Военна хроника – 08.04.2015 г.

тимчук

 

 

 

 

 

Дмитрий Тимчук, военен кореспондент
8.22 часа, 08.04.2015 г.

Оперативни данни от организацията „Информационна съпротива“ (ИС):
През последните денонощия ситуацията в зоната на АТО остана сложна, налице са и предпоставки за влошаване. Регистрирани са около 40 обстрела по населени места и позициите на украинските войски от руско-терористичните войски.

През последното денонощие противникът 6 пъти се опита да атакува позициите на украинската армия, като използваше и бронирана техника (ограничено, не повече 3-4 единици в атака).
По време на активните действия формированията на руско-терористичните войски използваха основно стрелково оръжие. Регистрирани са и обстрели от терористите с минохвъргачки (включително „изтеглените“ 120-мм), бронирана техника и артилерия (гаубици Д-30 и САУ 2С1 „Гвоздика“), което ни позволява да потвърдим грубото нарушаване на условията на „примирието“ от формированията на руско-терористичните войски. Това не са идентични инциденти, причинени от „липсата на дисциплина“, а съзнателни и целенасочени методични действия на екстремистите от „ЛНР“ и „ДНР“.

08-04_eng

Най-сложна е ситуацията на Донецкото и Луганското направления, където са регистрирани най-интензивните обстрели от страна на терористите с използването на широк спектър от въоръжение, включително и тези, които би трябвало да са изтеглени от разграничителната линия между страните съгласно Минските договорености.

Сутринта на 7 април в района на Опитное (Донецкото направление) предните позиции на украинските сили бяха обстреляни с 120-мм минохвъргачки, а след това атакувани (на предната линия атакува отвличаща вниманието група от екстремисти, по фланга – основната група). При нападението екстремистите активно използваха стрелково и тежко пехотно въоръжение (автоматични и ръчни гранатомети). С ответен огневи удар от опорните украински постове противникът бе спрян, а след това под прикритието на бронирана техника предната група на силите на АТО го отблъсна на изходните му позиции.

Бяха атакувани и позициите на украинската армия в района на Новотошковка, редица позиции на силите на АТО на Приморското (Мариуполско) направление, а също и украинските позиции в района на Авдеевка и Артемовското направление.

Характерна особеност на атаките бе активната поддръжка с бронирана техника на малки атакуващи пехотни групи на противника. В хода на атаката терористите използваха и за огнева поддръжка на „пехотата“ – мобилни артилерийски и минохвъргачни подразделения (до 4 огневи единици), които обстрелваха от по-рано подготвени и маскирани огневи позиции.

В района на Кримское позициите на украинските войски бяха обстреляни от 2 групи на екстремистите – пехотна и бронирана. Група от 3 БМП-2 под прикритието на минохвъргачен огън по-рано зае позиции за обстрела, а след това противникът масирано обстреля позициите на силите на АТО, използвайки стрелково оръжие, БМП, 120-мм минохвъргачки и зенитни системи ЗУ-23-2.

Опитите на екстремистите да изтласкат украинската армия от заеманите им позиции бяха неуспешни. Украинската армия откриваше ответен огън.

Регистрирано е прехвърляне в района на Безименное и Новоазовск на смесена батальонна тактическа група (БТГ) на противника. Тя включва 2 усилени роти (200 -220 души), 7 танка, 22 ББМ.

Продължава усилването на руско-терористичните войски на Артемовското направление (налице е прехвърляне на даденото направление на 3 ББМ и 6 танка през Чернухино).

В Куйбишевски и Киевски райони на Донецк продължава формирането на мобилните групи на екстремистите за действия в района Красногоровка – Авдеевка. За тези цели през последните 2 денонощия от района на Снежное и Амвросиевка бяха прехвърлени 23 единици бронирана техника (най-вече възстановени след ремонт), включително 10 танка.

Руско-терористичните войски в Донбас продължават възстановяването на боеспособността на формированията си и складирането на материално-технически ресурси. През последното денонощие е регистрирано прехвърляне на 38 транспортни единици в конвои за доставки от РФ (16 от тях – цистерни с гориво, 5-6 единици – специални автомобили). Прехвърлянето се извършва главно по „северния“ маршрут (от Лутугино към Луганск до Алчевск, Перевалск, след това непосредствено в районите на съсредоточаване на бандитските формирования - Стаханов, Брянск, Первомайск).

Налице е движение на транспорт с доставки по маршрута през Чернухино – Дебалцево – Углегорск за Ясиноватая и „Горловския гарнизон“ на терористите.

Дмитрий Тимчук

Ръководител на Център за военно-политически изследвания

 


"Газпром" осъден да плати $2.6 млрд. на украинския "Нафтогаз"
Руският монополист «Газпром» загуби и ще трябва да плати на украинската компания «Нафтогаз» $2,6 млрд.
Гарантираме правата на българите - МВНР на Украйна
Във връзка с нашумелия наскоро случай на пострадал българин в град Белгород-Днестровский в Украйна, публикуваме официалната позиция на ...
Край на руските социални мрежи в Украйна
Президентът на Украйна Петро Порошенко е подписал решението на Съвета за национална безопасност за блокиране на сайтове на руските ком...
Европейският парламент предостави на Украйна безвизов режим
                      Европейският парламент подкрепи позицията на Европейската комисия за пре...
Австрия екстрадира в САЩ украинския олигарх Фирташ
Австрийски съд постанови един от най-богатите украинци – Димитро Фирташ, да бъде екстрадиран в САЩ, за да се изправи пред обвинения в кор...
Посолство на Украйна с открито писмо до Българска национална телевизия във връзка с репортажа за ескалацията на събитията в Донбас
Публикуваме текста на откритото писмо до Генералния директор на Българската национална телевизия г-жа Вяра АНКОВА във връзка с репорт...