въоръжение, включително и тези, които би трябвало да са изтеглени от разграничителната линия между страните съгласно Минските договорености.

Сутринта на 7 април в района на Опитное (Донецкото направление) предните позиции на украинските сили бяха обстреляни с 120-мм минохвъргачки, а след това атакувани (на предната линия атакува отвличаща вниманието група от екстремисти, по фланга – основната група). При нападението екстремистите активно използваха стрелково и тежко пехотно въоръжение (автоматични и ръчни гранатомети). С ответен огневи удар от опорните украински постове противникът бе спрян, а след това под прикритието на бронирана техника предната група на силите на АТО го отблъсна на изходните му позиции.

Бяха атакувани и позициите на украинската армия в района на Новотошковка, редица позиции на силите на АТО на Приморското (Мариуполско) направление, а също и украинските позиции в района на Авдеевка и Артемовското направление.

Характерна особеност на атаките бе активната поддръжка с бронирана техника на малки атакуващи пехотни групи на противника. В хода на атаката терористите използваха и за огнева поддръжка на „пехотата“ – мобилни артилерийски и минохвъргачни подразделения (до 4 огневи единици), които обстрелваха от по-рано подготвени и маскирани огневи позиции.

В района на Кримское позициите на украинските войски бяха обстреляни от 2 групи на екстремистите – пехотна и бронирана. Група от 3 БМП-2 под прикритието на минохвъргачен огън по-рано зае позиции за обстрела, а след това противникът масирано обстреля позициите на силите на АТО, използвайки стрелково оръжие, БМП, 120-мм минохвъргачки и зенитни системи ЗУ-23-2.

Опитите на екстремистите да изтласкат украинската армия от заеманите им позиции бяха неуспешни. Украинската армия откриваше ответен огън.

Регистрирано е прехвърляне в района на Безименное и Новоазовск на смесена батальонна тактическа група (БТГ) на противника. Тя включва 2 усилени роти (200 -220 души), 7 танка, 22 ББМ.

Продължава усилването на руско-терористичните войски на Артемовското направление (налице е прехвърляне на даденото направление на 3 ББМ и 6 танка през Чернухино).

В Куйбишевски и Киевски райони на Донецк продължава формирането на мобилните групи на екстремистите за действия в района Красногоровка – Авдеевка. За тези цели през последните 2 денонощия от района на Снежное и Амвросиевка бяха прехвърлени 23 единици бронирана техника (най-вече възстановени след ремонт), включително 10 танка.

Руско-терористичните войски в Донбас продължават възстановяването на боеспособността на формированията си и складирането на материално-технически ресурси. През последното денонощие е регистрирано прехвърляне на 38 транспортни единици в конвои за доставки от РФ (16 от тях – цистерни с гориво, 5-6 единици – специални автомобили). Прехвърлянето се извършва главно по „северния“ маршрут (от Лутугино към Луганск до Алчевск, Перевалск, след това непосредствено в районите на съсредоточаване на бандитските формирования - Стаханов, Брянск, Первомайск).

Налице е движение на транспорт с доставки по маршрута през Чернухино – Дебалцево – Углегорск за Ясиноватая и „Горловския гарнизон“ на терористите.

Дмитрий Тимчук

Ръководител на Център за военно-политически изследвания

 


Посолство на Украйна с открито писмо до Българска национална телевизия във връзка с репортажа за ескалацията на събитията в Донбас
Публикуваме текста на откритото писмо до Генералния директор на Българската национална телевизия г-жа Вяра АНКОВА във връзка с репорт...
21-годишна украинка елиминира шампионката Серина Уилямс
Американската тенисистка сензационно претърпя поражение от Елина Свитолина с 4-6, 3-6 и от отпадна от олимпийския турнир по тенис в 1/8 ф...
Руска следа в подготвяните за "Евро 2016" атентати.
След появилите се вчера, 5 юни, във френски медии съобщения за заловения при опит да пренесе през границата на Украйна оръжие и боеприпас...
Надежда Савченко излетя за Украйна
Пленената от руските власти украинска гражданка Надежда Савченкко излетя от Ростов-на-Дон за Украйна на борда на президентския самолет...
До часове Надежда Савченко може да е освободена
Самолетът на президента на Украйна Порошенко в момента е на път за руския Ростов-на-Дон, където е доставена и пленената украинка Надеж...
Какво ни разказва песента на Джамала „1944“
Музикалният конкурс „Евровизия-2016“ бе спечелен от представителката на Украйна – Джамала, която е украинка с кримскотатарски произх...