Военна хроника – 01.04.2015 г.

тимчук

Дмитрий Тимчук

 

Дмитрий Тимчук, военен кореспондент
8.17 часа, 01.04.2015 г.

Оперативни данни от организацията „Информационна съпротива“ (ИС):
През последното денонощие е налице рязко увеличаване на бойната активност на руско-терористичните войски в зоната на АТО. Екстремистите използваха активно стволна артилерия и 120-мм минохвъргачки, опитаха и да атакуват украинските подразделения, включително с използването на бронирана техника.

Рязко увеличаване на бойната активност от страна на руско-терористичните войски е регистрирано на  Донецкото, Луганското и Приморското направления.

Терористите бяха особено активни в района на Авдеевка. На 31.03. до обед група танкове на противника обстрелваха украинската армия от предварително подготвена огнева позиция (след обстрела танковете се изтеглиха в дълбочина на бойните си позиции), а след това екстремистите на два пъти нанесоха удари с 122-мм стволна артилерия, която трябваше да бъде изтеглена съгласно Минското споразумение към демаркационната линия (обстрелваха и с батарея гаубици Д-30 от позиции в района на Ясиноватая).

6726

 

Формированията на руско-терористичните войски два пъти нанесоха със 120-мм минохвъргачки огневи удари по позициите на украинските войски в района на Опитное. Същевременно към позициите на украинската армия в района на Пески се придвижи бронирана група на терористите - три БМП-2, които обстреляха украинските позиции с 30-мм автоматични оръдия.

На Луганското направление, в района на Станица Луганская по време на придвижването си към демаркационната линия патрулна група на въздушно-десантна част на украинската армия  е атакувана от две „пехотни“ групи на терористите. При сблъсъка противникът е използвал стрелково оръжие, гранатомети, голямокалибрени картечници. Огневата група на екстремистите е заела предварително огневи позиции на линията на придвижване на украинските десантчици, а друга прикриваща група е заела позиции за заградителен огън. Двете групи са действали съгласувано и прикрито (Такава схема на действие е описана в сборника със стандартни тактически задачи, разработени преди няколко години от Генералния щаб на ВС на РФ за общевойсковите съединения „от нов тип“). При сблъсъка в резултат на контраатаката на украинските десантчици терористите са били отблъснати отвъд разграничителната линия между страните.

На Приморското направление екстремистите обстрелваха опорен пункт на силите на АТО в района на Пионерское със 120-мм минохвъргачки, с многократно коригиране и изместване на огъня. След този отвличащ огън, опитващ да блокира нашите резерви в този район, противникът на два пъти нанесе удари по Широкино със 120-мм минохвъргачки и 122-мм стволна артилерия. След артилерийската подготовка в района на Широкино започна сблъсък, при който екстремистите атакуваха позициите на украинските войски с бронирана техника (отбелязано е действието на 3-4 танка и щурмова група на „пехотата“).

Освен увеличаването на бойната активност, терористите продължиха активното усилване на ударните си тактически групи на определени направления. През Лутугино – Перевалск – Алчевск („северния“ маршрут) е регистрирано прехвърлянето на няколко колони с доставки (общо 27 транспортни единици) с различно предназначение, включително камиони, цистерни с гориво, специални автомобили (предимно мобилни сервизи и автомобили със специално инженерно оборудване). Освен това, край Дебалцево са разтоварени 3 вагона с боеприпаси – главно 122-мм НУРС /неуправляеми ракетни снаряди/за РСЗО „Град“ (боеприпасите са откарани в района на Чернухино).

По „южния“ маршрут също продължава прехвърлянето на материално-технически ресурси, снабдителни доставки и военна техника в района на Донецк и южно от него. Общо са регистрирани 34 единици техника (от тях 24 единици – снабдителни доставки).

На Артемовското направление е регистрирано пристигането от Донецк на 2 тактически роти, разгърнати на фланговите позиции в района на Луганское и Светлодарск. В момента северно от Дебалцево са съсредоточени 22 – 24 танка на терористите, 38 ББМ и около 1 500 души в три основни тактически батальонни групи и в по-малки формирования. Поддържащата ги артилерия е изтеглена зад шосето Луганск – Донецк (северно от него действат само малки артилерийски групи с по 3 -4 оръдия).

В района на Донецк, Горловка и Докучаевск е регистрирана работата на 3 центъра за радиотехническо разузнаване (РТР) на руско-терористичните войски.

В района на Старобешево е изградена нова радиомрежа, въпреки че противникът се опитва да поддържа постоянна радио маскировка в този район, като се опитва да скрие пристигането тук на свежа БТГ, за която по-рано бе съобщено от организацията ИС.

Дмитрий Тимчук

Ръководител на Център за военно-политически изследвания

 


Гарантираме правата на българите - МВНР на Украйна
Във връзка с нашумелия наскоро случай на пострадал българин в град Белгород-Днестровский в Украйна, публикуваме официалната позиция на ...
Край на руските социални мрежи в Украйна
Президентът на Украйна Петро Порошенко е подписал решението на Съвета за национална безопасност за блокиране на сайтове на руските ком...
Европейският парламент предостави на Украйна безвизов режим
                      Европейският парламент подкрепи позицията на Европейската комисия за пре...
Австрия екстрадира в САЩ украинския олигарх Фирташ
Австрийски съд постанови един от най-богатите украинци – Димитро Фирташ, да бъде екстрадиран в САЩ, за да се изправи пред обвинения в кор...
Посолство на Украйна с открито писмо до Българска национална телевизия във връзка с репортажа за ескалацията на събитията в Донбас
Публикуваме текста на откритото писмо до Генералния директор на Българската национална телевизия г-жа Вяра АНКОВА във връзка с репорт...
21-годишна украинка елиминира шампионката Серина Уилямс
Американската тенисистка сензационно претърпя поражение от Елина Свитолина с 4-6, 3-6 и от отпадна от олимпийския турнир по тенис в 1/8 ф...